Με ένα συγκλονιστικό email προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας εκφράζει την απόγνωσή του για τις συνθήκες κράτησης και εργασίας και ενώνει τη φωνή του με αυτή των 26 «κρατούμενων – φιλοξενούμενων» μεταναστών, που πραγματοποιούν απεργία πείνας με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή τους.
Ενώ οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν πάρει αποφυλακιστήριο εδώ και 16 μήνες, συνεχίζουν να κρατούνται σ'αυτό το ιδιότυπο καθεστώς του «κρατούμενου – φιλοξενούμενου», που τους στερεί ακόμα και τα βασικά δικαιώματα των φυλακισμένων. Ο λόγος είναι πως έχουν καταδικαστεί επίσης σε δικαστική απέλαση, η οποία όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους.
«Το λάθος τους ήταν που έχουν μαύρη πέτσα για δέρμα! Το μόνο που ζητάνε είναι να απελαθούν, αφού «δεν τους θέλουμε και τους τιμωρούμε γι' αυτό». Ζήτησαν να δουν τον Αρχιφύλακα, άφαντος, ζήτησαν να δουν τον Διευθυντή, ανένδοτος. Και στο τέλος μας διέταξε σε επιφυλακή και να τους «βάλουμε με το καλό η με το κακό» πίσω στα κελιά τους. Αυτοί έδειχναν τα αποφυλακιστήριά τους, λέγοντας και κλαίγοντας πως είναι ελεύθεροι!!! Και ξανά μέσα στα κελιά που είναι για 6 και ζουν μέσα 14 άτομα (ελεύθερα!!!). Και αν δεν μπορούν οι διοικούντες να τους απελάσουν, ας τους στείλουν τουλάχιστον σε χώρους ημιελεύθερης διαβίωσης, όπως είναι οι αγροτικές φυλακές. Μέχρι σήμερα προσωπικά είχα την ψευδαίσθηση ότι είμαστε σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά τελικά είμαστε απλώς δεσμοφύλακες και τίποτε παραπάνω», αναφέρει ο υπάλληλος στο email του στον πρωθυπουργό και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
«Ζητάμε τα πιο αυτονόητα πράγματα στην ζωή των ανθρώπων: ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση στο χώρο εργασίας και επιτέλους αυτό που κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους σε παλιότερους εργατικούς αγώνες το δικαίωμα στην ξεκούραση. [...] Εκπέμπουμε προς το DNA σας ως Αριστεροί, σε αυτό που λέγεται "ανθρωπισμός και ελευθερία". Εσείς πια είστε το κράτος, μην αφήνετε το παρακράτος να κουμαντάρει ψυχές. ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ. Κοιτάξτε προς την γκρίζα πλευρά της κοινωνίας, ζουν και εκεί ΑΝΘΡΩΠΟΙ [...]», καταλήγει.
Παραθέτει επίσης κείμενο με τις υπογραφές 49 σωφρονιστικών υπαλλήλων του Αγίου Στεφάνου, το οποίο περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κράτησης για τους φυλακισμένους και τις άθλιες συνθήκες εργασίας για τους σωφρονιστικούς:
«Στο κατάστημα κράτησης Πάτρας δεν υπάρχει ιατρός για πάνω από 800 κρατούμενους, σε θαλάμους για έξι ζουν μέχρι και 14 άτομα, τις νύχτες ένας εργαζόμενος είναι υπεύθυνος για τη ζωή και την υγεία 280 κρατουμένων. Πολλοί κρατούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδεια και ρεπό 2 και 3 χρόνια, πληρώνουν από την τσέπη τους τα καύσιμα του υπηρεσιακού λεωφορείου για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ανελλιπώς, δεν γνωρίζουν από Χριστούγεννα, Πάσχα ή Σαββατοκύριακα, νύχτα ή μέρα και χωρίς κανένα μέσο, αντιμετωπίζοντας ακόμα και κολλητικές αρρώστιες. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», αναφέρει το κείμενο με τις υπογραφές των σωφρονιστικών.
-----------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε προηγούμενη εκδοχή του δημοσιεύματος, μια παράγραφος του email του σωφρονιστικού υπαλλήλου προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν εκ παραδρομής σαν συνέχεια του κειμένου που υπογράφουν οι 49 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Το λάθος έχει διορθωθεί στο υπάρχον κείμενο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας