• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.1°C
  4 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  44%

«Μέσα σε 24 ώρες, πέρασα από το καθεστώς του δικαστή σε αυτό του τρομοκράτη και στη συνέχεια σε αυτό του πρόσφυγα», είπε ο Τούρκος δικαστής Κ.Ε., μιλώντας στην ημερίδα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δικαστικό πραξικόπημα Ερντογάν

 • A-
 • A+

«The first thing we do, let's kill all the lawyers»,
William Shakespeare's Henry VI

Ενα πραγματικό πραξικόπημα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, συμβαίνει στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Πάνω από 4.000 Τούρκοι δικαστές και εισαγγελείς (σ.σ. κάποιοι ανεβάζουν τα νούμερα στους 4.800), ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες, συνελήφθησαν και εκατοντάδες οδηγήθηκαν στη φυλακή. Η κινητή και ακίνητη περιουσία τους δημεύτηκε, οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους δεσμεύτηκαν και τους απαγορεύτηκε έκτοτε η απασχόληση σε δημόσιους οργανισμούς, όπως και η δικηγορία.

Οσοι δεν φυλακίστηκαν αμέσως, έμειναν κρυμμένοι, ενώ πολλοί άλλοι δεν είχαν καν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Εξίσου ζοφερή είναι η εικόνα για χιλιάδες δικηγόρους στη γειτονική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, συνολικά 523 (επί συνόλου 3.123) δικαστές και εισαγγελείς συνταξιοδοτήθηκαν με τη βία, ενώ μετά την 12η Σεπτεμβρίου του 1980, που οδήγησε στη σκληρή χούντα του Εβρέν, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 47.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Δικηγόρου σε Κίνδυνο, στις 24 Ιανουαρίου (θλιβερή επέτειος της δολοφονίας πέντε Ισπανών εργατολόγων από μεταφασιστικές φρανκικές ομάδες, το 1978), διοργανώθηκε, από την Ενωση Δικηγόρων για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, εκδήλωση για τις διώξεις δικαστών και δικηγόρων στην Τουρκία.

Ο Τούρκος δικαστής Κ.Ε., εισηγητής στο αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία ειδικά για την εκδήλωση, απολύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Με μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ και 10 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στη χώρα του, είχε περάσει όλες τις αξιολογήσεις με άριστα, χωρίς να έχει κάνει μέχρι τώρα κανένα σφάλμα στην καριέρα του.

«Το πραγματικό πραξικόπημα δεν ήταν αυτό του Ιουλίου 2016, αλλά όσα συνέβησαν και ζήσαμε αμέσως μετά. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για κράτος δικαίου στην Τουρκία», εξηγεί ο δικαστής.

Τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του (επίσης δικαστής φορολογικών υποθέσεων) στοχοποιήθηκαν, όπως χιλιάδες άλλοι, και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με μια μικρή βάρκα την Τουρκία.

Μαζί με άλλους πρόσφυγες, έφτασαν, έπειτα από ένα εφιαλτικό ταξίδι, σε ελληνικό έδαφος.

«Μέσα σε 24 ώρες, πέρασα από το καθεστώς του δικαστή σε αυτό του τρομοκράτη και στη συνέχεια σε αυτό του πρόσφυγα. Για τον Ερντογάν, η μεγαλύτερη απειλή ήταν το δικαστικό σώμα. Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν βάσει ενός προεδρικού διατάγματος. Χωρίς καμία προηγούμενη πειθαρχική ή ποινική διαδικασία, απλά βάζουν το όνομά σου σε μια λίστα. Και ούτε καν στο κοινοποιούν», λέει ο δικαστής Κ.Ε. για να προσθέσει: «Δεν μετανιώνουμε για τίποτα, δεν διαπράξαμε κάποιο σφάλμα, έχουμε χιλιάδες συναδέλφους στις φυλακές, πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες. Δεν θα μας φιμώσουν, αλλά θα υψώσουμε τις φωνές μας και για αυτούς που δεν μπορούν».

«Κάνω ό,τι θέλω»

«Στην Τουρκία, σήμερα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπολεμηθούν καταστάσεις μέσα από τη νομική οδό. Πρέπει να καταλάβετε πώς σκέφτεται ο Ερντογάν. Δεν τον ενδιαφέρει το κράτος δικαίου και ο διαχωρισμός των εξουσιών, αλλά ο νόμος της πλειοψηφίας. Εχω την πλειοψηφία του λαού, άρα κάνω ό,τι θέλω. Κατά αντιστοιχία με τον ναζί νομικό Καρλ Σμιτ, που θεωρούσε πως “ο νόμος εξυπηρετεί τη φυλή”, έτσι και ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως “ο νόμος πρέπει να υπηρετεί το έθνος” και για αυτό έχει επί της ουσίας ιδρύσει ένα νέο νομικό καθεστώς», ανέφερε στην παρέμβασή του ο πανεπιστημιακός Τσενγκίς Ακτάρ.

Τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι διώξεις επιχειρούν να εκμηδενίσουν την προσωπικότητα των διωκόμενων περιέγραψε με τη σειρά της η δικηγόρος Γιώτα Μασουρίδου, υπογραμμίζοντας πως οι ίδιοι οι δικηγόροι και οι δικαστές δεν είχαν καν συνήγορο να τους υπερασπιστεί.

«Οι λίστες των δικαστών και δικηγόρων προϋπήρχαν της απόπειρας πραξικοπήματος. Εχουμε διαπιστώσει πως οι περισσότεροι από αυτούς στο παρελθόν είχαν εκδώσει αποφάσεις που δεν ήταν αρεστές στην κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα. Αφορά όλες τις βαθμίδες και τις δικαιοδοσίες, όπως καταγγέλλουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, που αναφέρουν πως στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται η αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να παυθεί κάθε μορφή αντίστασης», σημείωσε η Γ. Μασουρίδου.

Ελευθερία του Τύπου

Με μια ρήση από ένα βιβλίο του σπουδαίου Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν ξεκίνησε την παρέμβασή του ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου: «Δυο πράγματα δεν ευδοκιμούν στη χώρα μας. Το ένα είναι το δέντρο του καφέ και το άλλο η Δημοκρατία. Και τα δύο μάς έρχονται από το εξωτερικό».

Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα της έλλειψης ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, θυμίζοντας πως 171 εφημερίδες έκλεισαν σε έναν χρόνο, 231 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 150 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και σχεδόν 10.000 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύθηκαν, ενώ υπογράμμισε πως οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου (140/2017, 142/2017) για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς δείχνουν «πως στην Τουρκία πλέον έχουν εξαλειφθεί οι δυνατότητες διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές»
Ποιοι είναι οι εννιά Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που συνελήφθησαν το 2017 ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής...
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αγωνιστές»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους εννέα Τούρκους αγωνιστές
Πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των 9 συλληφθέντων αριστερών Τούρκων πολιτικών προσφύγων έχει συγκροτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και δυναμώνει ενόψει της δίκης τους, που ξεκινά στον Κορυδαλλό...
Αλληλεγγύη στους εννέα Τούρκους αγωνιστές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κοντονή, μην τον δώσεις στον Ερντογάν»
​Αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί το ζήτημα της έκδοσης του Τούρκου αγωνιστή, ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά καθώς η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου έχει μόνο...
«Κοντονή, μην τον δώσεις στον Ερντογάν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν στεγνώνουν τα δάκρυα οργής
Επεσε ο αγωνιστής Ibrahim Gökçek ύστερα από 323 μέρες απεργία πείνας • Ακόμα ένα μέλος του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum κατέληξε • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στην...
Δεν στεγνώνουν τα δάκρυα οργής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώωση προτείνει η εισαγγελέας
Συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν μέχρι και για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017.
Αθώωση προτείνει η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε
Ενα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης ξεσηκώνεται στην Τουρκία για τον πρωτοπόρο αριστερό καθηγητή, γιατρό και ερευνητή Ονούρ Χαμζάογλου, που θα δικαστεί την επόμενη εβδομάδα για κείμενο που συνυπέγραψε ζητώντας να...
Ενας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας