• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 21.9°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.9°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.6°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.0°C
  4 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 17.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  0 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.3°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.9°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI/Ελένη Ρόκου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Σκούταρι Σερρών κάποιοι θέλουν γκέτο

 • A-
 • A+

Τα σποραδικά κρούσματα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που εμφανίστηκαν στο Ωραιόκαστρο -και φέτος στη Χίο- επαναλαμβάνονται στον Δήμο Σερρών και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Σκουτάρεως.

Μάλιστα, έχουν αποσταλεί εξώδικα στον δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη, ζητώντας να μην μπουν στο σχολείο την ερχόμενη Παρασκευή τα προσφυγόπουλα και να δημιουργηθεί σχολείο γι’ αυτά μέσα στην προσφυγική δομή - εν ολίγοις, ζητείται δημιουργία κανονικού γκέτο.

Πόσα παιδιά προσφύγων θα βρεθούν στο Σκούταρι; Μόλις 10!

Παραίτηση προέδρου

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από δεκαπέντε μέρες και η όξυνση που προκάλεσε ολιγομελής ομάδα γονέων οδήγησε κατ’ αρχάς σε παραίτηση του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, που δεν θέλησε να τους ακολουθήσει στις ακρότητές τους.

Δεν στάθηκε αρκετή ούτε η ενημέρωση που έκαναν επιτόπου σε τετράωρη συνέλευση ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας του νομού και οι τρεις συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων.

Σε ανακοινώσεις τους οι γονείς αρχικά επικαλούνταν «αναίτια αναστάτωση» και «έλλειψη εξειδικευμένης και επαρκούς πληροφόρησης», καθώς έχουν «κύριο μέλημα τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών». Αλλά, αφού η ενημέρωση έγινε, στη συνέχεια επέμειναν ότι η ενημέρωση… δεν θα γινόταν αν δεν τη ζητούσαν.

Τονίζουν δε ότι «μαθητές αυτής της ηλικίας εκλαμβάνουν το νέο και άγνωστο με έναν δικό τους τρόπο που ποικίλλει και δεν μπορεί να προβλεφθεί και τρομάζουμε στη σκέψη ότι ένα πρωί θα εισέλθουν στην αυλή του σχολείου δέκα νέοι μαθητές χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση στα παιδιά μας για αυτούς»!

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παπασταμόπουλος είναι κατ’ αρχήν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην μπουν στο σχολείο και να μην κάνουν κανονικά μάθημα τα παιδιά».

Η περιγραφή που κάνει στην εφημερίδα μας για τα δεδομένα και τις εξελίξεις είναι χαρακτηριστική:

«Στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως θα βρεθούν έξι παιδιά για την τρίτη τάξη και τέσσερα για την τετάρτη. Προέρχονται από τη δομή προσφύγων στις Σέρρες, που φιλοξενεί περίπου 800 άτομα, όλοι τους Γεζίντι. Στις Σέρρες συνολικά θα φοιτήσουν 350 παιδιά προσφύγων σε έξι σχολεία της απογευματινής βάρδιας και επτά της πρωινής. Θεωρώ τις αντιδράσεις από μικρή μερίδα γονέων έωλες και τα επιχειρήματά τους δυστυχώς αστεία. Δεν είναι δυνατό να γίνει συζήτηση με άτομα που υποστηρίζουν ότι τα δέκα αυτά παιδιά θα κάνουν μουσουλμανάκια τα υπόλοιπα. Οταν ενημερώσαμε τους γονείς, η συνέλευση ξεκίνησε με 120 άτομα. Στην πορεία τα 80 έφυγαν. Στο τέλος δεν ξέρουμε πόσοι έμειναν και έβγαλαν αυτές τις ανακοινώσεις. Επιχειρήματα δεν υπάρχουν. Τα έχω ξαναζήσει αυτά σε άλλες συνελεύσεις όπου έρχονταν διάφοροι με “χαρτάκια” δήθεν να μας κάνουν “δύσκολες” ερωτήσεις. Τους είπα καθαρά: Οσοι προβούν σε ακρότητες θα αντιμετωπίσουν τον αντιρατσιστικό νόμο και με αυτά που κάνουν και λένε δημιουργούν κακό στα παιδιά τους. Μας στείλανε εξώδικο και λένε ότι έχουν μαζέψει 1.100 υπογραφές. Αν επικαλούνται τον νόμο, καλύτερα για εμάς, ο νόμος είναι σαφής, οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις συγκεκριμένες. Τα προσφυγόπουλα την Παρασκευή θα κάνουν μάθημα, θα τα υποδεχτούμε με χαρά και αγάπη, όπως κάνουμε και θα κάνουμε για όλα τα παιδιά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση και θα επιληφθεί του θέματος, ωστόσο σημείωσε πως «έχουμε παιδιά προσφύγων στα σχολεία των Σερρών δύο χρόνια και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα. Στο σχολείο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι μου, αυτό στο οποίο και εγώ έμαθα γράμματα, πηγαίνουν προσφυγόπουλα και δεν έχει υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ίδιο και στα άλλα σχολεία της πόλης όπου έχουν ενταχθεί κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Πρόβλημα και στην Κοζάνη

Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τους ανηλίκους της δομής φιλοξενίας που λειτουργεί από πέρυσι η «Αρσις» στην Αιανή Κοζάνης, φιλοξενώντας περίπου 35 άτομα τα οποία φέτος θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο του δήμου.

Κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν προχθές το βράδυ λαϊκή συνέλευση και αντιδρούν στη φοίτηση των παιδιών, υποστηρίζοντας ότι οι φιλοξενούμενοι νεαροί πρόσφυγες δημιουργούν σειρά προβλημάτων.

Στη συνέλευση πάντως συμμετείχαν η Δημοτική Κοινότητα Αιανής, ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, οι υπεύθυνοι της δομής, εκπρόσωποι της «Αρσις» και δόθηκαν απαντήσεις στα θέματα που οι κάτοικοι έθεσαν.

Να αγκαλιάσει τα 35 προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή καλεί τον λαό η ΚΟΒ Αιανής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
44 μέρες στο κρατητήριο προσφυγόπουλο 10 ετών από τη Συρία
Ολόκληρο το προσφυγικό δράμα αποτυπώνεται ανάγλυφα και παραστατικά στην ιστορία 10χρονου παιδιού που βρισκόταν τις τελευταίες 44 μέρες σε κρατητήριο της αστυνομίας στα Σέρβια Κοζάνης.
44 μέρες στο κρατητήριο προσφυγόπουλο 10 ετών από τη Συρία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και τώρα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες
Αλυσιδωτές είναι πλέον οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με την ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική να μην κρύβεται.
Και τώρα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζεστή υποδοχή στα προσφυγόπουλα
Με εξαίρεση λίγους ξενοφοβικούς γονείς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και τον βουλευτή Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε «συνήγορός» τους καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, οι δάσκαλοι και οι μαθητές...
Ζεστή υποδοχή στα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
«Εκλεισαν οι κάνουλες» για τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και ανηλίκων και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που τα υλοποιούσε αποχώρησε από τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης οργανώνοντας μια συγκινητική γιορτή ● Το πρόβλημα οξύνεται...
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
​Η πλειονότητα των προσφύγων του πλανήτη δεν είναι στην Ευρώπη αλλά σε άλλες ηπείρους, κυρίως σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και, αναλογικά, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα λιγότεροι από το 1%, συγκεκριμένα...
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας