Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καλό ότι καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα»

Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία με την Ελλάδα

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/pool

«Καλό ότι καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα»

  • A-
  • A+

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας «διοικητικής διευθέτησης» για το προσφυγικό, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ' αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου 

Μέσα σε 48 ώρες θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι ενήλικοι πρόσφυγες συλληφθούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αν διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά. 

Παράλληλα, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους οι υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης προσφύγων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ είχαν γίνει αποδεκτά τα αιτήματα των προσφύγων, εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα μακριά από τις οικογένειές τους.

Αυτά προβλέπει το σκέλος της λεγόμενης «διοικητικής διευθέτησης» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τελικά μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας για το προσφυγικό, ενάμιση μήνα μετά τη συμφωνία αρχών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Ιουλίου.

Το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» θα αποτυπώνεται σε επιστολές που θα ανταλλάξουν τις επόμενες μέρες ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Βίτσα σχετικά με το περιεχόμενο της «Διοικητικής Διευθέτησης», η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην δέχεται κάποιο πρόσφυγα από τη Γερμανία, εφόσον προκύπτει ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της συμφωνίας, ενώ η Γερμανία δεσμεύεται να εξετάσει το επόμενο δίμηνο τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης, για τις οποίες εκκρεμεί απάντηση.

Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν το σκέλος της «Διοικητικής Διευθέτησης» της συμφωνίας με δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τρεις μήνες.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών, ότι ο αριθμός των προσφύγων που ενδέχεται να απελαθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2018 ανέρχεται σε μερικές δεκάδες άτομα το μήνα. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι τα άτομα αυτά δεν πρόκειται να οδηγηθούν στα ελληνικά νησιά, αλλά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: εξέταση του αιτήματος ασύλου και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία ή απέλαση, αναγκαστική ή με τη συμφωνία των προσφύγων.

Στις επιστολές που θα ανταλλάξουν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, θα αναφέρεται η ρητή στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας και της Γερμανίας προς την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση. 

Οι δύο χώρες δεσμεύονται επίσης να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του έτους με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης. Η Γερμανία δεσμεύεται επιπλέον ότι, σε περίπτωση κρίσης, θα στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα στηρίξει και την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τέλος, καταγράφεται η στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων, όπως αναπτυξιακά προγράμματα, στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ σημειώνεται η δέσμευσή της για την αποστολή μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO)επιπλέον ειδικών και διερμηνέων για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
Το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας για το προσφυγικό δημοσιοποίησαν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από την εφαρμογή της...
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
Μόλις λίγα μέτρα από την ακτή έσβησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ενός 9χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν. Στη Λέσβο η θάλασσα έγινε ακόμη μια φορά υγρός τάφος για ένα παιδί που μαζί με την οικογένειά του...
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
Στο φως φέρνουν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο το μέχρι σήμερα μυστικό κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας για το προσφυγικό, γνωστό σαν «Διοικητική Διευθέτηση». Η...
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
Μέσα σε 48 ώρες θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες συλληφθούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αν διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας το 2017 και μετά, ενώ ξεπαγώνουν σταδιακά οι...
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό
Απέλαση εντός 48 ωρών όσων ενηλίκων συλλαμβάνονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εάν διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017, και ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους των...
Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας