• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.1°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  66%

Πικρή γεύση από το νομοσχέδιο για την αναδοχή

 • A-
 • A+

Η MKO Οικογένειες Ουράνιο Τόξο χαρακτηρίζει θετικό βήμα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, εκφράζει ωστόσο τις αντιρρήσεις της για το ότι «η υιοθεσία (παιδοθεσία) του παιδιού του/της συντρόφου από τον μη βιολογικό του γονέα (Second parent adoption) δεν μπήκε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σ/ν για την αναδοχή και την «υιοθεσία» (παιδοθεσία), μαζί και το πολυσυζητημένο άρθρο 8.

Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο που δεν είναι «ούτε άτολμο αλλά ούτε και παράτολμο». Έχουμε τις ενστάσεις μας στην παραπάνω δήλωση, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε όλα όσα είχε τη δυνατότητα να κάνει.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που όχι μόνο δεν έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, κύριου Παρασκευόπουλου, ότι θα φέρει το θέμα της παιδοθεσίας σε επόμενο σχέδιο νόμου, αλλά τελικά ούτε καν μπήκε στον κόπο να παραστεί χθες στην ψηφοφορία της Βουλής.

Συνολικά μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θετικό βήμα αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «νίκη» την παραπάνω εξέλιξη, παρά μόνο σημειολογικά –σύνδεση των λέξεων «ομόφυλο ζευγάρι» με τη λέξη «παιδί»– αφού το πρώτο αίτημα στην ατζέντα μας, η παιδοθεσία του παιδιού του/της συντρόφου από τον μη βιολογικό του γονέα (Second parent adoption) δεν μπήκε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για νομικό κενό πλέον, αλλά για θεσμοθετημένη ομοφοβία.

Έχουμε εισπράξει πολλά «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» και πολλά βλέμματα κατανόησης μέχρι σήμερα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι σαφές ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το επόμενο βήμα, που έπρεπε να είχε γίνει από «προχθές», δηλαδή από το 2015.

Ήδη πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν σε οικογένειες με LGBT γονείς. Ο αριθμός τους αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αλλάξει ούτε να το αμφισβητήσει κανείς.

Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει είναι τα παιδιά μας να πάψουν να υφίστανται διακρίσεις, να μπορούν να νιώθουν την ασφάλεια της έννομης σχέσης και με τους δύο γονείς τους, να πάψουν να είναι παιδιά β’ κατηγορίας, με λιγότερα δικαιώματα από τα «άλλα» παιδιά, που έχουν το προνόμιο και οι δύο γονείς τους να έχουν υποχρεώσεις φροντίδας απέναντί τους.

Δεν μπορούμε παρά να δούμε θετικά τόσο την επίσημη θέση των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗ.ΣΥ.) όσο και τις διαφοροποιήσεις κάποιων βουλευτών/βουλευτριών που υπερψήφισαν το άρθρο 8., παρά την επίσημη κομματική γραμμή (δύο από ΑΝ.ΕΛΛ. και τέσσερις από Ν.Δ.).

Επισημαίνουμε ότι, στη Ν.Δ., τέσσερις γυναίκες, μητέρες και οι ίδιες, έστρεψαν το βλέμμα τους «στο παιδί» και όχι στην παραφιλολογία που μας θέλει «κοινωνικά αποβράσματα», ακατάλληλα για τη φροντίδα παιδιών.

Μέσα και έξω από τη Βουλή ακούστηκαν για μια ακόμα φορά ομοφοβικά, κακοποιητικά, και υβριστικά σχόλια και τοποθετήσεις, κάτι που εμάς τους LGBT ανθρώπους που παρακολουθούσαμε τη διαδικασία και τις εξελίξεις μάς προσβάλλουν απίστευτα.

Δεν μπορούμε παρά να ανακουφιστούμε από τα γρήγορα αντανακλαστικά των δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ζητούν την εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής εναντίον του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Κατσίκη.

Όλες και όλοι εμείς στις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο βγαίνουμε από αυτή τη διαδικασία με μια πικρή γεύση στο στόμα. Στον δρόμο για την ισότητα, πάλι μας άφησαν «πίσω» και επομένως δεν μπορούμε να «πανηγυρίσουμε» αλλά να συνεχίσουμε με περισσότερες δυνάμεις και σθένος τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε.

Το χρωστάμε στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας, τόσο εμείς όσο και η Πολιτεία. 

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Aπό Ιούνιο η μάχη για ταυτότητα φύλου
Παρά το ιστορικό βήμα της θεσμοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης με διευρυμένα δικαιώματα και χωρίς αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών- παραμένουν σε εκκρεμότητα τα βασικά αιτήματα της οργάνωσης των «Οικογενειών...
Aπό Ιούνιο η μάχη για ταυτότητα φύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ας γίνουμε... Ευρώπη
Την εναρμόνιση της Ελλάδας με όσα ισχύουν στη Δ. Ευρώπη επιχειρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών ενώ προσπάθεια καταβάλλεται να επιλυθούν...
Ας γίνουμε... Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Ο 7χρονος στην Κυψέλη θα μπορούσε να είχε σωθεί
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλλει κενά στο σύστημα, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός κατάφερε να σώσει την αδελφή του δολοφονημένου παιδιού.
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Ο 7χρονος στην Κυψέλη θα μπορούσε να είχε σωθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόσυρση του ν/σ για τη συνεπιμέλεια ζητά και ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδομεί ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας εξηγώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά και παραβιάζει το Σύνταγμα, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Απόσυρση του ν/σ για τη συνεπιμέλεια ζητά και ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας