• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.2°C / 8.5°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 2.0°C / 10.5°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 5.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / 1.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 4.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 7.1°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  76%

Για επτά ολόκληρους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2016, δεν λειτουργούσε η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου

 • A-
 • A+

Σήμερα ολοκληρώνονται τρία χρόνια, ένας μήνας και δύο ημέρες από τότε που ο Αφγανός Α.Α. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») ζήτησε να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο, την 1η Οκτωβρίου 2015.

Ηταν, θα λέγαμε, άτυχος, όπως και άλλοι 3.500 πρόσφυγες που ζήτησαν δευτεροβάθμια εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο εκείνη την περίοδο.

Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν και σήμερα άτυχοι – αν μπορεί να θεωρηθεί ατυχία η αδιαφορία ή αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί σε εύλογο χρόνο στις υποχρεώσεις του.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, λίγες μέρες πριν υποβάλει αίτημα δευτεροβάθμιας εξέτασης ο Α.Α., είχε ολοκληρωθεί η διετής θητεία των επιτροπών που εξέταζαν τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό και, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν ανανεώθηκε.

Για επτά ολόκληρους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2016, δεν λειτουργούσε η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα αιτήματα, χωρίς να μπορούν να εξεταστούν.

Τον Απρίλιο του 2016, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε να αναδιοργανώσει την Αρχή Προσφυγών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ταχεία εξέταση των αιτημάτων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, μετά τη νέα πολιτική που επέβαλε η ευρωτουρκική συμφωνία στις 20 Μαρτίου του ίδιου έτους, με το σκεπτικό ότι για τους πρόσφυγες αυτούς ήταν ασφαλής χώρα η Τουρκία.

Οι επιτροπές ανέλαβαν προσωρινά να εξετάσουν κατά κύριο λόγο τα νέα αιτήματα.

Υστερα από δύο μήνες, αφού είχαν απορρίψει σε συντριπτικό βαθμό τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις απέλασης στην τάχα ασφαλή Τουρκία, η αρμοδιότητα τους αφαιρέθηκε αιφνιδιαστικά με τη γνωστή τροπολογία του τότε υπουργού Γιάννη Μουζάλα, που συγκρότησε νέες επιτροπές με τη συμμετοχή δικαστικών.

Παρέμενε, όμως, η εκκρεμότητα της εξέτασης των 3.500 αιτημάτων της προηγούμενης περιόδου.

Το έργο αυτό το ανέλαβε επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο με την προηγούμενη σύνθεση, αλλά η λειτουργία της σταμάτησε στο τέλος του έτους, καθώς τα μέλη της δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ανανεωθεί.

Μέχρι τότε, κατάφεραν να εξετάσουν 400 εκκρεμή αιτήματα. Απέμεναν άλλα 3.100.

Πέρασε ενάμισι έτος χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε μέριμνα. Τον Μάιο του 2018, με νέο υπουργό τον Δημήτρη Βίτσα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προέβλεψε, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποδοχή, τη συγκρότηση δευτεροβάθμιων επιτροπών με αντικείμενο την εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων που είχαν πια χρονίσει.

Από τότε, έχουν περάσει πεντέμισι μήνες, αλλά δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η συγκρότησή τους θα δρομολογηθεί, απάντηση που δείχνει μάλλον ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης, όπως και ότι απουσιάζει κάποιος σχεδιασμός με ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο χρόνος όμως περνά και οι άτυχοι πρόσφυγες εκείνης της περιόδου εξακολουθούν να παραμένουν σε μετέωρο καθεστώς.

Μάλιστα, όσοι από αυτούς είχαν υποβάλει δεύτερο αίτημα ασύλου με νέα στοιχεία, το λεγόμενο μεταγενέστερο, και προσέφυγαν κατά της απόρριψης του νέου αιτήματος, δεν έχουν στα χέρια τους το ειδικό δελτίο όσων υποβάλλουν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να μην έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ούτε να τους αναγνωρίζονται δικαιώματα.

Σύλληψη

Τέτοια είναι η περίπτωση του Α.Α., που γίνεται σε λίγους μήνες 35 ετών. Στην 1η του περασμένου Οκτωβρίου, ημέρα που συμπληρώνονταν τρία χρόνια από την κατάθεση του αιτήματός του, τον συνέλαβε η αστυνομία και τον οδήγησε στην Αμυγδαλέζα.

Χρειάστηκε η παρέμβαση της οργάνωσης «Αίτημα», που τον εκπροσωπεί νομικά, προκειμένου να προσκομίσει βεβαίωση της πρώην διοικήτριας της Αρχής Προσφυγών Ελένης Κουτρούμπα ότι εκκρεμούσε η εξέταση του αιτήματός του.

Η οργάνωση είχε θέσει το ζήτημα τον Απρίλιο του 2017, στην έκθεσή της «ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ: Αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα - Οψεις της διαδικασίας ασύλου».

Ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Σπύρος Ριζάκος, εξακολουθεί και σήμερα μέσω της «Εφ.Συν.» να κάνει τις ίδιες επισημάνσεις.

«Πάνω από τρεις χιλιάδες αιτούντες και αιτούσες άσυλο αναμένουν για διάστημα δύο ή και τριών ετών την απόφαση επί της προσφυγής που έχουν υποβάλει, παραμένοντας μετέωροι.

»Ενα μέρος αυτών, μάλιστα, που δεν διαθέτουν ειδικό δελτίο αιτούντος άσυλο κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση, ενώ παράλληλα στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη και την εργασία.

»Αλλοι τριακόσιοι περίπου αιτούντες άσυλο που είχαν υποβάλει προσφυγή προ του 2013, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, αναμένουν επίσης την απόφαση που τους αφορά.

»Η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά σε προβλήματα που αφορούν την Ελληνική Διοίκηση και παρατείνεται παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4540 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο προβλέπει την επίλυση του προβλήματος.

»Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να διευθετήσουν το ζήτημα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», σημειώνει ο κ. Ριζάκος.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
Πενιχρά αποτελέσματα απέδωσε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με στόχο τη σύλληψη και απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε...
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας