• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 23.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.2°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 23.2°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  56%

Η οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες «στην ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων»

Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήνυμα στήριξης για εργαζόμενους - ασυνόδευτους ανήλικους της Praksis

 • A-
 • A+

Το μήνυμα ότι θα διασφαλιστούν τόσο η προστασία και η ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων των δομών της PRAKSIS όσο και οι αποδοχές και οι θέσεις των εργαζομένων στέλνει η κυβέρνηση, ύστερα από την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι σχεδιάζει να αναστείλει τη λειτουργία 11 δομών ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη από την 1η Ιανουαρίου.

Σήμερα το μεσημέρι στη 1 έχει οριστεί συνάντηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη διοίκηση της οργάνωσης στα γραφεία της στη Στουρνάρη 57 και κινητοποίηση των εργαζομένων μισή ώρα νωρίτερα.

Η οργάνωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της με ηλεκτρονικό μήνυμα στους περισσότερους από 170 εργαζομένους των δομών στα τέλη Νοεμβρίου, αιφνιδιάζοντάς τους και προκαλώντας έντονη ανησυχία, καθώς έρχονταν αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στις γιορτές.

Χτες δημοσιοποίησε την πρόθεσή της με ανακοίνωση, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη «στην ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων». Αναφέρεται σε αδικαιολόγητη και δυσβάσταχτη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων και στην ολοκλήρωση της ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

«Παρά τις προσπάθειές μας και τις ενημερώσεις προς πάσα κατεύθυνση, δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τόσο των οικονομικών εκταμιεύσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί έγκρισης της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια πραγματική γραφειοκρατική και οικονομική ομηρία, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλους μας. Είμαστε δε πεπεισμένοι, μέσα από τη συσσωρευθείσα εμπειρία μας, ότι λύσεις δεν μπορούν ποτέ να βρεθούν με ευχολόγια ή με αόριστες πολιτικές υποσχέσεις περί αντιμετώπισης του προβλήματος εις το διηνεκές», σημειώνει η οργάνωση και καλεί την πολιτεία «έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης», ζητώντας από τα εμπλεκόμενα υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κατάστασης.

«Πράγματι παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση προς την PRAKSIS. Από την πλευρά του το υπουργείο εστιάζει στην άμεση επίλυση του προβλήματος με γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις αποδοχές των εργαζομένων που έχουν μείνει απλήρωτοι. Το μείζον σήμερα είναι αυτό», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας.

Πηγές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνουν ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά την υπόθεση και διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να μη βρεθεί στον δρόμο κανένα παιδί και κανένας εργαζόμενος. Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και για τους εργαζομένους εκφράζουν επίσης πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εργαζόμενοι στις δομές πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συμβολική κατάληψη των γραφείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία εκπροσώπου της διοίκησης, ενώ ήταν γνωστή η κινητοποίηση στην οποία κάλεσε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας μαζί με την Επιτροπή Αγώνα στις ΜΚΟ.

Εργαζόμενοι ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι εργάζονται από τον περασμένο Ιανουάριο με καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και σε καθεστώς μεγάλης επισφάλειας, καθώς υπογράφουν επαναλαμβανόμενες μηνιαίες συμβάσεις τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούν εργαζόμενοι απλήρωτοι και ανήλικα παιδιά στον δρόμο σε περίοδο εορτών. Απαιτούμε σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση για καταβολή των δεδουλευμένων τώρα και άμεση τακτοποίηση της σίτισης και στέγασης των παιδιών», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης».
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινήσεις Βουδούρη για τα ασυνόδευτα ανήλικα
Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα συναντήθηκε ο Οδυσσέας Βουδούρης με κρατούμενα παιδιά στην Πέτρου Ράλλη και την Αμυγδαλέζα. Η γ.γ. Υποδοχής «δίνει αγώνα δρόμου», όπως είπε, για τη δημιουργία χώρων...
Κινήσεις Βουδούρη για τα ασυνόδευτα ανήλικα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητούνται ανθρώπινες δομές για προσφυγόπουλα
Αγώνα για να βρεθούν θέσεις σε δομές φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν πριν από μία εβδομάδα στα κρατητήρια του Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη από τη Λέρο δίνουν οι αρμόδιες...
Αναζητούνται ανθρώπινες δομές για προσφυγόπουλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Δήμο Νίκαιας προτείνει η κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προσφυγικό δράμα και την ομαλή ένταξή τους στην πόλη
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λύση μέσω ΔΟΜ για τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS
Ο ΔΟΜ αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου τη λειτουργία των δομών ασυνόδευτων ανηλίκων τις οποίες λειτουργεί σήμερα η PRAKSIS, διπλασιάζοντας τις θέσεις φιλοξενίας και δεσμευόμενος, από κοινού με το υπ. Κοιν....
Λύση μέσω ΔΟΜ για τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας