• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.2°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.0°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.4°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%

Ο Χρήστος Στυλιανίδης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό

 • A-
 • A+

Απαντήσεις για σκιές που αφορούν τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες έδωσε χθες ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ε.Ε.

Πρόκειται για κονδύλι 820 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσα από μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), το μεγαλύτερο μέρος του διατέθηκε στο πρόγραμμα «Στέγη» και αφορά την ενοικίαση καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, ενώ μικρότερα ποσά αφορούν την παροχή μόρφωσης και τη στήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η εκταμίευση ξεκίνησε, ύστερα από αίτημα της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2015 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

«Δεν υπάρχει σκιά. Ολα τα κονδύλια ελέγχονται από εντεταλμένες υπηρεσίες και υπάρχει λογαριασμός για κάθε ευρώ που διατίθεται», διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και ανέφερε ότι το 2015, στην κορύφωση της μεγαλύτερης μεταναστευτικής ροής που γνώρισε η Ευρώπη, τα αρμόδια όργανα μέσα σε 13 ημέρες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και συγκρότησαν έναν μηχανισμό που για πρώτη φορά έδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρα-μέλος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε ότι γίνεται έλεγχος από τον OLAF, τον ανεξάρτητο μηχανισμό εξέτασης καταγγελιών, αλλά αφορά κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από τις υπηρεσίες Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των στοιχείων και τόνισε πως «αν διαπιστωθούν παρατυπίες, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Παρά την κινδυνολογία, ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέο μεταναστευτικό κύμα, τόνισε ότι η ροή έχει μειωθεί κατά 97% σε σχέση με το 2015 και προέβλεψε ότι σύντομα θα βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία.

Επιτέθηκε σε χώρες της Ευρώπης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και χαρακτήρισε πρόσχημα τα όσα υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις για αλλοίωση της εθνικής τους ταυτότητας.

Εκανε ειδική αναφορά στην Ιταλία και απέδωσε τις αντιδράσεις της σημερινής κυβέρνησης σε πολιτικούς λόγους, αφού, όπως διαβεβαίωσε, δεν υπάρχει αύξηση της προσφυγικής ροής.

«Η νέα προσφυγική “βόμβα” έρχεται από την Αφρική», σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός στη συγκεκριμένη ήπειρο θα διπλασιαστεί την επόμενη 25ετία.

Ανέφερε ενδεικτικά τη Νιγηρία, που σήμερα έχει πληθυσμό 180 εκατ. και το 2050 θα ξεπεράσει τα 400 εκατ., φτάνοντας αριθμητικά τα ευρωπαϊκά δεδομένα!

«Χρειάζεται να εκπονήσουμε προγράμματα για να παραμείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στις πατρίδες τους. Να αφορούν την ανάπτυξη και όχι δρόμους και αεροδρόμια», τόνισε δίνοντας έμφαση στη γεωργία και σε τομείς που εξασφαλίζουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπερασπίστηκε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, μέσω της οποίας η τελευταία εξασφάλισε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ για υποδομές που θα συγκρατήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα και θα περιορίσουν τα κύματα προς την Ευρώπη.

«Ορισμένοι ασκούν κριτική», είπε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία της ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος δεν συνδέεται μόνο με τις κοινοτικές ενισχύσεις αλλά και με τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για να εξασφαλίσει ηγεμονικό ρόλο στον αραβικό κόσμο.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε αντιρρήσεις ορισμένων κύκλων στις Βρυξέλλες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, που θα επεκταθεί στην Κύπρο και στο Ισραήλ. «Είμαι υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης, γιατί καταργεί την ενεργειακή απομόνωση», είπε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπάνια για το Άσυλο: Ολέθρια η ευρωτουρκική συμφωνία
Ολέθρια για τη διαχείριση του προσφυγικού χαρακτηρίζουν την ευρωτουρκική συμφωνία οι οργανώσεις της Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο. Επισημαίνουν πως έχει οδηγήσει στο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα...
Καμπάνια για το Άσυλο: Ολέθρια η ευρωτουρκική συμφωνία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
Δύο μήνες μετά την υπογραφή της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφαρμογή της συνεχίζει να παραβιάζει τον νόμο και τα δικαιώματα των προσφύγων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και...
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
Σφοδρή κριτική ασκείται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους από πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς η συμφωνία με την Ε.Ε. για την αναχαίτιση της...
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με...
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας