Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων

14ο Athens Pride

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων

  • A-
  • A+

Δυνατό μήνυμα κατά των διακρίσεων και υπέρ μιας κοινωνίας ισονομίας, συμπεριληπτικής και χωρίς αποκλεισμούς έστειλαν οι οργανώσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος που αγκαλιάζει πια κάθε κοινωνικό πεδίο: εργασιακό χώρο, σχολείο, οικογένεια, πρόσφυγες, αστυνομία, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ηλικιωμένους, νέους, ΑμεΑ, άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, κ.λπ.

Ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά επελέγη ελληνική πόλη για να διοργανωθεί το EuroPride. Είναι η Θεσσαλονίκη το 2020.

Αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων που βιώνουν τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών ζήτησαν εν όψει της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου τον Αύγουστο Οικογένειες-Ουράνιο Τόξο.

Ένα μεγάλο «συγγνώμη» για όσα υπέφερε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από την αστυνομία ζήτησε η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΔΑΔΑ) και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει η Ελληνική Αστυνομία.

«Στεκόμαστε δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά μας, στο δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος στην ελευθερία να εκφράσει τη σεξουαλική του ταυτότητα και την ταυτότητα φυλου. Ξεφαντώστε, διεκδικήστε, κάντε τους κακούς να ανησυχούν», ήταν το μήνυμα της ομάδας Περήφανοι Γονείς.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία των ΛΑΟΤΚΙ οικογενειών, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την εξέδρα του Athens Pride, την πρώτη φορά που ανεβαίνει στην σκηνή, κυβερνητικός αξιωματούχος. «Έχουμε κάνει πολλά βήματα, μένουν να γίνουν περισσότερα για την κοινωνία. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ''παρούσα''», συμπλήρωσε. 

«Πρέπει τη διαφορετικότητα να την κάνουμε κανονικότητα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Μήνυμα στήριξης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου στην Ελλάδα, Χάρης Κούλουρος και ζήτησε να μετέχουν οι πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές.

ΕΦ.ΣΥΝ.

⇒Το 14ο Athens Pride κορυφώθηκε με τη μεγάλη πορεία για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ, που κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος. Ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) της Μαρίνας Σάττι, της Ευρυδίκης και της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Τα περίπτερα των οργανώσεων και των υποστηρικτών, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.» που συμμετέχει σταθερά με περίπτερο στη διοργάνωση από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της, άνοιξαν από το πρωί.

Για πρώτη φορά φέτος, το κτίριο της Βουλής φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου ως μια συμβολική αναγνώριση ότι ο αγώνας για την ισονομία των ΛΟΑΤΚΙ είναι αγώνας για τη δημοκρατία και πως η εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ αφορά την καρδιά του κράτους δικαίου.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συμβόλου του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, φέρουν και οι διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας, πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το Athens Pride.

Η τολμηρή κεντρική θεματική του φετινού Athens Pride κινείται στην καρδιά της προβληματικής για την εξάλειψη των διακρίσεων, αποτέλεσμα συζητήσεων με οργανώσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος: μισογυνισμός, θέμα που αναδεικνύεται από το εξίσου τολμηρό και πρωτότυπο κεντρικό σύνθημα της φετινής αφίσας: «ΠΑΡΟΥΣΑ».

«Ο τρόπος που το Athens Pride επικοινωνεί τα μηνύματά του έχει πάντα ένα θετικό πρόσημο», σημειώνει στο ΛΟΑΤΚΙ περιοδικό Antivirus ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride Ραφαήλ Μπιλίδας.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο τρόπος που επιλέξαμε για να μιλήσουμε για ένα σύστημα καταπίεσης –στο οποίο γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε και αναπαράγουμε– ήταν με το να γιορτάσουμε τις θηλυκότητες σε όλες τις εκφάνσεις τους. Το σύνθημα “ΠΑΡΟΥΣΑ” είναι μια πρόσκληση σε όλα τα άτομα είτε ανήκουν είτε όχι στο LGBTQI+ φάσμα, να δηλώσουν το “παρών” στο φετινό Athens Pride και να γιορτάσουν κάθε θηλυκότητα.

Ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η γλώσσα και ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε δεν μας συμπεριλαμβάνει, δυστυχώς δεν είναι ορατός. Εχουμε συνηθίσει να απευθυνόμαστε στο αρσενικό γένος, ακόμα και όταν μιλάμε σε ένα πλήθος από άτομα διαφορετικών φύλων, υποθέτοντας και περιμένοντας όλα τα άτομα να νιώσουν ότι συμπεριλαμβάνονται.

Οταν αυτό αντιστρέφεται, βλέπουμε ότι μια μερίδα του κόσμου αντιδρά, αδυνατεί να ταυτιστεί και σε πολλές περιπτώσεις δηλώνει ότι θα απέχει, επειδή για πρώτη ίσως φορά μέσα απ’ το Pride, να νιώθει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται. Αυτό όμως αποτελεί καθημερινότητα για λεσβίες, αμφί, cis ή trans γυναίκες και femme υποκείμενα. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δέχεται σε καθημερινή βάση καταπίεση, η οποία έχει στη βάση της τους όρους του “φυσιολογικού”.

Είτε αυτοί εκφράζονται ως γούστο είτε ως δικαίωμα, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι η τάση τους είναι η καταπίεση απέναντι σε ταυτότητες, σεξουαλικότητες ή εκφράσεις φύλου που γίνονται αντιληπτές ως θηλυκές. Αυτές είναι νόρμες που οφείλουμε να αμφισβητήσουμε, αν θέλουμε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε τις νόρμες»
Στον ρυθμό του 14ου Athens Pride κινείται αύριο το κέντρο της Αθήνας, με τη διοργάνωση στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, που θα είναι φωτισμένη με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. ● Ο Ραφαήλ...
«Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε τις νόρμες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
Το φετινό Athens Pride διοργανώνεται το Σάββατο 8 Ιουνίου, στην πλατεία Συντάγματος, σε μια χρονιά-ορόσημο για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα: συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των ΛΟΑΤΚΙ+ θαμώνων του Στόνγουολ και...
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Tweet του πρωθυπουργού για το Athens Pride
Με μια ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τη στήριξή του στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Όπως τονίζει, η προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας ή άλλων...
Tweet του πρωθυπουργού για το Athens Pride
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στα χρώματα του Athens Pride και φέτος οι διαβάσεις της πλατείας Συντάγματος
Την έμπρακτη στήριξή της στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εκφράζει και φέτος η Περιφέρεια Αττικής βάφοντας όλες τις διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα...
Στα χρώματα του Athens Pride και φέτος οι διαβάσεις της πλατείας Συντάγματος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
Οταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε από τη λίστα των νοσημάτων την ομοφυλοφιλία, καθιέρωσε την 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια από τότε, συνεχίζουν να...
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το βιβλίο της Μ. Γαλανού για την ταυτότητα φύλου
Η Μονάδα Ελληνικής Μετάφρασης του Ευρωκοινοβουλίου θα χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανού, «Ταυτότητα και Εκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι...
Στο Ευρωκοινοβούλιο το βιβλίο της Μ. Γαλανού για την ταυτότητα φύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας