Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό

ΕUROKINISSI

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός προσωρινού μηχανισμού αναλογικής κατανομής προσφύγων μεταξύ όσων κρατών-μελών επιθυμούν να συμμετέχουν αναλαμβάνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προκαλεί η άρνηση κρατών να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων στα βάρη των διαδικασιών υποδοχής, ασύλου και ένταξης.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, η συμμετοχή των κρατών στον μηχανισμό ανακατανομής θα είναι εθελοντική.

Όσα κράτη δεχτούν να συμμετάσχουν, δεσμεύονται ότι θα δέχονται ένα μέρος από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, αναγνωρίζοντας έμπρακτα και με βάση την αρχή της αλληλεγγύης ότι το προσφυγικό αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκό και δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως οι χώρες του νότου ή τα κράτη που αποτελούν τον τελικό προορισμό των προσφύγων.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι υπάρχουν ήδη θετικές συζητήσεις με κράτη-μέλη ώστε να μπορέσει να συγκροτηθεί ο μηχανισμός αυτός στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμετοχή κρατών, ώστε να φανούν απομονωμένα τα κράτη εκείνα που αρνούνται μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης στο προσφυγικό, οδηγώντας σε παράλυση το μηχανισμό λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε στους ομολόγους του υπουργούς της Ε.Ε. πως η συγκρότηση του μηχανισμού ανακατανομής μεταξύ όσων το επιθυμούν είναι μεταβατική λύση και υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η συζήτηση για τη θέσπιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, με αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Και ενίσχυση των απελάσεων

Την ίδια στιγμή βέβαια ο κ. Βίτσας συμφώνησε στον κύριο στόχο της σημερινής σκληρής ευρωπαϊκής ατζέντας στο προσφυγικό, που δεν είναι βέβαια η αναλογική συμμετοχή της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος παγκοσμίως, κάτι που θα απαιτούσε τη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών διαδρομών και την υποδοχή πολύ μεγαλύτερου αριθμού εκτοπισμένων, καθώς είναι πενιχρό το ποσοστό προσφύγων που δέχεται η Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές.

Αντιθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη, μέσω της στήριξης των χωρών προέλευσης και των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή, στήριξη που βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας αλλά κυρίως την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής που θα εμποδίζουν τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Αφγανών στην Ελλάδα και ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία Ε.Ε. και Αφγανιστάν στο θέμα των απελάσεων και της στήριξης των λεγόμενων προγραμμάτων επανένταξης των απελαθέντων στη χώρα προέλευσης και φυσικά στην ενίσχυση της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης, τα οποία, με δεδομένη την άρνηση της Ε.Ε. να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, αποτελούν το μόνο τρόπο να αναζητήσουν διεθνή προστασία οι πρόσφυγες, βάζοντας βέβαια σε κίνδυνο τη ζωή τους και πληρώνοντας πανάκριβο οικονομικό τίμημα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Με αφορμή 39 μαρτυρίες για δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης...
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό
Πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που επικρατεί στην Ε.Ε. σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό παρουσίασε στη Σύνοδο των...
Πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απέλαση άρον άρον από τη Μυτιλήνη
Με ενέργειες που δείχνουν αδικαιολόγητη σπουδή, κακή πίστη και περιφρόνηση για την τύχη όσων ζητούν άσυλο και για τα δικαιώματά τους, η υποδιεύθυνση...
Απέλαση άρον άρον από τη Μυτιλήνη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
Το νομοσχέδιο θα φανερώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση...
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι