• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.2°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%

Τις απαράδεκτες ελλείψεις αλλά και τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας καταδεικνύει έκθεση της Oxfam, η οποία εστιάζει στην παύση κάθε διαδικασίας εντοπισμού ευάλωτων για έναν μήνα μετά την παραίτηση γιατρού

EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη

 • A-
 • A+

Τουλάχιστον έναν μήνα μετά την παραίτηση του διορισμένου γιατρού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, τον Νοέμβριο, δεν λειτουργούσε η διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο υγείας πρόσφυγες που δικαιούνται να μεταφερθούν μέσα σε 25 ημέρες στην ενδοχώρα, σε καλύτερες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε περίθαλψη.

Η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης Oxfam «Ευάλωτοι και εγκαταλειμμένοι» που δημοσιοποιήθηκε χθες καταγράφει τις απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι πρόσφυγες στη Μόρια, με ευθύνη τόσο των κρατών της Ε.Ε., που αρνούνται να συμμετάσχουν στη φιλοξενία προσφύγων, όπως επισημαίνει η οργάνωση, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πληθυσμός του ΚΥΤ είναι διπλάσιος από τη χωρητικότητά του μετά τη μείωση των φιλοξενουμένων σε κάτω από 5.000, ενώ άλλοι 2.000 ζουν στον ελαιώνα γύρω από το ΚΥΤ, αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η οργάνωση αναφέρεται σε σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού εκπαιδευμένου να εντοπίζει τους ευάλωτους, με μόνο έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέσιμο για αρκετές εκατοντάδες νεοεισερχόμενους τον μήνα, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό για τον εντοπισμό θυμάτων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας και χωρίς πρόσβαση σε διερμηνείς.

Ακόμη και μετά τον εντοπισμό τους, οι ευάλωτοι εξακολουθούν να ζουν στις άθλιες συνθήκες των ΚΥΤ, λόγω της ανεπάρκειας θέσεων στην ενδοχώρα.

Πρόσφυγας 31 ετών από την Ακτή του Ελεφαντοστού, σχεδόν τυφλός από το ένα μάτι και με προβλήματα στο συκώτι και στο γόνατο, ζούσε στο ΚΥΤ της Μόριας πέντε μήνες μετά την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, παρά τη σύσταση γιατρού να μεταφερθεί στην Αθήνα για θεραπεία.

Η έκθεση καταγράφει μαρτυρίες προσφύγων και εργαζομένων που επιβεβαιώνουν όσα καταγράφονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη Μόρια: σοβαρά προβλήματα συνθηκών υγιεινής που οδηγούν σε διάρροια και δερματικές ασθένειες, βάζοντας σε ιδιαίτερο κίνδυνο παιδιά, μωρά και εγκύους, σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που δημιουργούνται ή επιδεινώνονται λόγω των απελπιστικών συνθηκών, συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων και φόβος των γυναικών να κυκλοφορήσουν μόλις πέσει το σκοτάδι, με αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις να προτιμούν κάποιες γυναίκες να φορούν πάνες αντί να πηγαίνουν στην τουαλέτα.

Τελείως ανεπαρκής είναι η ιατρική υποστήριξη των περισσότερων από 100 κρατούμενων στο κέντρο κράτησης της Μόριας από την κρατική ΑΕΜΥ, που διαθέτει μόνο έναν ψυχολόγο και μόνο έναν κοινωνικό λειτουργό. Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης καταγράφει και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Οχι στις απελάσεις

Εκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να μην απελαύνουν πρόσφυγες στην Ελλάδα απευθύνει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Η οργάνωση παρακολούθησε τέσσερις μήνες τις συνθήκες διαβίωσης τετραμελούς οικογένειας προσφύγων την οποία απέλασε στην Ελλάδα η Ελβετία τον Αύγουστο.

Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε χθεσινή έκθεση με τίτλο «Οι επιστρεφόμενοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μόνο αδιέξοδα στην Ελλάδα».

Η οικογένεια ήταν αναγκασμένη να κοιμάται σε πάρκο ή σε σπίτια γνωστών και αλληλέγγυων στην Αθήνα, καθώς, μεταξύ άλλων προβλημάτων, το Σύστημα Κοινωνικής Στέγασης του Δήμου Αθηναίων έχει σοβαρούς περιορισμούς και δεν επαρκεί, ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν βεβαίωση αστεγίας από το ΚΥΑΔΑ του δήμου, που λειτουργεί με λίστες αναμονής και δεν παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ούτε κάρτα ανεργίας, που θα τους επέτρεπε δωρεάν χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ κανείς εργοδότης δεν τους απάντησε όταν ζήτησαν δουλειά.

«Δεν υπήρξαν βήματα ενσωμάτωσης από τις ελληνικές αρχές», διαπιστώνει η οργάνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
​«Μεγάλος ασθενής» για τους πρόσφυγες η Μόρια
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «ΕΦ.ΣΥΝ» παρουσιάζει την τελευταία έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το κέντρο στη Λέσβο. Σοβαρά κενά στον εντοπισμό των ευάλωτων ατόμων και επιδείνωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής...
​«Μεγάλος ασθενής» για τους πρόσφυγες η Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
Η ξενοφοβική αγριότητα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια από περίπου 100 κατοίκους και τη δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη κατά των νεοφερμένων ευάλωτων προσφύγων είχε συνέχεια με έκτροπα στο δημοτικό...
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά για τις σκηνές που τοποθετούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να φιλοξενηθούν σταδιακά άλλοι...
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
Μόλις λίγα μέτρα από την ακτή έσβησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ενός 9χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν. Στη Λέσβο η θάλασσα έγινε ακόμη μια φορά υγρός τάφος για ένα παιδί που μαζί με την οικογένειά του...
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας