• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.4°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 24.0°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 20.7°C / 25.0°C
  3 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.6°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  4 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

 • A-
 • A+

Πλέγμα προστασίας των πλέον ευάλωτων προσφυγικών ομάδων, των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας μέσα από πολέμους και καταστροφές, επιχειρεί να θεσμοθετηθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η βασική έννοια που διατρέχει το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι αυτή της Επιτροπείας. Σε πρώτη φάση, ο κατά τόπους αρμόδιος εισαγγελέας ανηλίκων ή ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών ενεργούν ως προσωρινοί επίτροποι και μεριμνούν για την άμεση ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης του ασυνόδευτου ανηλίκου σε επίτροπο, που αναζητείται κυρίως από το περιβάλλον του ανηλίκου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ένας επαγγελματίας επί πληρωμή επίτροπος -που τον υποδεικνύει το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)- αναλαμβάνει το ανήλικο. Μάλιστα βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συνολική δαπάνη επιτρόπων ορίζεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων των επαγγελματιών επιτρόπων είναι να μεριμνούν για την κάλυψη των καθημερινών βασικών αναγκών επιβίωσης των ανηλίκων, να τους εκπροσωπούν και να τους συνδράμουν σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, όπως η χορήγηση ασύλου, η οικογενειακή επανένωση και η χορήγηση άδειας παραμονής.

Επίσης οφείλουν να φροντίζουν για την ψυχολογική υποστήριξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ανηλίκου, να μεριμνούν για την εκπαίδευση και τη μόρφωσή του μέσω της εγγραφής του στην τυπική ή μη τυπική εκπαίδευση καθώς και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάθεση της φροντίδας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα διαβίωσης ανηλίκων, εφόσον αυτοί έχουν κριθεί ικανοί, σε μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας, προστατευόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία αλλά και σε ανάδοχες οικογένειες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του θεσμού της Επιτροπείας, το σχέδιο νόμου προβλέπει μια σειρά οργάνων εποπτείας και καταγραφής. Πρώτα απ’ όλα ορίζεται η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων που αναλαμβάνει το ΕΚΚΑ.

Στο εν λόγω Μητρώο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων προκειμένου η πολιτεία να έχει σαφή εικόνα και γνώση του αριθμού, της χώρας προέλευσης και των στοιχείων ταυτότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, προβλέπεται η τήρηση Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αλλά και η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο συμβούλιο αποτελούμενο από τρία μέλη που θα ορίζονται με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και το οποίο θα ελέγχει την έκβαση των επιτροπειών.

Την εποπτεία όλων θα έχει η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΕΚΚΑ, η οποία αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την τήρηση των Μητρώων, την υλοποίηση της διαδικασίας επιλογής των επαγγελματιών επιτρόπων, τη διαχείριση των αιτημάτων στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και τη διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση των επιτρόπων και την τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εισβολή» δεν υπάρχει, προβλήματα υπάρχουν
Από τότε που το προσφυγικό πέρασε από τις οθόνες και τις εφημερίδες στις θάλασσες και τις γειτονιές μας, όπως παρατήρησε ο Πάνος Χαρίτος στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης η 20ή Ιουνίου έχει αποκτήσει ιδιαίτερη...
«Εισβολή» δεν υπάρχει, προβλήματα υπάρχουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στα «κάγκελα» για τα ασυνόδευτα
Διχασμός: από τη μια η Ευρώπη-φρούριο υψώνει τείχη κατά της εισροής προσφύγων και μεταναστών και από την άλλη η ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της...
Στα «κάγκελα» για τα ασυνόδευτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο το περασμένο σχολικό έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία...
Ούτε σπίτι, ούτε πατρίδα. Ούτε σχολείο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας