«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την Κυριακή στον Εβρο Ελληνες και Τούρκοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.
Στο πανό υπήρχε η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, του προσφυγόπουλου που ξεβράστηκε νεκρό στα τουρκικά παράλια τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμβολο από τότε του κινήματος κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής που κρατά κλειστούς τους νόμιμους και ασφαλείς δρόμους για τους πρόσφυγες.
Οι δεκάδες διαδηλωτές από την Αθήνα και τους νομούς της Θράκης συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό φυλάκιο των Κήπων για να ζητήσουν να σταματήσουν οι παράνομες βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία και να αλλάξει η πολιτική κλειστών συνόρων, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων, στα Ιψαλα, είχαν συγκεντρωθεί Τούρκοι διαδηλωτές.
Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα πέρασε τα σύνορα και συναντήθηκε με τους Τούρκους, διαβάζοντας κοινή διακήρυξη στις δύο γλώσσες και καλώντας στην πανευρωπαϊκή αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 16 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
Οι μαρτυρίες
Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρθηκαν στις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μαρτυρίες προσφύγων που έχουν πέσει θύμα επαναπροώθησης, «από ένα μηχανισμό παρακράτους, κουκουλοφόρων με στρατιωτικές στολές παραλλαγής οι οποίοι απάγουν πρόσφυγες, τους βασανίζουν και τους επιστρέφουν πίσω».
Παρά τις πολλές εκθέσεις οργανώσεων και διεθνών οργανισμών και τις αποκαλύψεις του Τύπου, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε σοβαρή έρευνα, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να προεξοφλήσει ότι δεν γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, δικηγόροι που δημοσιοποίησαν μαρτυρίες προσφύγων διώκονται, όπως σημείωσε ο δικηγόρος Ε. Μακρόγλου σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης την προηγουμένη.
«Παρά τις κλιμακούμενες εθνικιστικές εντάσεις που απευθύνονται στην εσωτερική τους πολιτική, οι ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ αποτελεσματικά στα σύνορά τους.
»Εμείς, οι αντιρατσιστές από την Τουρκία και την Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τις ενέργειες που έλαβαν και τα δύο κράτη και για να δείξουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους μετανάστες.
»Σε όλο τον κόσμο εξαπλώνονται αυταρχικές πολιτικές τάσεις, τα κόμματα της φασιστικής και λαϊκιστικής ρατσιστικής Δεξιάς βρίσκονται σε άνοδο. Αυτά τα ρεύματα ενθαρρύνουν το μίσος, τον φόβο και την προκατάληψη κατά των προσφύγων σε κάθε χώρα. Ωστόσο υπάρχουν και αντιστάσεις.
»Είμαστε μέρος ενός διεθνούς κινήματος που ξεσηκώνεται ενάντια στους Τραμπ, Μπολσονάρο, Ορμπαν και άλλους παρόμοιους», αναφέρει η κοινή έκκληση των Ελλήνων και Τούρκων διαδηλωτών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας