• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το προσφυγικό... δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί

 • A-
 • A+

Η όλο και πιο έντονη ξενοφοβική στροφή της Ευρώπης και η διαφαινόμενη αδυναμία των κρατών-μελών να καταλήξουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια κοινή προσφυγική πολιτική που θα σέβεται την αρχή της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής σκοτείνιασαν την ατμόσφαιρα στη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όσο κι αν ήταν κοινή η παραδοχή πως η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα στην υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και χρειάζεται βέβαια να κάνει πολύ περισσότερα.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά τα όσα φαινομενικά πιστεύει η Ευρώπη, στην πραγματικότητα επωμίστηκε πολύ μικρότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Οπως σημείωσε, το 85% των προσφύγων παγκοσμίως έχει καταλήξει σε γειτονικές χώρες.

Η Ευρώπη έχει υποδεχτεί κυρίως Σύρους πρόσφυγες και σε μικρότερο βαθμό Αφγανούς, χωρίς να μπορεί να συγκριθεί με την Τουρκία, που παραμένει η πρώτη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς προσφύγων, 3,5 εκατομμύρια κυρίως από τη Συρία, ή με τον Λίβανο, που έχει υποδεχτεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό του.

AP PHOTO

Τον κίνδυνο να αφεθεί μόνη η Ελλάδα στη διαχείριση της ροής των προσφύγων επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανφράνκο Ρόκο, καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν σκληρή πολιτική.

Ο κ. Ρόκο είπε ότι δεν είναι σίγουρος πως η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου θα γίνει στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι η λύση στο προσφυγικό δεν μπορεί να προέλθει από διμερείς συμφωνίες, αλλά προϋποθέτει την παρουσία και την εποπτεία διεθνών οργανισμών, ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναρωτήθηκε πόσα καμπ μπορεί να φτιάξει μια χώρα ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ικανοποιητικά τους πρόσφυγες και έθεσε ερωτήματα για τον θάνατο του τετράχρονου πρόσφυγα στο καμπ της Θήβας.

«Το παιδί αυτό πέθανε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη; Θα είχε διαφορά αν πέθαινε στην Τουρκία;» είπε χαρακτηριστικά.

AP PHOTO

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας έριξε την ευθύνη για τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες στη στάση πολλών κρατών-μελών «που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, με την αδυναμία, μέχρι σήμερα, της Ε.Ε. να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με τα προβλήματα στη μετεγκατάσταση, στις οικογενειακές επανενώσεις, στις εθελούσιες επιστροφές και στις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Επισήμανε, δε, ότι η υποδοχή και η ένταξη των προσφύγων αποτελούν κεντρικό στόχο της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σημείωσε ότι το προσφυγικό αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα σαν ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτικών υγείας.

Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε «υγειονομική βόμβα» και ότι στο ζήτημα της υγείας, αν αφεθεί απροστάτευτη μια ομάδα, τότε μένει απροστάτευτη όλη η κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος διαπίστωσε ότι η θετική υποδοχή των προσφύγων κέρδισε τις αρνητικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα φέτος να φοιτούν πρόσφυγες σε τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Τη σημασία να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες ισότιμα με τους Ελληνες υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας.

Επισήμανε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για τους ασυνόδευτους ανήλικους από το σύστημα της Επιτροπείας, που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή, και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο να χρησιμοποιηθούν κτίρια του Δημοσίου για να δημιουργηθούν δομές για ασυνόδευτους ανηλίκους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των 25-30 φιλοξενουμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
​Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους...
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες
Εκθεση-κόλαφος, με μαρτυρίες δώδεκα οργανώσεων, χαρακτηρίζει «εχθρικό» το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και καταγράφει τις άθλιες συνθήκες και τη βία που υφίστανται στους χώρους κράτησης
«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
Μόλις λίγα μέτρα από την ακτή έσβησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ενός 9χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν. Στη Λέσβο η θάλασσα έγινε ακόμη μια φορά υγρός τάφος για ένα παιδί που μαζί με την οικογένειά του...
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας