Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κρίση υποδοχής στην Ελλάδα»

Ελαιώνας (φωτογραφία αρχείου)

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρίση υποδοχής στην Ελλάδα»

  • A-
  • A+

«Κάθε μέρα, το μόνο που κάνω είναι να κάθομαι έξω από το καμπ, εισπνέοντας τη μυρωδιά του πετρελαίου, και να κλαίω. Σκέφτομαι το παρελθόν. Εξι χρόνια πόλεμος. Σκέφτομαι πού βρισκόμαστε τώρα, χωρίς να έχουμε ούτε την υγεία μας. Αναρωτιέμαι αν θα έχουμε ποτέ μας μέλλον».

Το καμπ της Ελευσίνας βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, ανάμεσα στα διυλιστήρια πετρελαίου. Εκλεισε τον Οκτώβριο του 2017 και άνοιξε ξανά τον Απρίλιο, όταν φάνηκε ότι οι δομές της ενδοχώρας δεν ήταν αρκετές για να υποδεχτούν τους ευάλωτους πρόσφυγες από τα νησιά, τη στιγμή που αυξανόταν η ροή των προσφύγων από το Αιγαίο και από τον Εβρο.

Είναι μια δομή φτιαγμένη για προσωρινή φιλοξενία, αλλά μερικοί από τους περισσότερους από 250 φιλοξενούμενους πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Κούρδοι του Ιράκ, παρέμεναν εκεί 3-4 μήνες μετά την άφιξή τους, όταν τους επισκέφτηκε το κλιμάκιο της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο».

Η οργάνωση δημοσιοποίησε, χθες, την έκθεσή της για τις συνθήκες φιλοξενίας σε τέσσερα καμπ της Αττικής, του Ελαιώνα, της Ελευσίνας, της Μαλακάσας και των Οινόφυτων. Ο τίτλος εύγλωττος: «Κρίση υποδοχής στην Ελλάδα: τα κακοφορμισμένα καμπ φιλοξενίας της Αττικής».

Η έκθεση αναδεικνύει τον σισύφειο χαρακτήρα της υποδοχής προσφύγων, τη στιγμή που κλείνουν η μία μετά την άλλη οι οδοί μετακίνησης των προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Η κατάσταση θυμίζει το 2015-2016, όταν δημιουργήθηκαν τα καμπ της ενδοχώρας για να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση των νησιών και στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού», διαπιστώνει η οργάνωση.

Τα καμπ αρχίζουν να ξεχειλίζουν και πάλι και η προσπάθεια για βελτίωση αρχίζει από την αρχή.

Στο καμπ της Ελευσίνας μπήκε, για παράδειγμα, κλιματισμός, αλλά η απομακρυσμένη τοποθεσία σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υποδομής, με τον χώρο του παλιού στρατοπέδου να χωρίζεται σε αυτοσχέδια δωμάτια με κουβέρτες-παραβάν, επιτείνουν την αίσθηση της εγκατάλειψης. Η ανασφάλεια βασιλεύει.

Η γυναίκα που περνά τις μέρες της έξω από το καμπ, εισπνέοντας τη βαριά μυρωδιά του πετρελαίου, είναι 40 ετών, από το Κομπάνι. Είναι άρρωστη εκ γενετής.

Ο σύζυγός της είναι κι αυτός άρρωστος. Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά τους τραυματίστηκε σε έκρηξη βόμβας στο Κομπάνι, έχει θραύσματα στο κεφάλι και κατά καιρούς παραλύει στο μισό του σώμα.

«Χρειάζεται θεραπεία, αλλά τα ραντεβού με τον γιατρό καθυστερούν και ζούμε μακριά από τα νοσοκομεία, δεν ξέρουμε πώς να πάμε, ούτε πώς να συνεννοηθούμε με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς... η κατάστασή του χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», λέει στην οργάνωση η μητέρα.

Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα, καθώς, τα προηγούμενα χρόνια, η κρατική μηχανή αντιμετώπιζε τη διαχείριση του προσφυγικού σαν μια παρατεινόμενη έκτακτη κατάσταση.

Από τα 26 καμπ της ενδοχώρας, μόνο τρία έχουν νομική μορφή, του Ελαιώνα, του Σχιστού και των Διαβατών. Τα περισσότερα λειτουργούν χωρίς επίσημη διοίκηση, απλώς με διοικητική υποστήριξη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

«Οι αφίξεις ανθρώπων που φεύγουν από περιοχές πολέμου και συγκρούσεων αποτελεί μέρος της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ξανά και ξανά σαν “έκτακτη ανάγκη”, “κρίση”, ή, ακόμα χειρότερα, σαν “πρόβλημα ασφάλειας”, “απειλή” ή “κίνδυνος”. Με αυτή την έννοια, η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση της συνεργασίας Γερμανίας και Ελλάδας στον τομέα των επιστροφών, μέσω της διαδικασίας του κανονισμού του Δουβλίνου, φαίνεται ότι δεν παίρνει υπόψη το γεγονός ότι το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας πάσχει από συστημικές και διαρκείς ελλείψεις, που έχουν επιπτώσεις σε πολλούς ευάλωτους πρόσφυγες και ανθρώπους που ζητούν άσυλο», υπογραμμίζει η οργάνωση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενα καράβι παλιό σαπιοκάραβο... στο Αιγαίο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Στα ανοιχτά της Λέσβου και ευρύτερα στο Αιγαίο πλέει τις τελευταίες εβδομάδες το σκάφος «Mare Liberum», ηλικίας 101 ετών, με πενταμελές πλήρωμα, που παρατηρεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη...
Ενα καράβι παλιό σαπιοκάραβο... στο Αιγαίο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι εκλογές «απειλούν» την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
Οι ανακατατάξεις που έρχονται το επόμενο διάστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο των δήμων για φιλοξενία και ένταξη προσφύγων και μεταναστών, όπως επισήμαναν στελέχη 13 δημοτικών αρχών σε...
Οι εκλογές «απειλούν» την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Επαναφορά στη νομιμότητα των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά βρέθηκαν μετέωροι σε μια γκρίζα ζώνη ημινομιμότητας προβλέπει μέσω νομοθετικών αλλαγών τους επόμενους μήνες η...
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας