• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.2°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.7°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.1°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλα λέει η Γερμανία, άλλα η πραγματικότητα

 • A-
 • A+

Τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ διαψεύδουν απόλυτα τις εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών ότι τάχα η μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα αποτελεί παράγοντα έλξης επιπλέον προσφύγων από την Τουρκία, καθώς δήθεν ισοδυναμεί ο αριθμός όσων μεταφέρονται στην ενδοχώρα με τον αριθμό των νεοεισερχόμενων.

«Οι μεταφορές στην ενδοχώρα δεν οδηγούν σε μαζική αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία» σημείωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ανέφερε ότι οι παράγοντες έλξης προσφύγων και μεταναστών είναι πολλοί και ένας από αυτούς μπορεί να είναι η μεταφορά στην ενδοχώρα, και υπερασπίστηκε τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Υπατη Αρμοστεία έναντι στοιχείων που δίνει η αστυνομία της Γερμανίας ή άλλων χωρών, ή άλλοι φορείς που κατά καιρούς έχουν στοχοποιήσει τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων στην ενδοχώρα.

Η απάντησή του δόθηκε σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με έκθεση του γερμανικού φορέα «Κέντρο Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράτυπη Μετανάστευση» (GASIM)», στο οποίο συμμετέχουν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, η Υπηρεσία Πληροφοριών, η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η ομοσπονδιακή αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Μετανάστευσης του γερμανικού κράτους. Οπως έγραφε η εφημερίδα μας («Γερμανικές αναλύσεις εκ του πονηρού», 3 Ιανουαρίου 2019), εσωτερική έκθεση του φορέα αυτού, την οποία δημοσιοποίησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναπαρήγαγε η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα είναι όση ακριβώς και η αύξηση των νεοεισερχόμενων προσφύγων και «συμπερασματικά η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα λειτουργεί ως σημαντικός παράγων προσέλκυσης προσφύγων».

Η Υπατη Αρμοστεία διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αποτελούν τη βάση έντονων πιέσεων προς την Ελλάδα για να περιοριστεί η μεταφορά ευάλωτων προσφύγων στην ενδοχώρα.

Ο κ. Λεκλέρκ ήταν όμως κατηγορηματικός και στο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Εβρο. Ανέφερε ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει μιλήσει με πρόσφυγες τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και στην τουρκική πλευρά και έχει υπόψη πολυάριθμες και αξιόπιστες μαρτυρίες προσφύγων που έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Οι μαρτυρίες αυτές, οι οποίες προστίθενται σε δεκάδες άλλες που έχουν δημοσιοποιήσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκαν υπόψη των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, κανένα δείγμα δεν έχουν δώσει οι αρχές ότι έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη σοβαρότητα που έχει, καθώς δεν φαίνεται να έχουν προβεί σε σοβαρή διερεύνηση των μαρτυριών και φυσικά δεν έχουν εξιχνιάσει καμία.

Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν τέσσερα χρόνια τώρα να παραμένουν οι απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής στα νησιά και φιλοξενίας στην ενδοχώρα, παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί, ο κ. Λεκλέρκ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν ξεκίνησε το 2015 ούτε παραμένει αναλλοίωτο από τότε. Επισήμανε ότι για δέκα-είκοσι χρόνια η Ελλάδα προσπαθούσε να φτιάξει χίλιες θέσεις φιλοξενίας και είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας. «Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως τα κέντρα φιλοξενίας είναι παράδεισος.

Λέσβος και Σάμος

Ο κ. Λεκλέρκ αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση στη Λέσβο και έδωσε έμφαση στη Σάμο, όπου ο πληθυσμός, περισσότεροι από 3.800 άτομα, ξεπερνά πέντε ή έξι φορές τη χωρητικότητα του ΚΥΤ, με περισσότερα από 1.500 άτομα να μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς θέρμανση, με τα παιδιά να αποτελούν το 24% του πληθυσμού, ανάμεσά τους 229 ασυνόδευτα, και με πολλούς που ήταν ευάλωτοι ή έγιναν εξαιτίας των συνθηκών.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας επισήμανε ότι πρέπει το κράτος να επιταχύνει τις αργές διαδικασίες εντοπισμού των ευάλωτων και μεταφοράς τους και ότι έχει δοθεί άδεια σε περισσότερους από 180 πρόσφυγες να φύγουν από τη Σάμο, αλλά παραμένουν στο νησί.

Τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού καταγράφουν τη νέα τάση να φτάνουν πρόσφυγες με βάρκα στις ακτές του Εβρου και κυρίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου από την αρχή του έτους μέχρι τις 27 Ιανουαρίου έφτασαν με βάρκα 202 πρόσφυγες, ενώ συνολικά οι αφίξεις στον Εβρο ανήλθαν σε 596. Το 40% των αφίξεων το 2018 στα χερσαία σύνορα είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των αιτημάτων διεθνούς προστασίας που δέχεται, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και στην πρώτη αναλογικά με τον πληθυσμό. Διεθνής προστασία αναγνωρίζεται περίπου στις μισές αιτήσεις, με το ποσοστό να φτάνει στο 90% των Σύρων και στο 70% των Αφγανών και των Ιρακινών. Το ποσοστό απόρριψης των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό ανέρχεται σε 97%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
Το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας για το προσφυγικό δημοσιοποίησαν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από την εφαρμογή της...
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
Στο φως φέρνουν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο το μέχρι σήμερα μυστικό κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας για το προσφυγικό, γνωστό σαν «Διοικητική Διευθέτηση». Η...
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
177 πρόσφυγες ταξίδεψαν στη Γερμανία
Αναχώρησαν με ειδική πτήση τσάρτερ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι 177 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, προκειμένου να ζήσουν μαζί με τις οικογένειές τους στη Γερμανία, στο...
177 πρόσφυγες ταξίδεψαν στη Γερμανία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
Μέσα σε 48 ώρες θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες συλληφθούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αν διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας το 2017 και μετά, ενώ ξεπαγώνουν σταδιακά οι...
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια
Περίπου πενήντα οικογένειες προσφύγων οι οποίες εδώ και μήνες δεν έχουν λάβει οικονομική βοήθεια που δικαιούνται προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Catholic Relief Services (CRS), που είναι επιχειρησιακός...
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας