Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλήρωτη διερμηνεία, ανήμποροι πρόσφυγες

ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Απλήρωτη διερμηνεία, ανήμποροι πρόσφυγες

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Χωρίς τις κρίσιμες υπηρεσίες εκατοντάδων διερμηνέων βρίσκεται από την Πέμπτη η Υπηρεσία Ασύλου. Η οργάνωση Μετάδραση ανέστειλε τις υπηρεσίες διερμηνείας προς την υπηρεσία, καθώς δεν έχει πληρωθεί για δέκα ολόκληρους μήνες, εξαιτίας προβλήματος στην εκταμίευση των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Απλήρωτοι παραμένουν εκ νέου οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας, παρ’ όλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Ηδη η Υπηρεσία Ασύλου έχει αναγκαστεί τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες να ακυρώσει σειρά διοικητικών πράξεων και να επαναπροσδιορίσει ραντεβού με πρόσφυγες, καθώς η έλλειψη διερμηνείας καθιστά απαγορευτική και την παραμικρή διοικητική πράξη που αφορά πρόσφυγες οι οποίοι μιλούν μια από τις 45 γλώσσες στις οποίες παρείχε διερμηνεία η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ.

Προς το παρόν, διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου παρέχει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου κυρίως στα νησιά, με αριθμό διερμηνέων που δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, ενώ έχουν διατυπωθεί από οργανώσεις ενστάσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Γραφείου.

Η εμπλοκή εμφανίζεται ενώ ο φόρτος εργασίας της Υπηρεσίας είναι μεγαλύτερος από ποτέ και εκδηλώνονται έντονες πιέσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας, τα ραντεβού για τη συνέντευξη προσφύγων που μιλούν ορισμένες γλώσσες προσδιορίζεται σήμερα για τρία χρόνια μετά, το 2021.

Καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων σημειώνονται και πάλι σε εκατοντάδες συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, παρά τη δέσμευση του υπουργού Δημήτρη Βίτσα μόλις πριν από δύο μήνες πως θα λυθεί το πρόβλημα και πως η καταβολή των δεδουλευμένων θα γίνεται τακτικά μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα εργασίας.

Η δέσμευση του υπουργού είχε οδηγήσει περίπου 110 συμβασιούχους να σταματήσουν σε ένδειξη καλής πίστης την επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει τον Μάρτιο.

Σήμερα οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ ακόμη τους οφείλονται οι αποζημιώσεις για την επίσχεση εργασίας. Αλλοι περίπου 250 συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα και στους περίπου 130 νέους συμβασιούχους, που προσλήφθηκαν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πηγές του Σωματείου των Συμβασιούχων, ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καρραβίας, τους ανέφερε σε συνάντηση πως η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και πως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παρόμοιο ζήτημα είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο, ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομίας έριχναν τότε την ευθύνη σε ολιγωρίες υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντιστρόφως.

Πηγές του σωματείου σημειώνουν επίσης ότι, παρά τη δέσμευση του υπουργού ότι το ζήτημα θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα, δεν έχει δρομολογηθεί λύση στο θέμα της επιστροφής της αμοιβής που καταβλήθηκε στους συμβασιούχους για τις ημέρες της αναρρωτικής τους άδειας, κάτι που ζητά η Υπηρεσία Ασύλου, αν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες εφαρμόζουν διαφορετική πρακτική. Εκκρεμεί, επιπλέον, η καταβολή αποζημιώσεων για εκπαίδευση και κυριακάτικη εργασία από το 2016.

Σημείωση: Σε αρχική εκδοχή του κειμένου, αναφερόταν εκ παραδρομής ότι παρέμεναν απλήρωτοι για δέκα μήνες οι διερμηνείς της οργάνωσης ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι οι διερμηνείς δεν είναι απλήρωτοι, καθώς φροντίζει παρά τις δυσκολίες και με μεγάλη προσπάθεια να καταβάλει τις μηνιαίες αμοιβές της ομάδας της. Απλήρωτη είναι η ίδια η οργάνωση, καθώς δεν έχουν εκταμιευτεί τα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και αορίστων υποσχέσεων
Καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου. Η καθυστέρηση...
Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και αορίστων υποσχέσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
3.100 πρόσφυγες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια το κράτος να ανταποκριθεί και να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Οι πρόσφυγες...
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεγάλα κενά στις δομές προσφύγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Την επείγουσα ανάγκη για πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας, που φτάνουν το 55% του...
Μεγάλα κενά στις δομές προσφύγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
Το νομοσχέδιο θα φανερώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση...
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον...
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού