Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνής συνάντηση κατά του ρατσισμού

Από αριστερά: Δημ. Αγγελίδης, Εύα Ηλιάδη, Στ. Πρωτονοταρίου, Αλ. Μαρτίνη, Ν. Μπικάς

ΕΦ.ΣΥΝ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνής συνάντηση κατά του ρατσισμού

  • A-
  • A+

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σχημάτιζαν αρραγές μέτωπο ενάντια στο μίσος και την ξενοφοβία πλημμυρίζοντας το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο του Βερολίνου, η Αθήνα έστελνε το δικό της ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα μέσα από τη διεθνή συνάντηση και την πανελλαδική συνέλευση κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

Αντιφασίστες και ακτιβιστές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, μέλη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, πανεπιστημιακοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση της δράσης απέναντι στην ακροδεξιά απειλή, την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για τη συζήτηση με θέμα «Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων δεκάδες πρόσφυγες από τα καμπ της Μαλακάσας και της Θήβας παρεμβαίνοντας στον διάλογο.

Στη σημασία της πρόσβασης των προσφύγων στην εκπαίδευση εστίασε στην τοποθέτησή της η Στέλλα Πρωτονοταρίου (Ανοιχτή Πόλη) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευαισθητοποίηση που δείχνει η εκπαιδευτική κοινότητα απομονώνοντας παράταιρες ρατσιστικές συμπεριφορές. «Αν είμαστε ενωμένοι, ο φασισμός θα υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας» είπε η εκπαιδευτικός.

Ο Δημήτρης Αγγελίδης της «Εφ.Συν.» μίλησε για την ανυπολόγιστη σημασία της αλληλεγγύης και της μάχης του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος σε μια στιγμή κατά την οποία διαμορφώνεται στην Ε.Ε. ένα πλήρες αδιέξοδο σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς κυριαρχούν η υποκρισία και ο ανορθολογισμός, αν όχι ο παραλογισμός, της ακροδεξιάς ξενοφοβικής ρητορικής, και κερδίζουν έδαφος πολιτικές που δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και των Ευρωπαίων, αλλά μάχονται την ανθρώπινη αξία της αλληλεγγύης και περιγελούν το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα η αντιδραστική ξενοφοβία ενδύεται τον μανδύα του ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες, με τη Ν.Δ. και τον φιλικό της Τύπο να υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται τάχα για τις συνθήκες στη Μόρια, ενώ σε σύμπνοια με τη ναζιστική οργάνωση επαναφέρουν στον δημόσιο λόγο ρητορική του μίσους, προωθούν ατζέντα περικοπής δικαιωμάτων και απελάσεων και νοσταλγούν την επάνοδο σε πολιτική καταστολής και κράτησης.

Ο Νασίμ Μπικάς, πρόσφυγας από το καμπ της Μαλακάσας, αναφέρθηκε στον αγώνα των ίδιων των προσφύγων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας, για την ανάγκη μεταφοράς τους σε διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, με πλήρη δικαιώματα και πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας, και εξέφρασε την ελπίδα «να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο με ενότητα και συμπάθεια απέναντι στον ρατσισμό».

Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ η Αλεξάνδρα Μαρτίνη τόνισε τη σημασία ενός συντονισμένου πανευρωπαϊκού αγώνα με πρόσημο τον αντιφασισμό και τον αντιρατσισμό, με στόχο να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, να σταματήσουν το εγκληματικό τους έργο οι φασιστικές συμμορίες και να δικαστεί για τα εγκλήματά της η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Εμπεριστατωμένες ήταν οι τοποθετήσεις δύο εκ των δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης κατά τη συζήτηση «Δίκη - καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

Ο Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της δίκης μιας εγκληματικής οργάνωσης που κρύβεται κάτω από τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος και την παραλλήλισε με τη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, ενώ εξήρε τους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος που έχει αναγκάσει τον Μιχαλολιάκο να αποσύρει τα τάγματα εφόδου από τους δρόμους και έχει οδηγήσει στην πολιτική απομόνωση και αποσυσπείρωση της Χ.Α.

Για την παταγώδη αποτυχία της ηγεσίας της Χ.Α. να ρίξει τη δίκη στα αζήτητα μίλησε εκτενώς ο Θανάσης Καμπαγιάννης και εστίασε στην τεράστια σημασία επιτάχυνσης της ακροαματικής διαδικασίας ειδικά την ώρα που, όπως είπε, «η υπεράσπιση επιδίδεται σε μια οργανωμένη επιχείρηση κωλυσιεργίας».

«Μαύρη» εξαιτίας της δράσης της Χ.Α. χαρακτήρισε τη Σαλαμίνα ο δημοσιογράφος Τάσος Καραντής εκ μέρους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Σαλαμίνας, αναφέρθηκε σε πλήθος επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης στο νησί και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε γιατί ο φόβος είναι τροφή για τους φασίστες».

Ακροδεξιές φωνές για «λαθρομετανάστες» στη Λέσβο

«Παρών» στη συνάντηση ήταν ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Τσορμπατζόγλου από τη Μυτιλήνη, ο οποίος μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την πρωτοφανή απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστες» στα σχολεία.

«Αν και οι εκπαιδευτικοί στη Λέσβο είναι ιστορικά δημοκρατικοί, τον τελευταίο καιρό -κυρίως εξαιτίας του μεταναστευτικού- έχουν εκφραστεί ακροδεξιές φωνές και έχει γίνει ΕΔΕ για δύο μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ ακροδεξιών λογικών και πολιτικών. Πλέον έχουμε πετύχει κάποια από τα προσφυγόπουλα να φεύγουν από τις δομές και να παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα ακόμα και στο πρωινό τμήμα. Αυτό έχει θυμώσει τους ακροδεξιούς κύκλους και ως αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη απόφαση για τον όρο “λαθρομετανάστες”, την οποία πέρασε η ΔΑΚΕ έχοντας την πλειοψηφία. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό, θα αντιταχθούμε μέχρι τέλους».

ΕΛΛΑΔΑ
Τουλάχιστον συμφώνησαν στα βασικά
Εξι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, συζήτησαν για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στη ρατσιστική βία και ξενοφοβία, συμφωνώντας όλοι στην ανάγκη απομόνωσης της Χρυσής Αυγής.
Τουλάχιστον συμφώνησαν στα βασικά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ναι μεν αλλά» στον ρατσισμό δεν έχει
Με κοινό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη στο αποτρόπαιο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση-συναυλία που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie και η πλατφόρμα...
«Ναι μεν αλλά» στον ρατσισμό δεν έχει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση για αντιφασιστική και αντιρατσιστική κινητοποίηση
Εκκληση για τη δημιουργία και ενδυνάμωση ενός διεθνούς αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος απευθύνουν κινήματα από όλη την Ευρώπη σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η δραστηριότητα ρατσιστικών και...
Εκκληση για αντιφασιστική και αντιρατσιστική κινητοποίηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι»
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι» διοργανώνεται την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe, με θέμα τα κινήματα γύρω από το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την οροθετικότητα...
«Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακρο(δεξιό)τητες
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Ακρο(δεξιό)τητες» διοργανώνουν, σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το...
Ακρο(δεξιό)τητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας