Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόρισμα για παράνομες απελάσεις: διευκρινίσεις επιθεωρητών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόρισμα για παράνομες απελάσεις: διευκρινίσεις επιθεωρητών

  • A-
  • A+

Διευκρινίσεις για το πόρισμα των επιθεωρητών της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) σχετικά με τις παράνομες απελάσεις από τη Μεσσηνία και τη Λέρο τον Οκτώβριο του 2016 δίνουν στην «Εφ.Συν.» οι συντάκτες του πορίσματος, ύστερα από τη δημοσιοποίησή του από την εφημερίδα μας.

Το πόρισμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, 19 μήνες μετά το επείγον αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα προς τη ΓΕΔΔ να διερευνήσει αναφορές της Υπατης Αρμοστείας σχετικά με την απέλαση 42 προσφύγων από τη Μεσσηνία και μιας πενταμελούς οικογένειας από τη Λέρο.

Οι πρόσφυγες απελάθηκαν, παρόλο που υπήρχαν αναφορές ότι είχαν εκφράσει τη θέλησή τους να ζητήσουν άσυλο, ενώ στην περίπτωση της Μεσσηνίας δεν είχε επιτραπεί στην Υπατη Αρμοστεία να προσεγγίσει τους πρόσφυγες, που κρατούνταν σε αστυνομικά τμήμτα.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» επισήμαινε αντιφάσεις και έθετε ερωτήματα ως προς το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ο έλεγχος και ως προς τα συμπεράσματά του, καθώς το πόρισμα καταλήγει ότι είναι αναρμόδια η ΓΕΔΔ να ελέγξει την ΕΛ.ΑΣ., ενώ, επιπλέον, στην περίπτωση της Μεσσηνίας, δηλώνει αδυναμία να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, λόγω και του χρόνου που μεσολάβησε από τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Στην περίπτωση της Λέρου διαπιστώνει πως η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής είχε καταγράψει έγκαιρα τη θέληση των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο και ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά τα στοιχεία δεν πέρασαν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. παρά μόνο μετά την απέλαση («Διάτρητο πόρισμα για παράνομες απελάσεις», 10/12/2018).

Βασικά σημεία

Οι συντάκτες του πορίσματος διευκρινίζουν τα εξής:

◼ Η ΓΕΔΔ διαθέτει 11 επιθεωρητές που εμπλέκονται ταυτόχρονα σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες εμφανίζουν κίνδυνο παραγραφής, όπως και σε διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, που ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

◼ Κατά την πορεία της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι καταγγελίες αφορούν και το επιχειρησιακό σκέλος της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο δεν μπορεί να υπεισέλθει ο διοικητικός έλεγχος. Αυτή η διαπίστωση προέκυψε κατά τον έλεγχο και δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη κατά την παραλαβή του αιτήματος διερεύνησης των περιστατικών.

◼ Η υπόθεση της Μεσσηνίας όπως και οι αναφορές σε ενέργειες της αστυνομίας στην υπόθεση της Λέρου αναφέρονται στο πόρισμα διηγηματικά, καθώς αφορούν στο επιχειρησιακό σκέλος της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο δεν μπορεί να υπεισέλθει ο διοικητικός έλεγχος.

◼ Το πόρισμα έχει αποσταλεί αρμοδίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αίτημα να γίνει ΕΔΕ και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο κατέθεσε το αίτημα για τη διενέργεια του ελέγχου. Η ΓΕΔΔ δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει διεθνείς οργανισμούς, αλλά μόνο την ελληνική διοίκηση.

◼ Η ΓΕΔΔ μπορεί να κάνει συστάσεις και προτάσεις σε όλα τα υπουργεία σε ό,τι αφορά το διοικητικό σκέλος.

Οι διευκρινίσεις των συντακτών του πορίσματος απαντούν στα ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο των επιθεωρητών και, στο μέτρο που διασαφηνίζουν ζητήματα αρμοδιότητας ως προς το επιχειρησιακό ή το διοικητικό σκέλος των ελεγχόμενων ενεργειών της διοίκησης, αίρουν τις αντιφάσεις του πορίσματος, τις οποίες σημείωνε αρχικά η «Εφ.Συν.».

Σκιές στους χειρισμούς

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται τα ερωτήματα για τους χειρισμούς τού τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και της τότε φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αν οι επιθεωρητές έκαναν ό,τι μπορούσαν και ό,τι τους επιτρεπόταν αρμοδίως, καταλήγοντας ότι είναι αναρμόδιοι για το σύνολο της υπόθεσης της Μεσσηνίας και για το αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης της Λέρου, τότε ποια αξία έχει η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα, στις 9 Νοεμβρίου 2016, ότι «επιλέχθηκε να διεξαχθεί έρευνα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να μη δημιουργηθούν αμφιβολίες και σκιές για τη διαδικασία», με την οποία αιτιολόγησε το επείγον αίτημα ελέγχου προς τη ΓΕΔΔ;

Το αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει – για την ακρίβεια, τον διαψεύδει πλήρως.

Υπάρχει όμως κάτι πολύ σοβαρότερο, που ρίχνει σκιές και αμφιβολίες στον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα ο κ. Μουζάλας και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσίας. Διότι στην ανακοίνωσή του στις 9 Νοεμβρίου 2016, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ισχυριζόταν ότι το επείγον αίτημα προς τη ΓΕΔΔ το κατέθεσαν και οι δύο υπουργοί, ο κ. Μουζάλας και ο κ. Τόσκας, δίνοντας την εντύπωση ότι ο έλεγχος της ΓΕΔΔ θα προχωρήσει και σε θέματα αρμοδιότητας της αστυνομίας, η οποία άλλωστε αποφασίζει και υλοποιεί επιχειρησιακά τις απελάσεις. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το πόρισμα της ΓΕΔΔ, το οποίο αναφέρεται σε αίτημα μόνο του κ. Μουζάλα, όχι του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΛ.ΑΣ.

Οταν, μάλιστα, αργότερα ο Μηχανισμός Αναφορών της FRONTEX έθεσε στην ΕΛ.ΑΣ., μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη, το ζήτημα των παράνομων απελάσεων από τη Μεσσηνία και τη Λέρο, η ΕΛ.ΑΣ. παρέπεμψε στην υπό εξέλιξη έρευνα των επιθεωρητών.

Εφόσον όμως δεν κατέθεσε αίτημα ελέγχου ο κ. Τόσκας και εφόσον δεν έχουν οι επιθεωρητές δυνατότητα να ελέγξουν επιχειρησιακά την αστυνομία, τι νόημα είχε η επίκληση της έρευνας των επιθεωρητών από την ΕΛ.ΑΣ.;

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν διέταξε έγκαιρα ΕΔΕ για τις δύο υποθέσεις, αλλά περίμενε 19 μήνες το πόρισμα των επιθεωρητών, οι οποίοι όμως δεν είχαν ούτε σχετικό αίτημα στα χέρια τους ούτε και την αρμοδιότητα να ελέγξουν την αστυνομία;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα πρέπει τώρα να δοθούν από την ΕΔΕ, την οποία διεξάγει εδώ και έξι μήνες, από τον Ιούλιο, η ΕΛ.ΑΣ., και η οποία θα ανέμενε κανείς να διερευνήσει όχι μόνο την ενδεχόμενη πειθαρχική ευθύνη αστυνομικών για τις απελάσεις, αλλά και τους μετέπειτα χειρισμούς που είχαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει 19 μήνες η διενέργεια ΕΔΕ.

Τα ίδια ερωτήματα θα ανέμενε επίσης κανείς να απασχολήσουν σοβαρά τον Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για τον παράλληλο πειθαρχικό έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο
Στη Λέρο κρατείται ο ένας από τους τέσσερις Σύρους που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο στα σύνορα της Γερμανίας και απελάθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας, παρόλο που η κυβέρνηση...
Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μας απήγαγαν, μας έκαψαν τα χαρτιά και μας γύρισαν πίσω»
Αλλη μία σοβαρότατη μαρτυρία έρχεται να προστεθεί στο πλήθος καταγγελιών για οργανωμένες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στον Εβρο και να επαναφέρει τα ερωτήματα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. ● Ο...
«Μας απήγαγαν, μας έκαψαν τα χαρτιά και μας γύρισαν πίσω»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι είδε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα
Οι πρώτες παρατηρήσεις της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σε χώρους κράτησης και υποδοχής μεταναστών ● Δραματικές ελλείψεις στην...
Τι είδε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Της νύχτας τα καμώματα των ελληνικών αρχών...
Χτυπήματα με κλομπ, ακόμα και σε μικρά παιδιά και σε έγκυες, πολύωρη στέρηση νερού και φαγητού, αφαίρεση εγγράφων, κινητών και άλλων προσωπικών αντικειμένων, απαγωγή και αυθαίρετη κράτηση με τη βία, στενή...
Της νύχτας τα καμώματα των ελληνικών αρχών...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας