• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.2°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
Η ΕΛ.ΑΣ. στιγματίζει τους διεμφυλικούς ως ψυχικά ασθενείς
MotionTeam
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΛ.ΑΣ. στιγματίζει τους διεμφυλικούς ως ψυχικά ασθενείς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βήματα προς τα πίσω στο θέμα των δικαιωμάτων των διεμφυλικών κάνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που αποκλείει τα τρανς άτομα από προκήρυξη για τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων και τα στιγματίζει ως ψυχικά ασθενή, παραβλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Ιατρικής και διαγράφοντας τα κεκτημένα της προσπάθειας κατά των διακρίσεων των τρανς στην Ελλάδα, με ορόσημο τον νόμο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Το πόσο αναχρονιστική είναι η προσβλητική προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται και από το γεγονός ότι στις τάξεις της Αστυνομίας υπηρετεί τρανς άτομο, που αναγνωρίστηκε το 2014.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανάρτησαν στη «Διαύγεια» προκήρυξη για την «Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων».

Στον Ενδεικτικό Πίνακα των Κυριοτέρων Νοσημάτων και Σωματικών Ατελειών, όπου οι πάσχοντες αποκλείονται άμεσα από τη διαδικασία, στις ψυχικές παθήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων και «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».

«Θεσμικός ρατσισμός»

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού, τονίζοντας ότι πρόκειται για «θεσμικά εκφρασμένο ρατσισμό», που δεν συνάδει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Πέραν της προφανούς παραβίασης της νομοθεσίας για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές, ψυχιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, η παραπάνω προκήρυξη παραβιάζει ταυτόχρονα και τη νομοθεσία για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης (Ν. 4443/2016, Αρ.3, παρ. 1β) η οποία απαγορεύει την ανισότιμη μεταχείριση για λόγους ταυτότητας φύλου «κατά την πρόσβαση σε όλα τα είδη και επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητείας, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας».

«Ως ΣΥΔ θα κάνουμε ό,τι είναι θεμιτό νομικά για να μην περάσει αυτός ο παραλογισμός. Αρχικά θα κάνουμε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη και επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμης ενέργειας ώστε να αποκατασταθεί η παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Γαλανού.

«Πισωγύρισμα»

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή προβλέπεται βάσει της νομοθεσίας, που ορίζει μια σειρά νοσημάτων και η οποία ισχύει όχι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις.

Τελείως διαφορετική αντίληψη έχουν πάντως αστυνομικοί που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μπορεί να ισχύει διαχρονικά η απαγόρευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για τρομερό πισωγύρισμα, ειδικά αν σκεφτούμε τις προωθητικές ενέργειες για τη θεσμική θωράκιση και ισότητα ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Η προκήρυξη θα έπρεπε να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα» μας λέει ο Γιώργος Βουλτσιούδης, μέλος της κίνησης αστυνομικών PASSPORT (Police Activists for Solidary Societies against POverty and Racist Threat – Ακτιβιστές Αστυνομικοί για Κοινωνίες Αλληλεγγύης εναντίον της Φτώχειας και της Ρατσιστικής Απειλής).

Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΔΑΔΑ) προσυπογράφει την ανακοίνωση του ΣΥΔ, αναφέροντας πως «ο αποκλεισμός εισακτέων για λόγους “διαταραχής ταυτότητας φύλου”, πέραν του ότι στιγματίζει περαιτέρω τα διεμφυλικά άτομα ως “ψυχικά ασθενή”, είναι εκτός των διεθνών ιατρικών εξελίξεων που κινούνται στην κατεύθυνση της αποψυχιατρικοποίησης, κυρίως όμως στιγματίζει τους ήδη υπηρετούντες διεμφυλικούς στα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και εκθέτει έτσι το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας».

Αποστιγματισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφασίσει από το 2014 να αποσυνδέσει την ταυτότητα φύλου από τις ψυχικές διαταραχές, ενώ και η Αμερικανική Ψυχολογική Ενωση διέπεται στις κατευθυντήριες οδηγίες της από πνεύμα αποστιγματισμού της ταυτότητας φύλου, όπως υπογραμμίζει το ΣΥΔ.

Στα παραπάνω προστίθενται και θέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη καλούνται να καταργήσουν μεταξύ άλλων τη διάγνωση ψυχικής υγείας ως αναγκαία νομική προϋπόθεση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου καθώς και να τροποποιήσουν τις κατηγορίες νοσημάτων που χρησιμοποιούν τα κράτη, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό».

Θυμίζουμε την περίπτωση αστυνομικού, που το 2014 αποφάσισε να προχωρήσει σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, έχοντας μάλιστα αλλάξει με δικαστική απόφαση τα έγγραφά του, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., θέτοντας εν αμφιβόλω την παραμονή στην εργασία του. Κατόπιν της άμεσης παρέμβασης του ΣΥΔ ο τρανς αστυνομικός διατήρησε τη θέση του και εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα τον αποκλεισμό πολιτών από τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καβαδία. Ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να άρει «τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμός ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οκτώ ευρωβουλευτές ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ
Οκτώ ευρωβουλευτές μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus) συνέταξαν και υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν «αυστηρό δικαστικό και αστυνομικό έλεγχο» για...
Οκτώ ευρωβουλευτές ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, βάζοντας τη βαριά υπογραφή του στην αποψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης και...
Η ταυτότητα φύλου δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πότε θα σταματήσουν οι τρανσφοβικές επιθέσεις;
Δίχως σταματημό οι επιθέσεις που δέχεται νεαρή τρανς στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και έναν χρόνο φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί από ομάδα ατόμων που δεν διστάζει να της επιτεθεί με βρισιές, πέτρες, ακόμη και με...
Πότε θα σταματήσουν οι τρανσφοβικές επιθέσεις;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστική ταρίφα σε τετραπληγικό
Οδηγός ταξί όχι μόνο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει διαδρομή επιβάτη ΑμεΑ, αλλά καταφέρθηκε εναντίον του με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Ακολούθησε καταγγελία του περιστατικού στην Υπηρεσία Δίωξης Ρατσιστικού...
Ρατσιστική ταρίφα σε τετραπληγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αγκαλιά της Ε.Ε. στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και η «γαλάζια» υποκρισία
Μετά την ανακήρυξη της Ε.Ε. από το Ευρωκοινοβούλιο ως «Ελεύθερης Ζώνης για ΛΟΑΤΚΙ», το οποίο υπέδειξε στα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ήρθε η...
Η αγκαλιά της Ε.Ε. στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και η «γαλάζια» υποκρισία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ελεύθερος ο 18χρονος ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγας μετά την μεγάλη κινητοποίηση
Αίσιο τέλος είχε το πρώτο σκέλος του αγώνα του 18χρονου αναγνωρισμένου πρόσφυγα Α.Α., ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, όπου κρατούνταν έπειτα από επιχείρηση σκούπα της...
Ελεύθερος ο 18χρονος ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγας μετά την μεγάλη κινητοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας