Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θήβα: Ειρηνική κατάληψη σε δομή προσφύγων

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις παρουσίαζαν τη δομή της Θήβας σαν πρότυπη, προσφέροντας ορισμένα δωμάτια με κουζίνα και κοινόχρηστο χώρο, που διασφάλιζαν μια αίσθηση ιδιωτικότητας, στην πράξη οι συνθήκες ήταν πάντα προβληματικές και επιδεινώθηκαν με τον χρόνο

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θήβα: Ειρηνική κατάληψη σε δομή προσφύγων

  • A-
  • A+

Να δημιουργηθούν συνθήκες διαβίωσης που θα καλύπτουν έστω στοιχειωδώς τις πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και να εφαρμοστεί ένα σύστημα ορθής διοίκησης και εποπτείας εκ μέρους του κράτους είναι τα δύο ζητήματα που τίθενται επιτακτικά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Θήβας, την οποία κατέλαβαν την Παρασκευή οι πρόσφυγες, κλιμακώνοντας τη διαμαρτυρία τους για τις αναξιοπρεπείς συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ομάδα προσφύγων είχε προειδοποιήσει με έντονο τρόπο την περασμένη Τρίτη τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της δομής ότι πρόκειται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, παραμένει όμως αμφίβολο αν αξιολογήθηκε σωστά και αν μεταφέρθηκε αρμοδίως η προειδοποίηση αυτή ή αν την πήραν σοβαρά υπόψη οι αρμόδιοι, ώστε να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την ένταση και να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Η εξαίρεση

Το πρωί της Παρασκευής, αφού προηγήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας για τον έλεγχο της παραβατικότητας, στη συνέχεια, περίπου μία με δύο ώρες μετά την έναρξη της βάρδιας των υπαλλήλων του κράτους, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που έχει αναλάβει την υποστήριξη της δομής και των λίγων οργανώσεων που λειτουργούν εκεί, ομάδα προσφύγων ζήτησε επιτακτικά από τους εργαζομένους να αποχωρήσουν, όπως και έγινε.

EUROKINISSI

Εξαίρεση έγινε μόνο για τους εργαζόμενους της οργάνωσης «Αρσις», που έχει την εποπτεία των περίπου 30 ασυνόδευτων ανηλίκων που μένουν στην ειδική ζώνη της δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια οι πρόσφυγες τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων στην είσοδο της δομής και σχημάτισαν ομάδα περιφρούρησης.

Την εξέλιξη δημοσιοποίησε με ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής η «Αρσις», σημειώνοντας πως αναμένει από το πρωί κατευθύνσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι έχει τη διαβεβαίωση των προσφύγων ότι θα περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ανηλίκων και του προσωπικού της οργάνωσης και ότι ευχαριστεί τη διοίκηση του Α.Τ. Θήβας για την άμεση διαθεσιμότητά του στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου ζητήματος ασφάλειας.

Η εξέλιξη φάνηκε να αιφνιδιάζει την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής, περίπου δέκα ώρες μετά την αποχώρηση των κρατικών υπαλλήλων και των οργανώσεων, πως το υπουργείο ερευνά τα πραγματικά περιστατικά και πως κινείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η αντίδραση του υπουργείου γεννά εύλογα ερωτήματα για τη ροή της πληροφορίας σε μια κρατική δομή και αντανακλά τη σύγχυση αρμοδιοτήτων στις προσφυγικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή της Θήβας υπάρχει στρατιωτικός διοικητής, όπως επίσης εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με θολές αρμοδιότητες μεταξύ των δύο, ενώ σημαντικό ρόλο έχει αναλάβει στην πράξη ο ΔΟΜ, με υπαλλήλους που αποτελεί ζητούμενο αν επαρκούν στοιχειωδώς για τους περίπου 800 φιλοξενούμενους.

EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η δομή της Θήβας παρουσιαζόταν σαν πρότυπη, εξαιτίας των κτιριακών εγκαταστάσεων παλιάς κλωστοϋφαντουργίας που είχαν ανακατασκευαστεί από τον ΔΟΜ, προσφέροντας, εκτός από τα λυόμενα στην αυλή, ορισμένα δωμάτια στο εσωτερικό με κουζίνα, κοινόχρηστο χώρο και υπνοδωμάτιο, που διασφάλιζαν μια αίσθηση ιδιωτικότητας, στην πράξη οι συνθήκες ήταν πάντα προβληματικές και επιδεινώθηκαν με τον χρόνο.

Ενενήντα ευρώ τον μήνα

Η δομή βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας, περίπου 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Η μετακίνηση γίνεται αναγκαστικά με τα ΚΤΕΛ ή με ταξί και επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των προσφύγων, καθώς για κάθε πρόσφυγα χωρίς οικογένεια το πρόγραμμα επιδότησης μετρητών ανέρχεται σε 90 ευρώ το μήνα.

Δωρεάν μετακίνηση παρέχεται μία φορά την εβδομάδα ή σε ορισμένες περιπτώσεις ραντεβού με την υπηρεσία Ασύλου, ενώ δεν παρέχονται υπηρεσίες και διευκολύνσεις που υπάρχουν σε άλλες δομές.

EUROKINISSI

Πριν από λίγο καιρό, ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες ότι φτάνει στα όριά του το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα που συντονίζει η Υπατη Αρμοστεία και ότι δεν θα ανοίξουν άλλες θέσεις το επόμενο διάστημα.

Πρόβλημα σημειώνεται επίσης με τη φύλαξη και την ασφάλεια της δομής, καθώς καταργήθηκε η νυχτερινή φύλαξη, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά τη λήξη του προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου, τη στιγμή που ο πληθυσμός προέρχεται κυρίως από τα νησιά, με μεγάλο ποσοστό ευάλωτων.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ με μόλις μία νοσηλεύτρια για λίγες ώρες την εβδομάδα και με ανειδίκευτους στρατιωτικούς γιατρούς, που μόλις έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, ενώ τα παρακείμενα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα ζητήματα υγείας του πληθυσμού.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακατάταξη προσφύγων με ένταση και προσαγωγές στον Ελαιώνα
Ελεύθεροι αφέθηκαν αργά χθες το απόγευμα οι 34 από τους 35 πρόσφυγες που προσήχθησαν το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη από το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Ανακατάταξη προσφύγων με ένταση και προσαγωγές στον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη
Στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσέφυγαν 28 Αφρικανοί, τα αιτήματα των οποίων εξετάστηκαν δίχως να ακολουθηθεί ο ακρογωνιαίος λίθος της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν έγιναν δεκτά. Πρωτοφανή παραβίαση της...
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εθελούσιες απελάσεις: λύση στην απελπισία
Σχεδόν 17.000 επιδοτούμενοι επαναπατρισμοί υπηκόων τρίτων χωρών καταγράφηκαν στην πρώτη τριετία του σχετικού προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο.
Εθελούσιες απελάσεις: λύση στην απελπισία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σύγχυση αρμοδιοτήτων και πληροφοριών με τους 133 πρόσφυγες
Στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν χθες οι πρόσφυγες που διέμεναν στις δύο καταλήψεις των Εξαρχείων οι οποίες εκκενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.
Σύγχυση αρμοδιοτήτων και πληροφοριών με τους 133 πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιτάχυνση με θύμα το προσφυγικό δίκαιο
Την έννοια του «προσφυγικού προφίλ» φαίνεται ότι εξετάζει να εισαγάγει στη διαδικασία ασύλου η κυβέρνηση, ανατρέποντας τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
Επιτάχυνση με θύμα το προσφυγικό δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας