Πλέγμα προστασίας των πλέον ευάλωτων προσφυγικών ομάδων, των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας μέσα από πολέμους και καταστροφές, επιχειρεί να θεσμοθετηθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η βασική έννοια που διατρέχει το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι αυτή της Επιτροπείας. Σε πρώτη φάση, ο κατά τόπους αρμόδιος εισαγγελέας ανηλίκων ή ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών ενεργούν ως προσωρινοί επίτροποι και μεριμνούν για την άμεση ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης του ασυνόδευτου ανηλίκου σε επίτροπο, που αναζητείται κυρίως από το περιβάλλον του ανηλίκου.
Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ένας επαγγελματίας επί πληρωμή επίτροπος -που τον υποδεικνύει το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)- αναλαμβάνει το ανήλικο. Μάλιστα βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συνολική δαπάνη επιτρόπων ορίζεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων των επαγγελματιών επιτρόπων είναι να μεριμνούν για την κάλυψη των καθημερινών βασικών αναγκών επιβίωσης των ανηλίκων, να τους εκπροσωπούν και να τους συνδράμουν σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, όπως η χορήγηση ασύλου, η οικογενειακή επανένωση και η χορήγηση άδειας παραμονής.
Επίσης οφείλουν να φροντίζουν για την ψυχολογική υποστήριξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ανηλίκου, να μεριμνούν για την εκπαίδευση και τη μόρφωσή του μέσω της εγγραφής του στην τυπική ή μη τυπική εκπαίδευση καθώς και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάθεση της φροντίδας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα διαβίωσης ανηλίκων, εφόσον αυτοί έχουν κριθεί ικανοί, σε μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας, προστατευόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία αλλά και σε ανάδοχες οικογένειες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του θεσμού της Επιτροπείας, το σχέδιο νόμου προβλέπει μια σειρά οργάνων εποπτείας και καταγραφής. Πρώτα απ’ όλα ορίζεται η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων που αναλαμβάνει το ΕΚΚΑ.
Στο εν λόγω Μητρώο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων προκειμένου η πολιτεία να έχει σαφή εικόνα και γνώση του αριθμού, της χώρας προέλευσης και των στοιχείων ταυτότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα ανά πάσα στιγμή.
Παράλληλα, προβλέπεται η τήρηση Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αλλά και η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Πρόκειται για ένα ευέλικτο συμβούλιο αποτελούμενο από τρία μέλη που θα ορίζονται με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και το οποίο θα ελέγχει την έκβαση των επιτροπειών.
Την εποπτεία όλων θα έχει η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΕΚΚΑ, η οποία αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την τήρηση των Μητρώων, την υλοποίηση της διαδικασίας επιλογής των επαγγελματιών επιτρόπων, τη διαχείριση των αιτημάτων στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και τη διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση των επιτρόπων και την τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας