Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα τα παιδιά έχουν όνομα

Επίτροπος με το παιδάκι που συνδράμει

ΜΕΤΑδραση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα τα παιδιά έχουν όνομα

  • A-
  • A+

Ο νόμος για την Επιτροπεία, που ψηφίστηκε προ ημερών από την ελληνική Βουλή, ήταν ο κεντρικός άξονας του συνεδρίου της ΜΕΤΑδρασης. Ενας νόμος δύσκολος στην εφαρμογή του, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των συμμετασχόντων, οι οποίοι εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν προκειμένου αυτός να επιτύχει.

Η ΜΕΤΑδραση εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», έχοντας αναλάβει την εξατομικευμένη στήριξη συνολικά 4.133 ασυνόδευτων παιδιών, εξασφαλίζοντάς τους ιατρική περίθαλψη όποτε χρειάστηκε, παρέχοντάς τους ψυχοκοινωνική στήριξη και βοηθώντας τα με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη χορήγηση ασύλου.

Η ΜΕΤΑδραση μετρά σήμερα 65 εξουσιοδοτημένους Επιτρόπους που δρουν σε 12 σημεία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ποιοτικά αλλά και ποσοτικά στοιχεία. Βάσει αυτών, προκύπτει ότι η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων προέρχεται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Πακιστάν, ενώ από τα συνολικά 4.133 παιδιά που συνέδραμαν οι Επίτροποι της οργάνωσης, τα 3.663 ήταν αγόρια και μόλις τα 470 κορίτσια, με την εμπειρία στο πεδίο να δείχνει αύξηση του αριθμού των κοριτσιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 3.670 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων τα 1.135 ζουν σε δομές φιλοξενίας, τα 349 βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα 149 σε προστατευτική φύλαξη, ενώ η μεγάλη πλειονότητα –περίπου 2.000 παιδιά– βρίσκεται εκτός φιλοξενίας, σε αστεγία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε ότι το 22% παρακολουθεί μαθήματα στην τυπική εκπαίδευση, το 12% λαμβάνει άλλου είδους εκπαίδευση, ενώ οι περισσότεροι (66%) βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Τέλος, το 34% των παιδιών είναι στη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης με συγγενή τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επειδή οι αριθμοί κουράζουν και είναι απρόσωποι και επειδή, άλλωστε, ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Ολα τα παιδιά έχουν όνομα», κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με μαρτυρίες και ιστορίες των μελών του Δικτύου Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης.

Στο βίντεο μίλησαν:

● Ο Μάχεντ, που τελείωσε τη σχολική χρονιά με πολύ καλούς βαθμούς, κέρδισε υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο και σκοπεύει να γίνει καθηγητής για παιδιά πρόσφυγες.
● Ο Τάρεκ, ο οποίος, αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς, για την οποία ο Επίτροπός του ανέλαβε όλες τις διαδικασίες και βρισκόταν πλάι του συνεχώς, ξεπέρασε τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, γράφτηκε σε ομάδα βόλεϊ, ενώ σκοπεύει σε δύο χρόνια να δώσει πανελλήνιες για να μπορέσει να σπουδάσει.
● Η Σουμάγια, που ξεκίνησε τη διαδικασία για την οικογενειακή επανένωση με τον αδελφό της στη Γερμανία και ονειρεύεται να μπει σε σχολή Οδοντιατρικής.
● Και ο Μπασίμ που, χάρη στο τεχνητό μέλος και τη στήριξη του Επιτρόπου του, κατάφερε να περπατήσει ξανά και τώρα ονειρεύεται να γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο με μια νταλίκα.

Στην εκδήλωση συζητήθηκε ο νέος νόμος για την Επιτροπεία και η εφαρμογή του ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών, η χρηματοδότηση των δομών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρώτη καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα σύνορα, η αναγκαιότητα συνεργασίας της πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών καθώς και η σημασία της δημιουργίας ενός μοντέλου επιμερισμού των ευθυνών από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποτελεσματική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εφαρμογή του νόμου

«Είναι προς όφελος όλων και απαιτείται στενή συνεργασία για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την πρώτη μέρα που φτάνουν μόνα τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το σημερινό Συνέδριο, εντελώς τυχαία, συμπίπτει με την ψήφιση, προ ημερών, του πολυπόθητου νόμου για την Επιτροπεία, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρώτο βήμα. Τα επόμενα βήματα αφορούν την εφαρμογή του νόμου, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο η ΜΕΤΑδραση θα συμβάλει με την τεχνογνωσία, τα εργαλεία και κυρίως με την εμπειρία, για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί δεν θα είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά θα συνεχίσει να έχει όνομα και, όπως κάθε άλλο παιδί, θα συνεχίσει να έχει “τον άνθρωπό του” που θα παλεύει καθημερινά στο πεδίο για το βέλτιστο συμφέρον του», τόνισε η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία περιέγραψε εν τάχει τα βασικά σημεία του νόμου για την Επιτροπεία και κάλεσε δημόσια όλους τους φορείς να συνεργαστούν για την εφαρμογή του.

Γιατί πράγματι το ζητούμενο είναι να ξεπεραστούν τα πρακτικά προβλήματα που τονίστηκαν από τους ομιλητές που συμμετείχαν στα πάνελ, όπως η χρηματοδότηση αλλά και ο τρόπος και η αξιολόγηση των Επιτρόπων.

Η εφαρμογή του νόμου αποκτά επιπλέον βαθμό δυσκολίας αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί στις πύλες εισόδου.

Η έλλειψη διερμηνείας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επικοινωνία με τα παιδιά, ενώ η μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και η άρνηση στην αποδοχή των αιτημάτων στις υποθέσεις Δουβλίνου δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη μιας διευρυμένης βάσης υποστήριξης του Επιτρόπου προς το παιδί, με σχέση εμπιστοσύνης η οποία χτίζεται ήδη από την πρώτη καταγραφή και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στη χώρα, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην αδυναμία των δομών φιλοξενίας να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των ανηλίκων σε στέγαση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών αλλά και διεθνών φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Ολοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στη σημασία του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίσει το συμφέρον των παιδιών και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους για όσο χρόνο μένουν στην Ελλάδα και μέχρι την ενηλικίωσή τους.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν κι άλλες μετακινήσεις προσφύγων
Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.
Ετοιμάζουν κι άλλες μετακινήσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκθεση για τα παιδιά προσφύγων που μετακινούνται στην Ελλάδα
Στα παιδιά της οικονομικής κρίσης έρχονται να προστεθούν και τα παιδιά του πολέμου. Παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, και παραμένουν αναγκαστικά στην Ελλάδα, μετά τη...
Εκθεση για τα παιδιά προσφύγων που μετακινούνται στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τσάντες, τετράδια και χαμόγελα
H φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε επίσημα, χθες, για τα προσφυγόπουλα. Με το χαμόγελο να φωτίζει τα πρόσωπά τους και με τις τσάντες τους γεμάτες τετράδια και μολύβια έφτασαν, χθες το απόγευμα, τα παιδιά από το...
Τσάντες, τετράδια και χαμόγελα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδομένη-καταυλισμός: Ετοιμος να υποδεχτεί 1.000 πρόσφυγες
Καταυλισμός χιλίων θέσεων είναι έτοιμος να λειτουργήσει από σήμερα στην Ειδομένη, για να μπορέσουν να βρουν λίγες ώρες ανάπαυλας οι πρόσφυγες, όσο περιμένουν τη σειρά τους για να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ...
Ειδομένη-καταυλισμός: Ετοιμος να υποδεχτεί 1.000 πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας