• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπουργική παρέμβαση για το 12χρονο παιδί που διαπομπεύτηκε

 • A-
 • A+

Η άμεση παρέμβαση χθες του υπουργείου Παιδείας, που ζητάει την «κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελιών και την άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου σχετικά με την ακρίβεια των όσων καταγγέλλονται, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί» -σχετικά με την υπόθεση του δωδεκάχρονου μαθητή του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς που έπεσε θύμα διαπόμπευσης από τους συμμαθητές του και της πλήρους αδιαφορίας της διεύθυνσης του σχολείου- είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς.

Η αποφασιστικότητα που αποπνέει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘ πρέπει να έχει όμως καθημερινή συνέχεια, διότι ήδη από χθες, όπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του, «ενώ το παιδί πήγε στο σχολείο και έκανε τρεις ώρες μάθημα στην παράλληλη στήριξη, στη συνέχεια με κάλεσε να το πάρω στο σπίτι διότι δεν άντεχε την κατάσταση της ψυχολογικής πίεσης από τους συμμαθητές του. Πράγματι, για να το προστατέψω πήγα και το πήρα από το σχολείο».

Ο πατέρας του παιδιού, αποκαμωμένος από την περιπέτεια, όπως μας είπε, είναι έτοιμος εδώ που έφτασαν τα πράγματα να δεχτεί «ακόμη και κατ’ οίκον μαθήματα, σε συνάρτηση όμως με κάποια μαθήματα σε σχολείο προκειμένου να υπάρχει η κοινωνικοποίηση του παιδιού».

«Θα γίνει πλήρης έρευνα, θα υπάρξει διερεύνηση των γεγονότων, θα τα δούμε όλα και για όλους, είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε και σε ΕΔΕ» αναφέρει από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης.

Σε τυπικό επίπεδο ο πατέρας του παιδιού είχε επικοινωνία χθες και με τους επικεφαλής της ειδικής εκπαίδευσης του υπουργείου, ωστόσο σήμερα θα βρεθεί στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης αφού, όπως μας είπε, «θα καταθέσω μήνυση κατά παντός υπευθύνου, όσοι έχουν ευθύνες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο».

«Το σίγουρο είναι ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταλήψεις σχολείου» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος τονίζει ότι «έπρεπε από την αρχή της χρονιάς να υπάρχουν οι ειδικοί που θα στήριζαν το παιδί και θα εξηγούσαν στους συμμαθητές του τι συμβαίνει για να τον αποδεχτούν. Υπάρχει ένα κενό στην παράλληλη στήριξη του παιδιού που δεν υπήρχε από την αρχή της χρονιάς, έφτασε αρχές Δεκέμβρη και επιδείνωσε την απομόνωση του παιδιού στο σχολείο. Τώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικοί να εξηγήσουν και στους άλλους μαθητές και γονείς τι ακριβώς συμβαίνει».

Οι γονείς του τμήματος στο οποίο πήγαινε το παιδί όρισαν πάντως πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντώνη Ευστρατιάδη, ο οποίος σημειώνει ότι είναι μεν «λυπηρό που λόγω της αδράνειας της πολιτείας αναγκάστηκαν οι μαθητές να προβούν σε διαμαρτυρία με τον παραπάνω άκομψο τρόπο»(!), ωστόσο κρίνει ότι «τελικά αυτό έφερε το πρόβλημα στη δημοσιότητα»!

Ο κ. Ευστρατιάδης δεν δέχεται τις κατηγορίες για ρατσισμό, λέει ότι θα υποβάλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα μια εμπεριστατωμένη αναφορά και ότι «αν συνεχισθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον μαθητή, θα αρχίσουν να υποβάλλονται μηνύσεις και θα καλούνται τα δικαστήρια να αποφασίζουν κάθε φορά αν είναι υπαίτιος ο μαθητής, αυτοί που έχουν προσληφθεί για την περιφρούρησή του ή αυτοί που κατά τον νόμο ευθύνονται με την εποπτεία του».

Απαράδεκτες κατηγορίες

Βεβαίως κανένα ποινικό αδίκημα δεν έχει συμβεί, για κανένα δεν υπάρχει καταγγελία παρά μόνο φημολογία για «παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση από τον μαθητή»(!) και σχόλια ότι η κατάσταση του παιδιού «μπορεί να είναι δικαιολογημένη, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να την ανέχεται»!

Το τι ορίζει όμως ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις παιδιών τα οποία δεν είναι για ειδικό σχολείο δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν.

Προκαλεί τουλάχιστον αρνητικές εντυπώσεις ο γραφειοκρατικός τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Απόστολος Αποστολίδης ο οποίος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει, απάντησε ότι «η υπηρεσία επιλαμβάνεται τόσο για το ένα όσο και για τα πολλά παιδιά και θα ήταν καλό τα μέσα ενημέρωσης να δείχνουν τόση ετοιμότητα και για τα καλά πράγματα που γίνονται στα σχολεία», ενώ, απαντώντας για τις διαδικασίες επιλογής του προγράμματος για τον 12χρονο, απάντησε ότι «είναι θέματα αμιγώς υπηρεσιακά, έχουν μια εμπιστευτικότητα, δεν είναι της παρούσης»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
Οι ακροδεξιοί του Ωραιοκάστρου παραμένουν αμετανόητοι, τη στιγμή που κανένα από τα 9 προσφυγόπουλα που πήγαν στο 1ο Δημοτικό δεν ακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία, αφού οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν από...
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτρια νοσηλεύτρια-συνοδός για μαθήτρια με επιληψία στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσισμός του διπλανού θρανίου
Είναι απίστευτης αγριότητας όσα υφίσταται ένα δωδεκάχρονο παιδί στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, ένα παιδί αλλιώτικο, αλλά ευφυές, ένα παιδί για το οποίο κάποιοι συμμαθητές του έκαναν χθες κατάληψη (!) για να το...
Ρατσισμός του διπλανού θρανίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δίδαξαν αλληλεγγύη στο Ωραιόκαστρο
​Oι εικόνες αίσχους και ντροπής που διαδραματίστηκαν στο Ωραιόκαστρο από ομάδα ακροδεξιών και ρατσιστών δεν εμπόδισαν τελικά την είσοδο των προσφυγόπουλων στο σχολείο και την τελετή υποδοχής που είχε οργανωθεί...
Δίδαξαν αλληλεγγύη στο Ωραιόκαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γονείς του Προφήτη δεν προφήτευσαν σωστά
Από το αυτί και... στη Θέμιδα οι γονείς του Προφήτη που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, γιατί πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για αδικήματα...
Οι γονείς του Προφήτη δεν προφήτευσαν σωστά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βανδάλισαν δύο φορές το σχολείο των προσφυγόπουλων στη Βόλβη
Οι δράστες πραγματοποίησαν διπλή παραβίαση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων -πρώτα στις 19 Μαΐου και μετά ξανά στις 7 Ιουνίου εκπαιδευτικοί και μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με σπασμένες πόρτες και κατεστραμμένα...
Βανδάλισαν δύο φορές το σχολείο των προσφυγόπουλων στη Βόλβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας