Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ανάπηροι πρόσφυγες χρειάζονται φροντίδα
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ανάπηροι πρόσφυγες χρειάζονται φροντίδα

  • A-
  • A+

Την ανάγκη να ενταθεί η διαδικασία εντοπισμού των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα και η ένταξή τους στο εθνικό σύστημα υγείας και στο εθνικό προνοιακό σύστημα επισημαίνουν οι φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για την παρουσίαση του προγράμματος «Κοινωνικό ΕΚΑΒ», ένα πρόγραμμα φροντίδας προσφύγων με αναπηρία με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας, έχουν καταγραφεί 1.897 πρόσφυγες με αναπηρία στο σύστημα καταγραφής αναπηρίας της Υπατης Αρμοστείας «Progress», 490 παιδιά και 1.407 ενήλικοι.

Οι 1.158 ζουν σε ανοιχτές δομές υποδοχής και οι 739 στο πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα.

Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 16% με 20% του πραγματικού αριθμού ανάπηρων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό μεγαλύτερο από 80% δεν έχει επαρκή φροντίδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» Οδυσσέα Βουδούρη.

Από την πλευρά της, η Ξένια Πασσά, από τον τομέα Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας, επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί ο εντοπισμός των ευάλωτων προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, σημείωσε τον υψηλό κίνδυνο να πέσουν οι πρόσφυγες με αναπηρία θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας, και διακρίσεων, και την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

Οπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 10.000 οι πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν τους 2.000, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται λίγο λιγότεροι από 400.

Από τον Νοέμβριο του 2017, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το ετήσιο πρόγραμμα του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, βοήθησε να δεχτούν πρώτες βοήθειες και να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας και στο προνοιακό σύστημα 313 πρόσφυγες, που έκαναν συνολικά 887 ιατρικά ραντεβού. Από αυτούς, 11 παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ σε αρκετούς δόθηκαν παραϊατρικά βοηθήματα, όπως προσθετικά μέλη.

Τι είναι το «Κοινωνικό ΕΚΑΒ»

Το πρόγραμμα βασίστηκε στη φιλοσοφία του αντίστοιχου προγράμματος που λειτουργεί στο Παρίσι για άστεγους – πρόκειται για κινητές μονάδες, αποτελούμενες από γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φυσιοθεραπευτή, που επισκέπτονται τους ανάπηρους πρόσφυγες στο σημείο όπου βρίσκονται, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, σχεδιάζουν ένα ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα και τους συνδέουν με τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, σε συντονισμό με άτομα από την εθνοτική ομάδα στην οποία ανήκουν.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενσωματώσαμε φροντιστές, πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, που βοηθούν στην ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην εθνική τους κοινότητα, η οποία λειτουργεί σαν ευρύτερη οικογένεια για τους ανάπηρους πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Βουδούρης.

Ανέπτυξε το όραμα να δημιουργηθεί αναλυτική βάση δεδομένων για τους πρόσφυγες με αναπηρία στην Ελλάδα, σε έναν ενοποιημένο οργανισμό διαχείρισης στα πρότυπα του αντίστοιχου σουηδικού, που έχει υπό την εποπτεία του περίπου 186.000 πρόσφυγες με αναπηρία.

«Μετά το 2015, τα πράγματα είναι καλύτερα, λόγω της αλληλεγγύης που έδειξε η ελληνική κοινωνία. Νωρίτερα δεν υπήρχε καμία δομή και καμία ευαισθησία για θέματα αναπηρίας, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους Ελληνες ανάπηρους», επισήμανε ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Τη σημερινή ανεπάρκεια του κράτους να καλύψει τις ανάγκες επισήμανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ, που ζήτησε, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν οι πρόσφυγες με αναπηρία στην επιδοματική πολιτική του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δεν έσκασε καμία υγειονομική βόμβα, διαψεύσαμε τους κακόπιστους που το περίμεναν», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, που θα αποτελέσει έναυσμα για την αναβάθμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους πρόσφυγες.

Την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια προστασίας των ευάλωτων προσφύγων, ιδίως αυτών με ψυχικά προβλήματα, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων τους ή κίνδυνο να πέσουν θύματα άλλων καταστάσεων, όπως η εμπορία ανθρώπων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα από την πλευρά της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά της ισονομίας», είπε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος των Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου παρατήρησε ότι δυσχεραίνεται η καθημερινότητα των προσφύγων λόγω έλλειψης πόρων, υποδομών και τεχνογνωσίας, ωστόσο στη Λιβαδειά, τον πρώτο επαρχιακό δήμο που ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, είναι ισότιμη για πρόσφυγες και ντόπιους η πρόσβαση στις τοπικές δομές υγείας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ΟΗΕ κατά της δίωξης εθελοντών
Να σταματήσουν οι διώξεις που έχουν εξαπολύσει ευρωπαϊκά κράτη σε βάρος εθελοντών, ακτιβιστών και οργανώσεων που επιχειρούν να σώσουν τη ζωή προσφύγων και μεταναστών, ζητά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις...
Ο ΟΗΕ κατά της δίωξης εθελοντών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φορείς ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό
Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υποδοχή, το άσυλο και την ένταξη επισήμαναν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση...
Οι φορείς ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
Συγκάλυψη, αποσιωπήσεις, καθυστερήσεις και αδράνεια καταλογίζουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η γερμανική οργάνωση ProAsyl και η ελληνική οργάνωση Refugees Support Agean (RSA) σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική...
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο επικίνδυνο το ταξίδι των προσφύγων στην Ευρώπη
Μετά το σφράγισμα των συνόρων και την εφαρμογή της ευρωτουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό, το ταξίδι των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του βαλκανικού διαδρόμου έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνο,...
Πιο επικίνδυνο το ταξίδι των προσφύγων στην Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΟΗΕ: Το σχέδιο για τους πρόσφυγες
Η Υπατη Αρμοστεία του διεθνούς οργανισμού δίνει προτεραιότητα για το 2017, μεταξύ άλλων, στην υποστήριξη των παιδιών προσφύγων, στην ένταξή τους στην εκπαίδευση, σε πακέτα φροντίδας υγείας, στις συνθήκες...
ΟΗΕ: Το σχέδιο για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο κοινωνικός αποκλεισμός... σε νέο επίπεδο
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, όπως καταδεικνύει έρευνα της Human Rights Watch, καθώς είτε δεν καταγράφονται...
Ο κοινωνικός αποκλεισμός... σε νέο επίπεδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας