• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.9°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.9°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.1°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%

Η κατάληψη της Ακομινάτου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια

 • A-
 • A+

Ο Αράμ Χαμαράς, 38 ετών από το Ιράκ, πέρασε τον Νοέμβριο τα σύνορα από τον Εβρο, πήγε στη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα μαζί με τον γιο του, πέντε χρόνων, που παρουσιάζει καρδιακά προβλήματα.

Οπως λέει, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου μέσω του δυσλειτουργικού συστήματος Skype, δεν τα κατάφερε, και μετά από αρκετές μέρες, τον Δεκέμβριο, παρουσιάστηκε στα γραφεία στην Κατεχάκη. Του είπαν ότι δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα και δεν έχει προτεραιότητα και του έδωσαν ραντεβού να καταγραφεί ύστερα από τρεις μήνες και στη συνέχεια έπειτα από άλλους έξι.

Εκλεισε ραντεβού για συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2019. Αρχικά, πήγε να μείνει με φίλους στο καμπ της Μαλακάσας, αλλά δεν τους δέχτηκαν οι αρχές.

Εκτοτε, μένουν σε σπίτια φίλων και περιμένουν πότε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών, κάτι που καθυστερεί.

To πρόγραμμα δίνει κάθε μήνα 90 ευρώ σε άτομα που μένουν σε δομή και μέχρι 550 ευρώ σε επταμελείς οικογένειες που φροντίζουν οι ίδιες τον εαυτό τους. Ποσό που επιτρέπει να καλυφθούν βασικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα συντονίζει η Υπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον Ιανουάριο το υλοποιεί για την Αττική η οργάνωση Catholic Relief Services (CRS), επιχειρησιακός εταίρος της Υ.Α.

Πριν από δεκαπέντε ημέρες, ο Αράμ και άλλες περίπου πενήντα οικογένειες ανθρώπων, που έχουν ζητήσει ή έχουν πάρει άσυλο, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα γραφεία της CRS στην οδό Ακομινάτου στην πλατεία Βάθης, για να διαμαρτυρηθούν επειδή εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει την οικονομική βοήθεια που δικαιούνται.

Τη Δευτέρα, κατέλαβαν το κτίριο και έκτοτε μένουν εκεί, αρνούμενοι να αποχωρήσουν μέχρι να μιλήσουν με ανώτερο εκπρόσωπο της Υ.Α.

Αόριστες απαντήσεις

«Πώς μπορώ να ζω χωρίς χρήματα, χωρίς υποστήριξη, χωρίς τίποτα;», αναρωτιέται ο Αράμ.

Το ίδιο ερώτημα έχουν η 26χρονη εγκυμονούσα Νερούς από τη Συρία και ο σύζυγός της Ακίντ Νταβούτ, η Εσμέτ Ντελαρά, 42 ετών από το Ιράν, που βρίσκεται στην κατάληψη μαζί με τη σοβαρά άρρωστη 12χρονη κόρη της, ο Ραμιάρ από το Ιράν και άλλοι διαφόρων εθνικοτήτων, που θέλουν να δείξουν τα χαρτιά τους, να διηγηθούν την ιστορία τους, να πάρουν απαντήσεις.

Λένε ότι τηλεφώνησαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στα γραφεία της CRS ή τα επισκέφτηκαν, παίρνοντας ασαφείς απαντήσεις και αόριστες αναβολές.

Ο Σαΐντ, που έχει δέσει συμβολικά αλυσίδα στο πόδι, ενημερώθηκε τις μέρες της κατάληψης ότι είναι έτοιμη η κάρτα του, αλλά αρνήθηκε να την παραλάβει αν δεν δικαιωθούν και οι υπόλοιποι.

«Εδώ είναι το σπίτι μας, είναι για τους πρόσφυγες. Γι’ αυτό και το προσέχουμε σαν δικό μας», λέει ο Ριμπουάρ, Κούρδος από το Ιράν, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που διδάσκει ελληνικά σε πρόσφυγες και βοηθά στις ανάγκες της κατάληψης.

«Εχουμε ιδέες για να απλοποιηθεί και υλοποιηθεί το πρόγραμμα χωρίς σπατάλες. Αν θέλουν κάποιοι να μένουν εκτός των δομών, είναι επιλογή τους. Ας τους δώσουν τα χρήματα και ας τους αφήσουν να ζήσουν όπως επιθυμούν. Γιατί δηλαδή να ιδρυματοποιηθούν σε καμπ έξω από τις πόλεις, σύμφωνα με το μοντέλο της Γερμανίας και της Ολλανδίας; Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται με όλη τους την ύπαρξη πως δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν χωρίς να πάρουν τις κάρτες».

H θέση της Υπατης Αρμοστείας

Πηγές της Υπατης Αρμοστείας σημειώνουν ότι δόθηκε οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών σε περισσότερους από 52.000 πρόσφυγες τον Ιούλιο πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων 4.100 που πήραν οικονομική βοήθεια πρώτη φορά.

Το 40% των ωφελούμενων βρίσκεται στην Αττική. Επιβεβαιώνουν ότι ένας αριθμός αιτήσεων εκκρεμεί για περισσότερo από έξι μήνες, γεγονός που τους απασχολεί και εργάζονται σκληρά για να το διορθώσουν.

Τονίζουν ότι, όταν άνοιξε το κέντρο στα τέλη του 2017, υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων που επηρέασε την όλη διαδικασία. Εκτοτε, έχουν διεκπεραιωθεί περίπου 2.000 αιτήσεις, ενώ προστίθενται κάθε μήνα 300 με 400 νέες περιπτώσεις.

Επισημαίνουν επίσης τη δυσκολία να έρθουν σε επαφή με τους δικαιούχους, αν δεν έχουν δώσει ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας, όπως έναν νέο αριθμό κινητού, που μπορεί να έχει αντικαταστήσει τον παλιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει για όσους πρόσφυγες ζουν έξω από δομές, διότι χρειάζονται επιπλέον έλεγχοι για να διασφαλιστεί η ταυτότητα των δικαιούχων, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση προστίθεται στον χρόνο αναμονής για την καταγραφή των προσφύγων και την κατάθεση του αιτήματος ασύλου, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς οικονομική βοήθεια οι πρόσφυγες για πολλούς μήνες από τη στιγμή που έρχονται στην Ελλάδα.

«Η Υπατη Αρμοστεία κατανοεί και αναγνωρίζει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, αλλά καταδικάζει τη χρήση απειλών, βίας και εκφοβισμού. Στο μεταξύ, το κλείσιμο του κέντρου στην οδό Ακομινάτου έχει αντίκτυπο στους ωφελούμενους του προγράμματος στην Αθήνα, κάποιοι από τους οποίους έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται», σημειώνει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
Προς επίλυση βαίνει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει κτίριο στην πλατεία Βάθης, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην οικονομική βοήθεια που δικαιούνται, καθώς η Υπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε...
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγιδευμένος στην Ελλάδα
Η κατάσταση του 31χρονου Ανβέρ, Κούρδου από το Ιράν, τα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, ιδίως τις τελευταίες δεκαεπτά ημέρες που κάνει απεργία πείνας και ζει σε μια μικρή σκηνή απέναντι από τα...
Παγιδευμένος στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
2.000 ευρώ το... επίδομα απέλασης
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον έκανε σαφές ότι η απόφαση αναστολής της διαδικασίας ασύλου συγκρούεται με το διεθνές και το...
2.000 ευρώ το... επίδομα απέλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τριήμερη αποστολή αλληλεγγύης στη Λέσβο
Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους κατοίκους των νησιών μεταφέρει στη Λέσβο αντιπροσωπεία αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων από όλη τη χώρα.
Τριήμερη αποστολή αλληλεγγύης στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διάτρητη επιχειρηματολογία και οι αντιφάσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη
Απροετοίμαστος και με άγνοια του αντικειμένου ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν αναγκάστηκε να υπερασπιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιό του, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια ● Κινητοποιήσεις για την...
Η διάτρητη επιχειρηματολογία και οι αντιφάσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας