Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο

EUROKINISSI

Απελάθηκε από τη Γερμανία κρατείται παράνομα στη Λέρο

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη Λέρο κρατείται ο ένας από τους τέσσερις Σύρους που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο στα σύνορα της Γερμανίας και απελάθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας, παρόλο που η κυβέρνηση σημείωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης οι πρόσφυγες που απελαύνονται από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που εκπροσωπεί νομικά τον πρόσφυγα, ο Σύρος εντοπίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τις γερμανικές αρχές και ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Ωστόσο η αίτησή του δεν λήφθηκε υπόψη και ο Σύρος απελάθηκε αυθημερόν στην Ελλάδα.

Κρατήθηκε για λίγες μέρες σε κέντρο κράτησης της Αθήνας και στη συνέχεια επιστράφηκε στη Λέρο, με σκοπό να απελαθεί στην Τουρκία με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία. Εκτοτε κρατείται σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει το ΕΣΠ.

Η απέλασή του ενέχει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει το ΕΣΠ: η αίτηση ασύλου δεν καταγράφηκε ποτέ στη Γερμανία, ο πρόσφυγας δεν είχε το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απέλασής του στην Ελλάδα και παρακάμφθηκε η νόμιμη διαδικασία απελάσεων που προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος παρέχει εγγυήσεις, όπως η υποχρέωση των αρχών να εξασφαλίζουν στους απελαθέντες στέγαση και αποτελεσματική εξέταση του αιτήματος ασύλου.

Φαίνεται ότι η συμφωνία Γερμανίας και Ελλάδας αποτελεί άλλο ένα πολιτικό κείμενο, παρόμοιο με την ευρωτουρκική συμφωνία, που λειτουργεί σε μια παράλληλη πραγματικότητα σε σχέση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και μάλιστα το παραβιάζει ευθέως.

«Το ΕΣΠ τονίζει ότι οι συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιχειρούν την παράκαμψη των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου έχουν σοβαρές νομικές και πολιτικές συνέπειες. Οπως έχει ήδη κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), τα κράτη δεν απαλλάσσονται από την ευθύνη τήρησης του Διεθνούς και Ενωσιακού Δικαίου λόγω της ύπαρξης τέτοιων συμφωνιών και συνεπώς η εφαρμογή της λεγόμενης "Συμφωνίας Διοικητικής Διευθέτησης" δεν διαφεύγει από τον έλεγχο αυτό» σημειώνει η οργάνωση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επείγουσα έρευνα για τις απελάσεις
Mετά την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας για παράνομες απελάσεις 10 Σύρων στις 20 Οκτωβρίου από τη Λέρο στην Τουρκία, το υπουργείο Μεταναστευτικής...
Επείγουσα έρευνα για τις απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
Σε επιβεβαίωση των καταγγελιών της Υπατης Αρμοστείας και των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» σχετικά με την επιχείρηση παράνομης απέλασης Σύρων από τη Λέρο...
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
Τα δύο οικεία του πρόσωπα στην Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά στη σκεπασμένη απ’ τα χιόνια σκηνή που μοιράζονταν μαζί του στη Μόρια. Καταπονημένος ψυχικά και...
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
Πίσω στο Ιράκ, στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, εκεί από όπου είχαν φύγει για να ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη,...
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ