Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση ευρωβουλευτών για απελευθέρωση των εθελοντών Μαρντινί και Μπάιντερ
Dreamstime

Έκκληση ευρωβουλευτών για απελευθέρωση των εθελοντών Μαρντινί και Μπάιντερ

  • A-
  • A+

Έκκληση στην Υπατη Αρμοστεία και στις ελληνικές αρχές απευθύνουν 32 Ευρωβουλευτές σχετικά με τη διεθνούς φήμης κολυμβήτρια Σάρα Μαρντινί και το Σιν Μπάιντερ, που κρατούνται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η κατηγορία της διευκόλυνσης εισόδου παράτυπων μεταναστών. 

Πρόκειται για δύο από τους εθελοντές της ελληνικής διασωστικής οργάνωσης ERCI (Emergency Response Center International), που συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου, μολονότι το κατηγορητήριο περιγράφει ενέργειες που θεωρούνται τελείως συνήθεις, αν όχι αναμενόμενες, από κάθε διασωστική οργάνωση, ενώ επιπλέον αναφέρεται σε χρονικά διαστήματα κατά τα οποάι απουσίαζαν στο εξωτερικό οι κατηγορούμενοι. 

Οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων, περιλαμβανομένων των επικεφαλής των Πράσινων Σκα Κέλλερ και των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ, ζητούν από την Υπατη Αρμοστεία να παραδώσει στην ελληνική δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που θα τη διευκολύνουν να διαμορφώσει κρίση για την υπόθεση. Ζητούν επίσης από τις ελληνικές αρχές να αφεθούν ελεύθεροι η Σάρα Μαρντινί και ο Σιν Μπάιντερ, μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. 

Η έκκληση των Ευρωβουλευτών έχει ως εξής:

Την 21η Αυγούστου 2018, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας κύριο Séan Binder και κυρία Sarah Mardini με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου της διευκόλυνσης εισόδου παράτυπων μεταναστών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης, ανακρίθηκαν, τέθηκαν υπό κράτηση από τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης και βρίσκονται υπό κράτηση από τότε.

Όταν συνελλήφθησαν, ο Séan και η Sarah ήταν εθελεντές στην Emergency Response Centre International (ERCI), μια ελληνική μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση που έχει ένα πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο καθώς και μια ιατρική κλινική που παρέχει βασικές ιατρικές υπηρεσίες στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Η οργάνωση ήταν γνωστή, συνεργαζόταν με τις σχετικές ελληνικές αρχές και είχαν την έγκρισή τους, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όπως και εντός του κέντρου προσφύγων στη Μόρια.

Εμείς, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπογράφουμε, δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στην ουσία των δικαστικών διαδικασιών και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και την αντικειμενικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την υπόθεση των Ισπανών διασωστών.

Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες. Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των οικογενειών τους, των Πανεπιστημίων όπου φοιτούν η Sarah και ο Séan, άλλων ανθρπιστικών ΜΚΟ και οργανώσεων και των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη που εκτιμούν τις προσπάθειες προσφοράς ανιρωπιστικής βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Για αυτό, ζητούμε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε όποια κατάλληλη πράξη ώστε να απελευθερώσουν τον Séan και τη Sarah μέχρι τη δίκη τους. Για τον σκοπό αυτό, καλούμε τις σχετικές αρχές της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, να συνεισφέρουν παραδίδοντας στην ελληνική Δικαιοσύνη όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σωστά στο έργο της.

Guy Verhofstadt (Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων - ΑLDE), Ska Keller (Πρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων - GREENS/EFA), Gabi Zimmer (Πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς - GUE/NGL), Claude Moraes (Πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών - LIBE), Birgit Sippel (Συντονίστρια της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών - S&D στην Επιτροπή Ελευθεριών), Cornelia Ernst (Συντονίστρια της Ομάδας της Αριστεράς - GUE/NLG στην Επιτροπή Ελευθεριών), Martina Anderson (GUE/NGL) Malin Björk (GUE/NGL) Lynn Boylan (GUE/NGL) Klaus Buchner (GREENS/EFA) Matt Carthy (GUE/NGL) Tanja Fajon (Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών  - S&D), Ana Gomes (S&D) Sophie In't Veld (Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων - ALDE) Kostadinka Kuneva (GUE/NGL) Jean Lambert (GREENS/EFA) Barbara Lochbihler (GREENS/EFA) Juan Fernando López Aguilar (S&D) Sabine Lösing (GUE/NGL) Martina Michels (GUE/NGL) Stelios Kouloglou (GUE/NGL) Merja Kyllönen (GUE/NGL) Liadh NiRiada (GUE/NGL) Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Morten Helveg Petersen (ALDE) Maria Heubuch (GREENS/EFA) Christine Revault d'Allonnes-Bonnefoy (S&D) Jens Rohde (ALDE) Martin Schirdewan (GUE/NGL) Elly Schlein (S&D) Helmut Scholz (GUE/NGL) Lidia Senra Rodríguez (GUE/NGL) Barbara Spinelli (GUE/NGL) Bart Staes (GREENS/EFA) Miguel Urban Crespo (GUE/NGL) Ernest Urtasun (GREENS/EFA) Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL) Julie Ward (S&D) 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποφυλακίστηκε η ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι
Την ελευθερία της ξαναβρίσκει η διεθνούς φήμης ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι, που κρατούνταν προφυλακισμένη στις φυλακές της Μυτιλήνης από τις 21 Αυγούστου, όταν συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη της διασωστικής...
Αποφυλακίστηκε η ακτιβίστρια Σάρα Μαρντίνι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρέμβαση 32 ευρωβουλευτών υπέρ των Σάρα Μαρντινί και Σιν Μπάιντερ
Εκκληση στην Υπατη Αρμοστεία και στις ελληνικές αρχές απευθύνουν 32 ευρωβουλευτές σχετικά με τη διεθνούς φήμης κολυμβήτρια Σάρα Μαρντινί και τον Σιν Μπάιντερ, που κρατούνται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες,...
Παρέμβαση 32 ευρωβουλευτών υπέρ των Σάρα Μαρντινί και Σιν Μπάιντερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι εθελοντές... έφαγαν πόρτα
Ο εντεινόμενος έλεγχος, οι πρόσφατες συλλήψεις Ισπανών και Δανών εθελοντών και οι διαπιστεύσεις που ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς οι Αρχές έχουν θορυβήσει αρκετά τους ντόπιους εθελοντές που ασχολούνται...
Οι εθελοντές... έφαγαν πόρτα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση για τη ζωή της αγωνίστριας δικηγόρου Mπαρκίν Τιμτίκ
Η 36χρονη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπ. Τιμτίκ, βρίσκεται φυλακισμένη στην Τουρκία με σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίς καμία περίθαλψη ● Η Επιτροπή Αλληλεγγύης ζητά συμπαράσταση στην αγωνίστρια με...
Εκκληση για τη ζωή της αγωνίστριας δικηγόρου Mπαρκίν Τιμτίκ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμία ομοφοβική στολή, καμία τρανσφοβική εντολή, καμία ρατσιστική εξουσία 
Η αιματοβαμμένη Γλάδστωνος, η αιματοβαμμένη Μεσολογγίου, οι δρόμοι της «Αρετής», του «Ξένιου Δία», της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, πάντα θα καταλήγουν στις ερεβώδεις λεωφόρους του φασισμού.
Καμία ομοφοβική στολή, καμία τρανσφοβική εντολή, καμία ρατσιστική εξουσία 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το βιβλίο της Μ. Γαλανού για την ταυτότητα φύλου
Η Μονάδα Ελληνικής Μετάφρασης του Ευρωκοινοβουλίου θα χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανού, «Ταυτότητα και Εκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι...
Στο Ευρωκοινοβούλιο το βιβλίο της Μ. Γαλανού για την ταυτότητα φύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας