Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαμογελάτε με... απειλή απόλυσης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμογελάτε με... απειλή απόλυσης

  • A-
  • A+
Εσωτερικό σημείωμα περιφερειακής διευθύντριας αλυσίδας σούπερ μάρκετ επαναφέρει με κυνικό τρόπο τον εργασιακό μεσαίωνα και καταγγέλλεται από σωματεία, εργαζόμενους και το πανελλήνιο.

«Βάιραλ» έχει γίνει το εσωτερικό σημείωμα αλυσίδας σούπερ μάρκετ προς τους εργαζόμενους, στο οποίο η περιφερειακή διευθύντρια απαιτεί από τους εργαζόμενους να χαμογελάνε, απειλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενέστατες.

Μνημείο εργοδοτικού αυταρχισμού είναι το ύφος της επιστολής, που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Η διευθύντρια, σε ρόλο αφέντρας σε βαμβακοφυτεία, ειρωνεύεται κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αναφέροντας «κάποιους λόγους για να χαμογελάτε για όσους δυσκολεύονται να το κάνουν».

Το χαμόγελο είναι υποχρεωτικό κατ’ εντολήν της διεύθυνσης «επειδή έχετε δουλειά, επειδή πληρωνόσαστε στην ώρα σας» - λες και αυτό είναι παραχώρηση και όχι υποχρέωση.

Το αποκορύφωμα του κυνισμού είναι η παρενθετική πρόταση που ακολουθεί: «Γι’ αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ, θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το 0 είναι 300% περισσότερο».

Xαμογελάτε, αλλιώς ο «μυστικός επισκέπτης» θα σας αξιολογήσει αρνητικά

Κερασάκι στην τούρτα, η προκλητική υπενθύμιση ότι μέσα στον μήνα θα έρθει «ο μυστικός επισκέπτης» που θα συντάξει έρευνα αξιολόγησης, στην οποία προφανώς όσοι πιαστούν κατσούφηδες θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενόψει του νέου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι «το άθλιο κείμενο προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων που γνωρίζουν στο πετσί τους τι σημαίνει κακοπληρωμένη εργασία, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, εντατικοποίηση».

Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη διευθύντρια (το όνομά της έχει σβηστεί από τη δημοσίευση του «Ρ») είναι ανάμεσα στις λίστες των ψηφισάντων «στο σωματείο-μηχανισμό των super market πριν 2 χρόνια, για το οποίο υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για διευθυντικές πιέσεις και απειλές για κυρώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις “εκλογές” του.

Αντίστοιχα η υπεύθυνη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης πανελλαδικά εμφανίζεται να ψηφίζει στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης».

«Μεμονωμένο περιστατικό»

Η καταγγελία αξιοποιείται ως άλλο ένα επιχείρημα του ΠΑΜΕ στην οξύτατη διαπάλη με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ, καταλήγοντας ότι σχεδιάζουν «συνέδριο-express, με αποκλεισμούς και χωρίς εργαζόμενους για να καθορίζει τους συσχετισμούς!».

Η διεύθυνση των σούπερ μάρκετ «My Market» επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της εσωτερικής επιστολής, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία, την κουλτούρα και τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας και των 10.700 εργαζομένων της εταιρείας».

«Η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει αυτή την απάντηση εξαιτίας της δημοσιότητας και του σάλου που προκλήθηκε. Αλλιώς θα ήταν άλλος ένας μήνας στη δουλειά που οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να χαμογελάνε με 400 ευρώ, να ψυλλιαστούν πότε θα έρθει ο μυστικός επισκέπτης και να αξιολογηθούν ανάλογα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της διοίκησης της ΟΙΥΕ με τη ΔΑΣ, την παράταξη του ΠΑΜΕ.

«Για μας είναι διπλή αθλιότητα το ποιος υπογράφει αυτό το κείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το περιβάλλον εργοδοτικών πιέσεων η Ομοσπονδία δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση, τα σωματεία-μηχανισμοί μέλη τους δεν έχουν βγάλει κιχ», καταλήγει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κατά παραγγελία χαμόγελα αποτελούν εργοδοτική αξίωση με ποινή απόλυσης για όσους δεν συμμορφώνονται. Το 2016 μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας απολύθηκε από τοπικό υποκατάστημα της αλυσίδας «Πλαίσιο» επειδή «δεν χαμογελούσε αρκετά».

Πρόσφατα η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε την απόλυση δημοσιογράφου από ενημερωτική ιστοσελίδα με τη δικαιολογία ότι «δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά της».

● Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας σχολίασε την προκλητική επιστολή της διευθύντριας των My Market, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκηθεί έλεγχος στην επιχείρηση για να διαπιστωθεί εάν πληρώνονται σωστά οι εργαζόμενοι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
​Το αμερικανικό σλόγκαν «Ψώνια μέχρι τελικής πτώσης» -shop till you drop- αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι Factory Outlet στην Πειραιώς, το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glenn στα Σπάτα και...
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Big Brother για το... ωράριο
Τα μηχανήματα «ωρομέτρησης προσωπικού» που περιλαμβάνουν από δακτυλικό αποτύπωμα μέχρι... ιριδογράφημα, πωλούνται στην ελληνική αγορά σε χαμηλές τιμές. Σημαίνει αυτό ότι η χρήση τους επιτρέπεται χωρίς...
Big Brother για το... ωράριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της ΣΚΟΤ
Στα σκαλοπάτια της Επιθεώρησης Εργασίας Ελευσίνας, όπου είχαν καταφύγει για πολλοστή φορά, βρήκε τις εργαζόμενες της ΣΚΟΤ η χαρμόσυνη είδηση της δικαίωσης τους. Το δικαστήριο έκρινε άκυρη, ως παράνομη και...
Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της ΣΚΟΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων
Οσοι και όσες βρεθούν απόψε έξω από το βιβλιοπωλείο-πολυχώρο «Ιανός» θα δουν μια κάπως διαφορετική συνάθροιση έξω από τις πύλες της «αλυσίδας πολιτισμού». Πρόκειται για εργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην...
Ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Black Friday στην πλάτη των εργαζομένων
Μαύρη μέρα για τους εργαζόμενους είναι η σημερινή «Μαύρη Παρασκευή», που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, με τις ενώσεις εργαζομένων να καταγγέλλουν τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές...
Black Friday στην πλάτη των εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας