Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ψυχική υγεία και κοινωνικές προεκτάσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ψυχική υγεία και κοινωνικές προεκτάσεις

  • A-
  • A+

Οι θεσμικές αλλαγές των τελευταίων ετών και η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχουν φέρει στο προσκήνιο τον διάλογο γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Παρ’ όλα αυτά η επεξεργασία αυτών των ζητημάτων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με συχνή την αναπαραγωγή ακραία κακοποιητικών αντιλήψεων και πρακτικών.

Το Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα είναι ο πρώτος εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε πρόσφατα, με στόχο ακριβώς την προώθηση της έγκυρης επιστημονικής γνώσης γύρω από τα ζητήματα αυτά, την πλήρη αποπαθολογιοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων και την καλλιέργεια ενός ασφαλούς δημόσιου χώρου συζήτησης που θα ακολουθεί τις αρχές της συμπεριληπτικότητας και της άρσης των διακρίσεων.

Με βάση τα παραπάνω, η επιστημονική ομάδα του φορέα, που συμπεριλαμβάνει επιστήμονες από ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, διοργανώνει ένα διήμερο συζήτησης και επεξεργασίας, γύρω από δύο κεντρικούς άξονες που αποτελούν θέματα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία:

Την α-ορατότητα των τρανς παιδιών και τους παράγοντες που προωθούν και προστατεύουν ή επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Την επίδραση της θρησκείας και τη στάση της εκάστοτε Εκκλησίας σε ζητήματα ανθρωπίνων (και ΛΟΑΤΚΙ+) δικαιωμάτων καθώς και σε συναφή εγκλήματα μίσους.

Η θέση από την οποία συνήθως ανακύπτουν αυτά τα θέματα στον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο είναι μονομερής και προνομιούχα, καθώς ενδύεται τον μανδύα του επιστημονικού λόγου (π.χ παιδοψυχίατροι) ή εκφέρεται από στόμα ατόμων και ομάδων που ασκούν ιδιαίτερη κοινωνική επιρροή (όπως ιερωμένοι, πολιτικοί κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα ο λόγος αυτός δεν συνοδεύεται με την αντίστοιχη γνώση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα ή επαφή με την κοινότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εν γένει.

Δημιουργείται έτσι ένα ιδιαίτερα εξουσιαστικό κλίμα αλληλεπίδρασης, με βέβαια αρνητικά αποτελέσματα.

Στο κλίμα αυτό, θέλουμε να φέρουμε ένα νέο παράδειγμα δημόσιου επιστημονικού λόγου, που ξεκινά από την επιστημονικότητα, αλλά αναγνωρίζει και στηρίζεται στην εμπειρία των ίδιων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όλων των ηλικιών.

Ακολουθώντας τις αρχές και τα εργαλεία της κοινοτικής ψυχολογίας, της δουλειάς στην κοινότητα και των κοινωνικών επιστημών, επιλέγουμε να φέρουμε στο προσκήνιο φωνές και θέσεις που σπάνια εκπροσωπούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο επιστημονικών διεργασιών, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ισότιμης εκπροσώπησης όπου όχι απλά δεν θα επισκιάζονται οι φωνές των λιγότερο προνομιούχων, αλλά το βίωμα θα αποτελεί βασικό κριτήριο στο οποίο θα οφείλει να στηρίζεται οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση ή/και κοινωνική ανάλυση.

Στις 21 και 22 Νοεμβρίου, διοργανώνουμε ένα διήμερο αφιερωμένο σε ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ψυχική υγεία και κοινωνικές προεκτάσεις και υποδεχόμαστε ως κεντρικές ομιλήτριες τη δρα Αυγή Σακετοπούλου και τη δρα Αν Πελεγκρίνι, καθηγήτριες στο New York University, με εξαιρετική εμπειρία σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας στον τομέα τους.

*Ψυχολόγοι, επιστημονικά υπεύθυνες Orlando LGBT+

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Η διημερίδα θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, μετρό Κεραμεικός).
Μετά τη στρογγυλή τράπεζα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

▶ Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

Ταυτότητα φύλου και ψυχική υγεία: τρανς παιδιά, παθολογιοποίηση και α-ορατότητα

  • 10.30 - Καλωσόρισμα, λίγα λόγια για το Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα
  • 10.45 - Κεντρική ομιλία: δρ Αυγή Σακετοπούλου, «Τζένη-Τζένη: Ο ρόλος της μελλοντικότητας στην κλινική δουλειά με ένα τρανς κορίτσι»
  • 11.45 - Διάλειμμα
  • 12.00 - Στρογγυλή τράπεζα: Φίλιππος Παγάνης (Colour Youth/Orlando LGBT+), Μιχαήλ-Οδυσσέας Γιακουμάκης (Υπερήφανοι Γονείς), Αντώνης Πούλιος (κλινικός ψυχολόγος, Orlando LGBT+). Συντονίζουν: Νάνσυ Παπαθανασίου, Ελενα-Ολγα Χρηστίδη (ψυχολόγοι, επιστημονικά υπεύθυνες Orlando LGBT+)

▶ Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

Τα όρια της ανοχής: θρησκεία, κοινωνία & ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα

  • 15.30 – Καλωσόρισμα
  • 15.45 - Κεντρική ομιλία, δρ Αν Πελεγκρίνι, «Το θέμα δεν είναι το μίσος: θρησκεία, βία ενάντια στους ΛΟΑΤΚΙ+ και τα όρια της ανοχής» (η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά)
  • 16.45 - Στρογγυλή τράπεζα: Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ), Αλέξανδρος Σακελλαρίου (δρ Κοινωνιολογίας, ερευνητής Παντείου, διδάσκων ΕΑΠ), Καλλιόπη Λυκοβαρδή (Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη), Πέτρος Σαπουντζάκης (Πολύχρωμο Σχολείο). Συντονίζουν: Ντίνα Δασκαλοπούλου («Εφημερίδα των Συντακτών») και Αλεξάνδρα Βασιλείου (δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, Orlando LGBT+/Processwork Hub).
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, βάζοντας τη βαριά υπογραφή του στην αποψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης και...
Η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σιγά μη φοβηθούμε!
Η «Εφ.Συν.» κυκλοφορεί σήμερα με υψωμένη στην πρώτη της σελίδα τη σημαία του Ουράνιου Τόξου, παγκόσμιο σύμβολο του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή,...
Σιγά μη φοβηθούμε!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Proud Seniors Greece: Ανησυχία για την ασφάλεια του γκέι ηλικιωμένου στο Καλλιμανοπούλειο
Η ανακοίνωση των Proud Seniors Greece σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ηλικιωμένο άτομο θεωρείται ανεπιθύμητο από τον μητροπολίτη Αμβρόσιο λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού από τη Μονάδα...
Proud Seniors Greece: Ανησυχία για την ασφάλεια του γκέι ηλικιωμένου στο Καλλιμανοπούλειο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα της Βανέσας
Δικαιούνται οι τρανς να διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών τους να μη στερούνται να τους βλέπουν επειδή και μόνον είναι τρανς; Αν η απάντηση στο ερώτημα είναι ναι, καλείστε στο πάρτι...
Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα της Βανέσας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Ζακ στη ΓΑΔΑ
Με κυρίαρχο σύνθημα «Οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει, οι ζωές μας έχουν αξία», συλλογικότητες, κυρίως από τον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ζακ...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Ζακ στη ΓΑΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν για τρανσφοβία την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία
Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για όσα διαμείφθηκαν κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Καταγγέλλουν για τρανσφοβία την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας