Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Βίτσας: Οχι στην ξενοφοβική ατζέντα για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δ. Βίτσας: Οχι στην ξενοφοβική ατζέντα για το προσφυγικό

  • A-
  • A+

Την αναγκαιότητα να υπάρξει στην Ευρώπη πολύπλευρη, ολιστική προσέγγιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αντιπαρατάχθηκε στις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που υιοθετούν ξενοφοβική ατζέντα για πρόσκαιρους εκλογικούς λόγους και ανάγουν σε μείζον, αν όχι μοναδικό, ζήτημα του προσφυγικού την «προστασία των συνόρων» - «αυτό που λέγαμε παλιότερα «Ευρώπη-Φρούριο»», όπως είπε.

Ο υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου για όλες τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, για πρώτη φορά στη νέα έδρα του υπουργείου στην πρώην καπνοβιομηχανία του Κεράνη στη Θηβών, ένα μεγάλο και εκ πρώτης όψης άνετο κτίριο που ανακαινίζεται για να συγκεντρώσει σταδιακά όλες τις δομές του υπουργείου, που είναι σήμερα διασκορπισμένες σε έξι διαφορετικά σημεία στην Αθήνα.

Το «αναπτυξιακό θαύμα»

«Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη επενδύει σε μια αντιπροσφυγική, ξενοφοβική ατζέντα, που πηγαίνει χέρι χέρι με μια αυταρχική και ολιγαρχική ατζέντα περιορισμού των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και δραστικής περικοπής των κοινωνικών κατακτήσεων. Πηγαίνει χέρι χέρι με απόπειρες αύξησης του ωραρίου εργασίας, με την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην κοινωνική ζωή, με την επιβολή της λογικής ενός μοναδικού, δήθεν επιτυχημένου, προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Οταν οι ελίτ χρειάζονται τον πρόσφυγα και τον μετανάστη, γιατί είναι φτηνό εργατικό δυναμικό ή για να συμβάλει στο λεγόμενο αναπτυξιακό θαύμα, τον προσκαλούν. Οταν υπάρχει κοινωνική διαμαρτυρία και δυσκολίες, τον θεωρούν εχθρό», σημείωσε ο κ. Βίτσας. «Δεν γνωρίζω κάποια χώρα «προσφυγιά» ή «μετανάστευση» να μας απειλεί», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι θα αυξήσουν ή θα συγκρατήσουν τα ποσοστά τους αν υιοθετήσουν ξενοφοβική ατζέντα.

«Είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Αντιθέτως, πρέπει να επιμείνεις στη δική σου ατζέντα, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που σημαίνει κοινές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και όχι μόνο για τους γηγενείς, ανάπτυξη για όλο και περισσότερους και μη ενσωμάτωση του φόβου», είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι διαστάσεις του προσφυγικού: η εξωτερική, που αφορά τις περιοχές που γεννούν πρόσφυγες και μετανάστες λόγω συγκρούσεων ή ακραίας φτώχειας, η διάσταση της διαχείρισης των συνόρων μέσω της διαδικασίας ασύλου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, και η εσωτερική, όπου χρειάζεται δίκαιο σύστημα επιμερισμού της ευθύνης και ανακατανομής του βάρους μεταξύ των κρατών-μελών.

Υπογράμμισε ότι οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, που προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία, αφορά πρόσφυγες που θα εντοπιστούν από τον Αύγουστο και μετά στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και όχι στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης στη Γερμανία για 2.000 πρόσφυγες, που έχουν ήδη εγκριθεί, και για άλλους 900 που βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης του αιτήματός τους.

Διακίνηση ανθρώπων

Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, που θα πρέπει να θεωρείται μείζον έγκλημα, με συνεργασία των κρατών μελών σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών και καταστολής.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», επισήμανε ότι η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί παγκοσμίως μια από τις τρεις μεγαλύτερες σε τζίρο δραστηριότητες και χρησιμοποίησε την αναλογία των δικτύων εμπορίας ναρκωτικών για να επισημάνει ότι στόχος είναι οι μεγαλέμποροι και όχι τα βαποράκια.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες αποποινικοποίησης της διευκόλυνσης της εισόδου προσφύγων και μεταναστών, όταν γίνεται χωρίς οικονομικά κίνητρα, καθώς συχνά η κατηγορία της διακίνησης χρησιμοποιείται προσχηματικά για να διωχτούν διασωστικές οργανώσεις ή άλλες ομάδες αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Δημιουργούνται νέες θέσεις φιλοξενίας

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους υποβλήθηκαν στην Ελλάδα 30.000 αιτήματα ασύλου, εξετάστηκαν 21.000 αιτήματα, αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των αποφάσεων που επιδίδονται στους πρόσφυγες και μεταφέρθηκαν 6.718 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χτες.

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι έχει λυθεί το θέμα της διερμηνείας στα νησιά, ότι συγκροτούνται κινητές μονάδες για την ταχύτερη διαχείριση της υποδοχής και του ασύλου στα νησιά και ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη λειτουργία άλλων 8 δευτεροβάθμιων επιτροπών, που θα επικεντρωθούν στις αιτήσεις ασύλου στα νησιά.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι η δημιουργία άλλων 2.000 θέσεων φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα κτήρια, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης η δημιουργία 5.000 θέσεων από το πρόγραμμα HELIOS για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν πάρει άσυλο, αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν στέγη.

Σ’ αυτές προστίθενται άλλες 2.000 θέσεις που θα διασφαλίσει για όσους ζητούν άσυλο η Υπατη Αρμοστεία μέχρι το τέλος του έτους.

Ανακοίνωσε επίσης σχέδιο που διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της πρότυπης δομής στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, η οποία απειλείται με κλείσιμο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Το ΠΙΚΠΑ της Λέσβου θα έρθει υπό την ευθύνη του υπουργείου. Η ομάδα η οποία το διαχειριζόταν έως τώρα, κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες από κοινού θα βάλουμε και οι οποίες είναι και πληθυσμιακές, θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτή τη δομή ως συνεργάτης», σημείωσε.

Ως προς τη Σάμο, επισήμανε πως, αν δεν δεχτούν οι τοπικοί φορείς τις προτάσεις του υπουργείου να μεταφερθεί το ΚΥΤ σε νέο χώρο, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανακατασκευή του σημερινού ΚΥΤ στο Βαθύ.

Σημείωσε, τέλος, ότι είναι τελείως άτοπο να ακούγονται από δημοτικές παρατάξεις συνθήματα ότι δεν θα δεχτούν πρόσφυγες, αν εκλεγούν, καθώς δεν καθορίζουν οι δήμοι σε ποιες περιοχές φιλοξενούνται πρόσφυγες. «Η αντιμεταναστευτική ρητορική έχει πολύ απλοϊκά επιχειρήματα. Η συζήτηση δεν γίνεται στο επίπεδο «θέλω/δε θέλω».

Η συζήτηση γίνεται στο πεδίο της αντιμετώπισης μιας πραγματικότητας», σημείωσε.

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι έχει λυθεί το θέμα της διερμηνείας στα νησιά, ότι συγκροτούνται κινητές μονάδες για την ταχύτερη διαχείριση της υποδοχής και του ασύλου στα νησιά και ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη λειτουργία άλλων 8 δευτεροβάθμιων επιτροπών, που θα επικεντρωθούν στις αιτήσεις ασύλου στα νησιά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Επαναφορά στη νομιμότητα των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά βρέθηκαν μετέωροι σε μια γκρίζα ζώνη ημινομιμότητας προβλέπει μέσω νομοθετικών αλλαγών τους επόμενους μήνες η...
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων
Το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να μη διερευνηθούν πειθαρχικά και ποινικά οι ενδεχόμενες ευθύνες του για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων σε προσφυγικές δομές. Σε δύο από τα...
Αγωγές κατά του Δημοσίου για τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας
Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε περιορισμό της κυκλοφορίας στα νησιά ΜΟΝΟ για πρόσφυγες και μετανάστες για λόγους... υγείας.
Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη
Στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσέφυγαν 28 Αφρικανοί, τα αιτήματα των οποίων εξετάστηκαν δίχως να ακολουθηθεί ο ακρογωνιαίος λίθος της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν έγιναν δεκτά. Πρωτοφανή παραβίαση της...
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω
Με «πολεμικές» ιαχές, παροτρύνσεις και χειροκροτήματα, κάτοικοι και δημοτική αρχή εμπόδισαν την Παρασκευή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα να αποβιβαστούν στην Κω 48 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας