• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.5°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα

 • A-
 • A+

Χωρίς προγράμματα και δράσεις προστασίας, υποστήριξης παιδιών και ανηλίκων μένουν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το Κουτσόχερο Λάρισας και το «ΜΟΖΑΣ Α.Ε.» στον Βόλο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρηματοδοτεί πλέον τέτοιες δράσεις και το πρόβλημα φαίνεται να οξύνεται παρά τις συνεχείς και έγκαιρες προειδοποιήσεις για την αναγκαιότητα συνέχισής τους.

Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που υλοποιούσε τα προγράμματα αυτά αποχώρησε πριν από δύο μέρες από τα Λαγκαδίκια οργανώνοντας μια μεγάλη και πολύ συγκινητική γιορτή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 παιδιά και οι τέσσερις εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αποχαιρέτησαν τα προσφυγόπουλα με την καρδιά σφιγμένη.

Η υπηρεσία Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 υποστήριξε συνολικά 351 προσφυγόπουλα, αλλά και 264 γονείς ή κηδεμόνες.

Η υποστήριξη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος EΣΤΙΑ (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) που υλοποιείται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECHO).

Στο διάστημα λειτουργίας του προγράμματος η ΑΡΣΙΣ ανέλαβε την υποστήριξη παιδιών, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων ασυνόδευτων ή παιδιών διαχωρισμένων από την οικογένειά τους, ενώ το επιστημονικό προσωπικό της οργάνωσης ανέλαβε τον εντοπισμό ανηλίκων από ευάλωτες κατηγορίες, την προσέγγιση και την παροχή πληροφοριών, τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης με βάση τις ανάγκες του κάθε ανηλίκου, την παρακολούθηση-αξιολόγηση, την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, την ένταξη σε παιδαγωγικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, κι αυτό στην παρούσα φάση μοιάζει το πολυτιμότερο όχι για το παρόν αλλά για το μέλλον αυτών των παιδιών, είχε αναλάβει τη νομική υποστήριξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ΑΡΣΙΣ βρισκόταν στα Λαγκαδίκια από τον Μάρτιο του 2016 και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιούργησε μια δέσμη δράσεων και υπηρεσιών για την ανακούφιση και τη διασφάλιση της βασικής υποστήριξης σε οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτα άτομα που έφτασαν στη χώρα μας.

«Βρισκόμασταν στα Λαγκαδίκια από το 2016 με δύο κοινωνικούς επιστήμονες, έναν διερμηνέα και έναν νομικό», λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ Νεφέλη-Μυρτώ Πανδίρη, που δεν κρύβει τη συγκίνησή της όταν συμπληρώνει πως «για πρώτη φορά αναγκαζόμαστε να φύγουμε από τον χώρο και δυστυχώς έχουμε να πούμε ότι φορέας που θα συνεχίσει τη δράση μας δεν υπάρχει, παρότι προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τις αρχές του χώρου για τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο ολιστικής υποστήριξης».

Η ίδια προσθέτει ότι η ΑΡΣΙΣ και το προσωπικό που εργάστηκε στα Λαγκαδίκια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με δικά τους μέσα τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη νομική υποστήριξη και ειδικά για υποθέσεις που σχετίζονται με επανένωση οικογενειών.

Αξίζει να σημειωθεί, για να καταδειχτεί και το μέγεθος της ανάγκης του προγράμματος, ότι αυτή τη στιγμή μόνο στα Λαγκαδίκια έχουν μείνει χωρίς υποστήριξη 120 ανήλικοι και ασυνόδευτοι, θύματα κακοποίησης ή τράφικινγκ.

Στα Λαγκαδίκια σήμερα διαμένουν περίπου 600 άτομα από τους οποίους οι μισοί σε οικίσκους και οι άλλοι μισοί σε σκηνές.

Οι σκηνίτες είναι κυρίως Κούρδοι που έχουν έρθει από το Αφρίν και είναι κατά βάση πολύ φτωχοί άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Πανδίρη ότι στη γιορτή που οργάνωσε η ΑΡΣΙΣ, ο χώρος που συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον ήταν ο προσεγμένος μπουφές και κάποια λίγα ρούχα, για τα οποία από ό,τι φαίνεται υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη και όχι μόνο στα Λαγκαδίκια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
​Η πλειονότητα των προσφύγων του πλανήτη δεν είναι στην Ευρώπη αλλά σε άλλες ηπείρους, κυρίως σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και, αναλογικά, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα λιγότεροι από το 1%, συγκεκριμένα...
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
«Κοινή στρατηγική απ' όλα τα κράτη για το προσφυγικό», ζήτησε ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου...
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;
Με τον χιονιά κατάστηθα ή στην πλάτη; Ετσι αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες των καταυλισμών της Θεσσαλονίκης από τη μια και ο επίσημος σχεδιασμός από την άλλη την επέλαση του χειμώνα. Στις πλαγιές του Ολύμπου και...
Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
Εκατόν σαράντα άνθρωποι κυρίως ευάλωτες γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική που αιτούνταν διεθνούς προστασίας φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα τους τελευταίους είκοσι μήνες...
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων από τη Λάρισα και πάνω να είναι γεμάτες. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή 10.000 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές και 3.000 άτομα σε ξενοδοχεία.
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης».
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας