Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακρίσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία των ΑμεΑ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακρίσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία των ΑμεΑ

  • A-
  • A+

Διακρίσεις και βαθιά ανισότητα χαρακτηρίζουν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την εκπαίδευση 2017-18, που παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η έκθεση εκπονήθηκε από το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη των 28.

Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την εξαετία 2010-2016, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε η ανισότητα ως προς την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, με την έρευνα να εξετάζει επιπλέον δείκτες που αφορούν την πρόσβαση στην απασχόληση αλλά και δείκτες αναφορικά με το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ.

Πρόωρη εγκατάλειψη

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δείκτες, προκύπτει ότι τα Ατομα με Αναπηρίες καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά στην πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και υψηλές τιμές στον δείκτη NEETs (νέοι που βρίσκονται ταυτόχρονα εκτός εργασίας και εκπαίδευσης).

Συγκεκριμένα, το 42,8% των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν -το πολύ- απολυτήριο Γυμνασίου δηλώνει περιορισμό δραστηριότητας/αναπηρία, ενώ μόλις ένας στους δέκα (12,3%) που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτηρίζεται άτομο με αναπηρία.

Η Ελλάδα καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες συμμετοχής τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση των ΑμεΑ ηλικίας από 15 έως και 64 ετών (1,4% και 0,6% αντίστοιχα), το 2011 παρουσιάζει το έκτο υψηλότερο ποσοστό (39,2%) στην πρόωρη εγκατάλειψη από την εκπαίδευση/κατάρτιση, ενώ στον δείκτη NEETs το ποσοστό είναι 55,3%.

Ωστόσο, έχει σημασία να τονιστεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά της Ε.Ε. δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι μάλλον πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα της κρίσης, όπως επισήμανε και ο Νίκος Παΐζης, μαθηματικός-ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, που παρουσίασε την έκθεση.

Υψηλή ανεργία

Στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάστηκαν επίσης δείκτες ανεργίας και απασχόλησης σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα, βάσει στοιχείων του 2013, κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 έως και 64 ετών (37,2%) και την ίδια στιγμή τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησής τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (30,5%).

Τέλος, έγινε λόγος και για τους δείκτες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2010-2013, όπου ο δείκτης για την Ελλάδα είναι το συντριπτικό 61,7%, αν δεν συνυπολογιστούν οι κοινωνικές παροχές που προστίθενται στο εισόδημα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

«Η αναπηρία σε επίπεδο κοινωνίας είναι κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και όχι ανάθεμα ή κατάρα. Είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτεί συμπράξεις και συνέργειες. Εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι η βάση για την εργασία και τη μείωση των ανισοτήτων. Το σύστημα παράγει φτώχεια, ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις, ειδικά στους νέους με αναπηρία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Θανάσης Κικινής.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας και ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν ζωή με αξιοπρέπεια
Περισσότερα από χίλια μέλη από συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν χθες στο άγαλμα του Βενιζέλου και, με κεντρικό σύνθημα «ισοτιμία», πραγματοποίησαν παναναπηρικό...
Ζητούν ζωή με αξιοπρέπεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ισες ευκαιρίες στην απασχόληση για τα ΑμεΑ; Οχι στην Ελλάδα...
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν το χάσμα στα επίπεδα απασχόλησης μεταξύ των ατόμων με αναπηρία και του πληθυσμού χωρίς...
Ισες ευκαιρίες στην απασχόληση για τα ΑμεΑ; Οχι στην Ελλάδα...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης
Το υπόμνημα, που κατέθεσε προ ημερών ο Σύλλογος Ιδιωτικών Σχολείων, για το σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» σχετικά με τη...
Το υπόμνημα του ΣΙΣ επιτείνει τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
De facto αποκλεισμός από την εκπαίδευση
Tα στοιχεία της ActionAid για τα παιδιά με αναπηρίες και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υπολογίζεται στις 200.000, με μόλις το 15%...
De facto αποκλεισμός από την εκπαίδευση
Αφισα για την Ημέρα της Γυναίκας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες απεργούν

Η 8η Μαρτίου έχει μείνει να λέγεται «παγκόσμια ημέρα της γυναίκας», ενώ από τον ΟΗΕ έχει οριστεί ως «παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της...

Οι γυναίκες απεργούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας