Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή της συμφωνίας

Μέσα στο τρέχον έτος θα αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων που θα εντοπίζονται στη Γερμανία παρ’ ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, κατά μερικές δεκάδες τον μήνα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή της συμφωνίας

  • A-
  • A+

Σε μερικές δεκάδες τον μήνα θα ανέρχονται οι πρόσφυγες που ενδέχεται να απελαθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βασισμένες σε στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των απελάσεων προς την Ελλάδα θα έφτανε συνολικά τις 1.800.

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να ξεπαγώσει και η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης για τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες, η αίτηση των οποίων έχει γίνει ήδη δεκτή από τη Γερμανία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας, στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες ενάμιση μήνα μετά τη συμφωνία αρχών μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται στο σκέλος της λεγόμενης «διοικητικής διευθέτησης».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» προβλέπει ότι οι απελάσεις από τη Γερμανία αφορούν ενήλικες πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στα αυστρογερμανικά σύνορα και διαπιστώνεται ότι κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουλίου 2017.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχτεί πρόσφυγες από τη Γερμανία, εφόσον προκύπτει ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις, ενώ η Γερμανία δεσμεύεται να εξετάσει το επόμενο δίμηνο τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης, για τις οποίες εκκρεμεί απάντηση.

Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» με δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τρεις μήνες.

Το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας είναι η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κ. Βίτσα και του Γερμανού ομολόγου του, όπου θα αποτυπώνεται το περιεχόμενο της «Διοικητικής Διευθέτησης», καθώς και τα υπόλοιπα σημεία:

● η ρητή στήριξη της Ελλάδας και της Γερμανίας στην εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και στην αποφυγή μονομερών μέτρων

● η δέσμευσή τους να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του έτους με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθυνών

● η δέσμευση της Γερμανίας ότι, σε περίπτωση κρίσης, θα στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας

● η στήριξη της Γερμανίας στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης,

● η δέσμευσή της για αποστολή μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) επιπλέον ειδικών και διερμηνέων για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι οι πρόσφυγες που θα απελαύνονται από τη Γερμανία δεν πρόκειται να οδηγηθούν στα ελληνικά νησιά, αλλά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: εξέταση του αιτήματος ασύλου και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή απέλαση, αναγκαστική ή με τη συμφωνία των προσφύγων, προς την Τουρκία ή τις χώρες προέλευσης.

Το πραγματικό πρόβλημα

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο αν είναι σε θέση οι δομές της ενδοχώρας να δεχτούν έστω και μικρό αριθμό απελαθέντων προσφύγων σε συνθήκες στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις οργανώσεων, οι περισσότερες δομές της ενδοχώρας έχουν υπερβεί το όριο χωρητικότητας, παραμένουν σε νομικό κενό και οι συνθήκες είναι υποτυπώδεις, αν όχι απάνθρωπες. Αναμένεται μάλιστα να δεχτούν επιπλέον πίεση από τη δρομολογημένη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών από τους ευάλωτους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι κινείται στο όριο της κινδυνολογίας και της πολιτικής εκμετάλλευσης η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να σηκώσει τους τόνους σχετικά με τη συμφωνία.

Καταγγέλλει μάλιστα δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης στη Σάμο και στη Λέσβο, τα οποία έχουν δημοσιεύσεις ψευδείς ειδήσεις ότι ετοιμάζεται η κατασκευή νέων Κέντρων Υποδοχής για τους πρόσφυγες από τη Γερμανία, τους οποίους μάλιστα ανεβάζουν σε... χιλιάδες.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι η συμφωνία Γερμανίας και Ελλάδας αποτελεί μεταβατική λύση μέχρι την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, για την οποία δεσμεύτηκαν τα κράτη μέλη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η αναθεώρηση του κανονισμού θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αυστριακής προεδρίας και μετατίθεται για το 2019.

Η συμφωνία επιχειρεί στην ουσία να ανταποκριθεί στην ξενοφοβική ατζέντα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που πιέζονται από το ακροδεξιό AFD στις επικείμενες εκλογές στο κρατίδιο.

Εξ ου και ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζερχόφερ θέτει όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες την επίτευξη συμφωνιών με την Ισπανία (επιτεύχθηκε την προηγούμενη Δευτέρα), την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να δοθεί η εντύπωση στη γερμανική κοινή γνώμη ότι εφαρμόζεται πλήρως το δόγμα των περίκλειστων συνόρων και ότι εκμηδενίζονται οι δευτερογενείς ροές προσφύγων, όσο μικρό αριθμό και αν αφορούν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
​Εφτά αιτήσεις επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει κάνει αποδεκτές η υπηρεσία Ασύλου από τις συνολικά 419 που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας. Από...
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
Η ξενοφοβική αγριότητα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια από περίπου 100 κατοίκους και τη δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη κατά των νεοφερμένων ευάλωτων προσφύγων είχε συνέχεια με έκτροπα στο δημοτικό...
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά για τις σκηνές που τοποθετούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να φιλοξενηθούν σταδιακά άλλοι...
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας