Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απέλαση άρον άρον από τη Μυτιλήνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απέλαση άρον άρον από τη Μυτιλήνη

  • A-
  • A+

Με ενέργειες που δείχνουν αδικαιολόγητη σπουδή, κακή πίστη και περιφρόνηση για την τύχη όσων ζητούν άσυλο και για τα δικαιώματά τους, η υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Μυτιλήνης προχώρησε στην απέλαση πρόσφυγα στην Τουρκία, ενώ είχε ενημερωθεί πως θα κατέθετε προσφυγή σε δεύτερο βαθμό κατά της απορριπτικής απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου.

Η πρωτοφανής υπόθεση περιγράφεται σε εξώδικο των πληρεξούσιων δικηγόρων του εναντίον της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Μυτιλήνης και εναντίον του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, με το οποίο ζητείται η ανάκληση της παράνομης απέλασης.

Οι ενέργειες των αρχών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που εφαρμόζουν τη διαδικασία ασύλου και απέλασης, όπως και για την αξιοπιστία τους ενώπιον των προσφύγων, των δικηγόρων τους και διεθνών οργανισμών.

Τραγικός πρωταγωνιστής είναι ο Ι.Τ. από τη Γουινέα, ένας από τους 35 πρόσφυγες που συνελήφθησαν πέρσι τον Ιούλιο μαζικά στη Μόρια για επεισόδια και δικάστηκαν στη Χίο τον περασμένο Μάιο.

Πριν συλληφθεί, ο Ι.Τ. είχε ολοκληρώσει τη συνέντευξη στην υπηρεσία Ασύλου και περίμενε τα αποτελέσματα.

Η απορριπτική απόφαση βγήκε όταν βρισκόταν κρατούμενος στις φυλακές του Αυλώνα. Σύμφωνα με όσα είπε στους δικηγόρους του, δεν υπήρχε διερμηνέας και δεν συνειδητοποίησε ούτε τι αφορούσε το έγγραφο που του δόθηκε ούτε τι έπρεπε να κάνει.

Τον απασχολούσε άλλωστε κατά προτεραιότητα η ποινική δίωξη και το επικείμενο δικαστήριο.

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η απόφαση του επιδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 από το κλιμάκιο της υπηρεσίας Ασύλου στη διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου μεταφέρθηκε ο Ι.Τ. για να την παραλάβει, και φέρει κωδικό και υπογραφή διερμηνέα στα γαλλικά.

Οπως και να έχει, μετά την ολοκλήρωση της δίκης στο ΜΟΔ Χίου τον Μάιο, που απάλλαξε τους κατηγορούμενους για το βασικό κακούργημα του εμπρησμού με κίνδυνο σε άνθρωπο και τους επέβαλε ποινή 26 μηνών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ο Ι.Τ. αποφυλακίστηκε.

Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, όπου κρατήθηκε περισσότερο από έναν μήνα, αδικαιολόγητα μεγάλο διάστημα για έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί για κράτηση λίγων ημερών, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη Λέσβο, καθώς εξακολουθούσε να ισχύει το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού.

Στις 12 Ιουνίου το βράδυ, η δικηγόρος του, Γεωργία Παλαιολόγου, δέχτηκε με μεγάλη έκπληξη τηλεφώνημα από τον Ι.Τ. ο οποίος την ενημέρωσε ότι μεταφέρθηκε στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. Αμέσως ενημερώθηκε και ο άλλος δικηγόρος του, Βασίλης Κερασιώτης.

Ηταν η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε στους δικηγόρους επίσημα ο φάκελος του Ι.Τ., όπου φαινόταν ότι είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο, κάτι που ο ίδιος, όπως λέει, δεν είχε αντιληφθεί.

Οι δικηγόροι ενημέρωσαν την υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι θα υποβάλουν προσφυγή κατά της απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου, για να κριθεί το αίτημά του σε δεύτερο βαθμό, κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα στο κράτος δικαίου.

Επειδή είχε περάσει μεγάλο διάστημα από την επίδοση της απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου, την οποία δεν είχε αντιληφθεί ο Ι.Τ., η κατάθεση της προσφυγής θα ήταν εκπρόθεσμη.

Πρόκειται για διαδικασία συνήθη και προβλεπόμενη από τον νόμο, ο οποίος ζητά μόνο να εξηγούνται στο κείμενο της προσφυγής οι λόγοι της εκπρόθεσμης υποβολής της.

Οι δικηγόροι

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας επικοινώνησε και η Υπατη Αρμοστεία, που ενημέρωσε και αυτή για την πρόθεση του Ι.Τ. να ασκήσει προσφυγή.

Αφού ενημέρωσαν τις αρχές, οι δικηγόροι αποσύρθηκαν ήσυχοι για να συντάξουν το κείμενο της προσφυγής, προκειμένου να κατατεθεί το επόμενο πρωί.

Πράγματι, στις 8.45 το πρωί, δικηγόρος της Μυτιλήνης πήγε στην υποδιεύθυνση με το κείμενο της προσφυγής στο χέρι. Εκεί όμως ενημερώθηκε ότι ο Ι.Τ. είχε ήδη απελαθεί στην Τουρκία με πλοίο που αναχώρησε στις 7.

«Η παράνομη απέλαση του Ι.Τ. όχι μόνο ακυρώνει την πρόσβαση σε δεύτερο βαθμό (στην ποινική και διοικητική κράτηση) όσων ζητούν άσυλο, αλλά και θέτει σοβαρά ζητήματα τήρησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, που πηγάζουν από το εγχώριο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια τέτοια ενέργεια και η παράνομη κατακράτηση ενός αποφυλακισθέντος για 40 ημέρες αποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου, δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου για τον πλέον ευάλωτο πληθυσμό, τον προσφυγικό, και εγείρουν ζητήματα διεθνούς ευθύνης της χώρας», σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι Β. Κερασιώτης και Γ. Παλαιολόγου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
Δίχως επαρκή χρόνο για διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση εισάγει σήμερα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίθει...
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Με αφορμή 39 μαρτυρίες για δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης από τις αρχές που υποστηρίζουν παγίως ότι... «αυτά δεν...
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό
Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός προσωρινού μηχανισμού αναλογικής κατανομής προσφύγων μεταξύ όσων κρατών-μελών επιθυμούν να συμμετέχουν αναλαμβάνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο...
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Βίτσα για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο σκοτάδι παραμένει ο Συνήγορος του Πολίτη
Καμία απάντηση δεν έχει πάρει ο Συνήγορος του Πολίτη από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για την πρόοδο της έρευνας σχετικά με την παράνομη απέλαση 5μελούς οικογένειας Σύρων και άλλων 5 Σύρων από τη...
Στο σκοτάδι παραμένει ο Συνήγορος του Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας