• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%

Με... όπλο μια εγκύκλιο του 2013, προϊστάμενος σε υποκατάστημα του Ταμείου, αντί να ελέγχει την αδήλωτη μαύρη εργασία, ταλαιπωρεί μετανάστες εργαζόμενους, τους οποίους καλεί να αποδείξουν το «πραγματικό» της νόμιμης απασχόλησής τους

PHASMA/ A. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ρατσιστ-ΙΚΑ

 • A-
 • A+

Κάτι «τρέχει» στο ΙΚΑ της οδού Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Μια εγκύκλιος της μνημονιακής κυβέρνησης από το 2013 φαίνεται πως έχει γίνει... όπλο στα χέρια ορισμένων υπαλλήλων, για να «ψαλιδίζουν» τα δικαιώματα των μεταναστών. Κι ενώ σε άλλα υποκαταστήματα του ιδρύματος το προσωπικό δείχνει την απαραίτητη κατανόηση, εκεί κάποιοι οχυρώνονται πίσω από το συγκεκριμένο νομοθέτημα, προκειμένου να αποκλείσουν τους αλλοδαπούς.

Το χρονικό

Σε αυτά συνηγορεί η καταγγελία ενός νεαρού Αρμένιου, ο οποίος κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά προϊστάμενο του ΙΚΑ στην οδό Μαρτίου, καθώς αρνείται πεισματικά και κατ’ εξακολούθηση να χορηγήσει σε μετανάστες τις βεβαιώσεις ημερών ασφάλισης, βάσει εργοσήμου, για την ανανέωση της άδειας παραμονής τους. Την υπόθεση έφερε στο φως η ιστοσελίδα alterthess.gr κι έγινε αιτία να επισκεφθούν χθες τη διευθύντρια του συγκεκριμένου υποκαταστήματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και η πρόεδρος του Συμβουλίου Επανένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ε. Ιωαννίδου (δικηγόρος στο επάγγελμα).

Η διευθύντρια προέβαλε ως έρεισμα στις επίμονες αρνήσεις της την υπ’ αριθμ. 43/11-7-2013 εγκύκλιο (υπ’ αριθμ.πρωτ. Α21/449/102/17-10-2013 γενικό έγγραφο των Διευθύνσεων ασφάλισης-εσόδων, παροχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) που έχει σταλεί προς όλα τα υποκαταστήματα το 2013, προτρέποντας τους υπαλλήλους σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με το alterthess, ο νεαρός Αρμένιος έτυχε ρατσιστικής μεταχείρισης, με αφορμή την υπόθεση της μητέρας του, η οποία -αν και διαμένει από το 2005 στην Ελλάδα (μέσω της επανένωσης οικογενειών)- κατάφερε μόλις στις 27 Αυγούστου να βγάλει άδεια εργασίας κι έτσι εργάστηκε ως οικιακή βοηθός για κάποιους μήνες, συμπληρώνοντας 51 εργόσημα. Πήγε λοιπον στο ΙΚΑ, προκειμένου να τα καταθέσει και να της χορηγηθεί βεβαίωση, ώστε να μπορέσει να ανανεώσει την άδεια παραμονής της. Το αίτημά της, όμως, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε, αλλά ο προϊστάμενος φέρεται να προχώρησε σε μια εντελώς ρατσιστική απάντηση πως «οι μετανάστες είναι τεμπέληδες, δουλεύουν μαύρα και βρίσκουν έναν τρόπο να μαζεύουν τα ένσημα αυτά για να ανανεώνουν τις άδειές τους»!

Κατά τα καταγγελλόμενα, είπε ακόμη ότι η γυναίκα δεν προσέφερε πραγματική εργασία και με πονηρό τρόπο προσπαθούσε να ανανεώσει την άδειά της. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να παραστεί στο τμήμα και η εργοδότριά της, προκειμένου να αποδειχθεί το πραγματικό της εργασίας. Παρότι έγινε κι αυτό, η δυσπιστία του προϊσταμένου δεν εξαντλήθηκε εδώ, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η εργοδότρια δεν είχε τέτοιο εισόδημα, ώστε να μπορεί να πληρώνει τη μετανάστρια ως οικιακή βοηθό, ζητώντας ακόμη και τη φορολογική της δήλωση.

Με το θέμα ασχολήθηκε στη συνέχεια η «Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη, που όχι μόνο άκουσε τον προϊστάμενο να επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του, αλλά και να τους ζητά να υποβάλουν γραπτό αίτημα, το οποίο -όπως δήλωσε εκ των προτέρων- θα απορρίψει!

Μόνο εκεί...

«Κάπου εδώ το θέμα ξεφεύγει. Διότι, ενώ υπάρχει πράγματι η συγκεκριμένη εγκύκλιος, στα άλλα καταστήματα του ΙΚΑ δεν δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα. Απλώς οι υπάλληλοι ελέγχουν τα εργόσημα και χορηγούν τη βεβαίωση», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συμβουλίου Επανένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης, Ε. Ιωαννίδου, που μαζί με την κ. Γαϊτάνη επισκέφθηκαν χθες τη διευθύντρια του υποκαταστήματος, για να εισπράξουν την ίδια απάντηση: ότι, δηλαδή, αυτό προβλέπει η συγκεκριμένη οδηγία. Βέβαια, αν αποδειχθεί πως αντίστοιχες απορρίψεις αιτημάτων αφορούν μόνο μετανάστες, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για διακριτική μεταχείριση και παράβαση καθήκοντος.

«Η ενέργεια των εν λόγω προϊσταμένων, μολονότι ερείδεται σε έγγραφες εγκυκλίους, έρχεται να δείξει με τον σκληρότερο τρόπο ότι προτεραιότητα του ΙΚΑ σήμερα δεν είναι να ελέγξει την αδήλωτη μαύρη εργασία, αλλά αντίθετα επιδίδεται στον έλεγχο του “πραγματικού” της απασχόλησης, προφανώς προκειμένου να στερήσει παροχές σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που τις δικαιούνται», σημειώνει η Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, που φυσικά θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα. Μήπως να ασχοληθεί και η διοίκηση του ιδρύματος με τη σύνταξη μιας αναθεωρημένης εγκυκλίου;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βραχνός... Προφήτης με τα θρανία αδειανά
Μόνο 13 από τους 130 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη στον Δήμο Βόλβης κάθισαν χθες στα θρανία μετά την απόφαση των γονιών τους να απόσχουν από το μάθημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση 46...
Βραχνός... Προφήτης με τα θρανία αδειανά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τόλιου, αρμόδιου για θέματα ρατσιστικής βίας, μπήκαν από χθες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και τα συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της...
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
Eντονη κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς με βάση την προέλευσή τους άσκησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
Σχεδόν δυόμισι με τρεις φορές περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό είναι οι πρόσφυγες, ωστόσο η πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις...
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση φασιστών σε μετανάστες στην Κοκκινιά
Φασιστική ομάδα, αφού ξυλοκόπησε άγρια τρεις μετανάστες, επιχείρησε να εισβάλει σε σπίτι που είχαν καταφύγει, προξενώντας καταστροφές.
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση φασιστών σε μετανάστες στην Κοκκινιά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστικά εγκλήματα με κρατική σφραγίδα
Πληθαίνουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων/μεταναστών σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής ● Αύξηση και της στοχοποίησης μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ● Ενστολοι και δημόσιοι υπάλληλοι είναι συχνά οι...
Ρατσιστικά εγκλήματα με κρατική σφραγίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας