Με ένα υπόμνημα 170 σελίδων και με αναλυτικές απαντήσεις για κάθε ένα από τα 63 σημεία αιτιάσεων απαντά την Τρίτη ο Τάσος Θεοφίλου στην αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε κατά της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (και μέχρι πρότινος εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής) Ι. Αγγελής.
Η διαδικασία ξεκίνησε χτες στον Αρειο Πάγο με συγκεντρωμένους αλληλέγγυους πολίτες έξω από το δικαστικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, που γέμισε πανό και τρικάκια υπέρ του αναρχικού κομμουνιστή ο οποίος βρέθηκε πέντε χρόνια στη φυλακή με μοναδική ένδειξη ενοχής... ένα καπέλο που δεν παρουσιάστηκε στα αρχικά ευρήματα και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.
Οι συνήγοροι του Θεοφίλου στις αγορεύσεις τους εξήγησαν γιατί η απόφαση του Εφετείου είναι πλήρης (αφού έχει λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία και τα αιτιολογεί) και ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους η αίτηση αναίρεσης είναι απαράδεκτη και αόριστη (αφού παίρνει θέση για τα πραγματικά περιστατικά και δεν συγκεκριμενοποιεί τι δεν έλαβε υπόψη της η αθωωτική απόφαση, ποια κενά και ασάφειες εντοπίζει).
«Η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι η τελευταία που η Αντιτρομοκρατική ταλαιπωρεί τα δικαστήρια και τον Θεοφίλου με αυτή τη σκευωρία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης, ενώ η Αννα Παπαρούσου μάς είπε: «Η αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιχειρεί να πλήξει την αρχή της ηθικής απόδειξης, δηλαδή της δυνατότητας που έχουν τα δικαστήρια να διαμορφώνουν κυριαρχική κρίση για τα πραγματικά περιστατικά που έχουν να χειριστούν. Στην πραγματικότητα η απόφαση απλά δεν ήταν αρεστή για λόγους που δεν είναι νομικοί».
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατά τη σύντομη χθεσινή διαδικασία πάντως ήταν η παρατήρηση και της προέδρου της έδρας, Μαρίας Χυτήρογλου, η οποία επισήμανε πως το DNA σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί απόδειξη ενοχής.