• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πρωτοβουλίες της κίνησης αστυνομικών PASSPORT για τους Ρομά

 • A-
 • A+

Πρωτοβουλίες για την πρόσληψη Ρομά στην Ελληνική Αστυνομία και την ένταση της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά θα αναλάβει το επόμενο διάστημα η κίνηση αστυνομικών PASSPORT (Police Activists for Solidary Societies against POverty and Racist Threat – Ακτιβιστές Αστυνομικοί για Κοινωνίες Αλληλεγγύης εναντίον της Φτώχειας και της Ρατσιστικής Απειλής), μεταξύ άλλων δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής περιθωριοποίησης των Ρομά.

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, η κίνηση εκφράζει τεράστια αγωνία και προβληματισμό επειδή παραμένουν ενεργές πολιτικές και πρακτικές «που οδήγησαν την ανθρωπότητα στις πλέον αποτρόπαιες και ακραία ντροπιαστικές στιγμές της», όπως αναφέρουν. Σ'αυτές περιλαμβάνονται οι αστυνομικές πρακτικές της εισβολής σε καταυλισμούς και της υπεραστυνόμευσης, οι οποίες «παρά την αναποτελεσματικότητά τους, εφαρμόζονται από τις αρχές κατ'απαίτηση της "κοινής γνώμης", δήθεν για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα μελών της ομάδας αυτής», όπως σημειώνει η κίνηση.

Αναφέρονται επίσης στους στιγματιστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς «γύφτοι» και «αθίγγανοι» ακόμα και από κρατικούς λειτουργούς, τις άτσαλες και αποσπασματικές απόπειρες ενσωμάτωσης, την απαξίωση της ελάχιστης πρόνοιας που παίρνουν ως περιττής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κίνησης έχει ως εξής:

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Το ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο ακραία και συστηματική απόπειρα εξόντωσης του «άλλου». Οι φρικαλεότητες στις οποίες επιδόθηκαν οι ναζί κι οι συνεργάτες τους , αποτελούν την πλέον τραγική συνέπεια, παγιωμένων διαδικασιών ρητορικής μίσους, αποκλεισμού, ρατσιστικής  διάκρισης και εν τέλει   απανθρωποποίησης σε βάρος φυλετικών,  εθνικών, θρησκευτικών , κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, των οποίων ο αφανισμός και η εξόντωση αποκτά σταδιακά «λογικοφάνεια» και  «νομιμοποίηση». Αν και  έχει ριχτεί άπλετο φως στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, η Γενοκτονία των Ρομά και των Σίντι, παραμένει ακόμη και σήμερα στο περιθώριο του δημόσιου λόγου, ίσως γιατί κοινωνικά  περιθωριοποιημένες παραμένουν οι ομάδες αυτές ακόμη και σήμερα.

Αν κάποιο νόημα έχουν αυτές   οι «παγκόσμιες ημέρες»,  αυτό δε μπορεί  να  είναι άλλο παρά  η διατήρηση ζωντανής της μνήμης. Και η μνήμη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την αποφυγή επανάληψης  λαθών που οδήγησαν την ανθρωπότητα  στις  πλέον αποτρόπαιες και  ακραία  ντροπιαστικές στιγμές της.

Τα μέλη της κίνησης αστυνομικών P.A.S.S.PO.R.T (Police Activists for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat), νιώθουμε τεράστια αγωνία και προβληματισμό γιατί οι περισσότερες  διαδικασίες που αναφέρθηκαν στην πρώτη παράγραφο παραμένουν ενεργές, στο εδώ και το τώρα των Ρομά . Γιατί προφανώς δεν έπεσε από τα σύννεφα η ανθρωποκτονία της 13χρονης , στην Άμφισσα και η επιδοκιμασία από κατοίκους της δολοφονίας, ούτε και ο πρόσφατος πυροβολισμός στο κεφάλι άνδρα Ρομά στο Χαλάνδρι. Πρόσφατα εγκλήματα που αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου. 

Ενός παγόβουνου που βρίσκει κατάλληλο έδαφος στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όπου οι στιγματιστικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, «γύφτοι» και «αθίγγανοι» ακόμη και από κρατικούς λειτουργούς είναι αποδεκτοί, όπου η  ελάχιστη πρόνοια που παρέχεται στους πληθυσμούς αυτούς, κατακρίνεται από μερίδα της κοινής γνώμης, ως περιττό προνόμιο και κατασπατάληση, όπου απαράδεκτες μέθοδοι κοινωνικού ελέγχου, όπως η εισβολή σε καταυλισμούς και η υπεραστυνόμευση, παρά την αναποτελεσματικότητα τους, εφαρμόζονται από τις αρχές κατ' απαίτηση της «κοινής γνώμης», δήθεν για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα μελών της ομάδας αυτής.

Οι  απόπειρες ενσωμάτωσης των Ρομά, άτσαλες και αποσπασματικές,  φέρεται να έχουν αποτύχει στο κομμάτι της κοινωνικής εναρμόνισης. Συνήθως η αποτυχία αυτή χρεώνεται στην «ιδιαίτερη κουλτούρα», στην άρνηση ή την αδυναμία  των υποκειμένων αφομοίωσης να ενταχθούν, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις στην ίδια τη «φύση των ανθρώπων», με αποτέλεσμα να θεωρείται προβληματική ή και αδύνατη η κοινωνική συνύπαρξη.  Αγνοούνται παντελώς όμως από τις εξηγήσεις   τόσο  η παράμετρος του θεσμικού πλαισίου και των κοινωνικών στάσεων του «κυρίαρχου» πληθυσμού, οι οποίες δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα, την διαπολιτισμική επαφή, με σεβασμό  στις ποικίλες ( γλωσσικές, θρησκευτικές, εκπαιδευτικές, κ.ά.) ιδιαιτερότητές των Ρομά και με παράλληλη εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της κίνησης αστυνομικών P.a.s.s.po.r.t, το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις επαφές με τους θεσμικούς φορείς και τις συλλογικότητες που ασχολούνται με θέματα ένταξης Ρομά και θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας ,για την άρση του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Κάποιες από τις προγραμματισμένες δράσεις αφορούν, την άσκηση πίεσης για αξιοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία του υφιστάμενου στην τοπική αυτοδιοίκηση θεσμού του κοινωνικού διαμεσολαβητή και για την πρόσληψη στο Σώμα Ρομά, με σκοπό την  βελτιστοποίηση της επαφής, στην κατεύθυνση της πρόληψης της παραβατικότητας.

Περαιτέρω την άσκηση πιέσεων για να ενταθούν οι εκπαιδεύσεις και οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά, ειδικά δε όσων υπηρετούν σε περιοχές, όπου η επαφή με Ρομά είναι καθημερινή. Επιπλέον θα επιδιώξουμε  τη συνδιοργάνωση από κοινού με άλλες αντιρατσιστικές συλλογικότητες, ημερίδων ευαισθητοποίησης , προβληματισμού και ενημέρωσης και πολιτισμικών εκδηλώσεων διεκδίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ο κύριος αυτός από χρόνια έλεγε ότι θα σκοτώσει γύφτο»
«Εριξε μια φορά, έριξε δυο... για δυο κοτόπουλα τον σκότωσε... Ακόμα κι ένα σκυλί δεν το σκοτώνεις έτσι». Είναι μία από τους πολλούς συγχωριανούς του 52χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στον...
«Ο κύριος αυτός από χρόνια έλεγε ότι θα σκοτώσει γύφτο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικοί αναλαμβάνουν δράση υπέρ των Ρομά
Η πρόσληψη Ρομά στην Αστυνομία, η θέσπιση του θεσμού του κοινωνικού διαμεσολαβητή στην ΕΛ.ΑΣ. και η ένταση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των αστυνομικών σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού είναι...
Αστυνομικοί αναλαμβάνουν δράση υπέρ των Ρομά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κίνηση αστυνομικών καταγγέλλει ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας
Τις ακραίες μεθόδους της αστυνομίας απέναντι σε ανήλικους Ρομά στη Δυτική Αττική φέρνει στο φως η κίνηση αστυνομικών PASSPORT, που διερεύνησε σχετική καταγγελία. Η κίνηση κάνει λόγο για μια πρακτική που...
Κίνηση αστυνομικών καταγγέλλει ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και τρίτη επιχείρηση-σκούπα στη Μόρια
Αλλη μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, για τον εντοπισμό μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου σε δεύτερο βαθμό είχε απορριφθεί....
Και τρίτη επιχείρηση-σκούπα στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
​Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Μενάνδρου, πίσω από την πλατεία Ομονοίας, ένα περιπολικό σταμάτησε...
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας