Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μυτιλήνη: Το νησί της απελπισίας

Οδοιπορικό των New York Times στο νησί

ΑP Photo

Μυτιλήνη: Το νησί της απελπισίας

  • A-
  • A+

«Νησί της απελπισίας» χαρακτηρίζουν οι New York Times τη Μυτιλήνη, όπου βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για στο συντονισμό των δομών πρώτης φιλοξενίας 375 προσφύγων, από τους οποίους τα 100 είναι παιδιά, που έφτασαν τις τελευταίες ώρες στο νησί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τη διαχείριση των ιατρικών προβλημάτων.

Το οδοιπορικό της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι «5.500 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σε έναν χώρο που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει 2.500 χιλιάδες ανθρώπους».

Το εκτενές δημοσίευμα αρχίζει με την αφήγηση του Τζανανγκίρ Μπαρόχ, ο οποίος ζει σε ένα κοντέινερ στη Μόρια για πάνω από ένα χρόνο και πέρασε ακόμα μία άγρυπνη νύχτα. «Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο κοντέινερ χθες βράδυ. Ήταν σαν ψυγείο» λέει ο 26χρονος.

«Θέλω να πάω στην Αθήνα. Αν δεν με θέλουν, θέλω να πάω σε μια άλλη χώρα. Γιατί βρίσκομαι εδώ;» αναρωτιέται με δάκρυα στα μάτια. Κι άλλοι πρόσφυγες έχουν την ίδια ερώτηση δύο χρόνια μετά την αμφισβητούμενη ευρωτουρκική συμφωνία για να «αντιμετωπιστούν» οι αιτούντες άσυλο, πολλοί που έρχονται από πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από τότε χιλιάδες έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στη Λέσβο γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες που εγκατέλειψαν, «αδυνατώντας να προχωρήσουν και να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».

Το άρθρο επισημαίνει πως αν και οι αριθμοί είναι λιγότεροι, αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να φτάνουν στο νησί του ανατολικού Αιγαίου. «Από τον Ιανουάριο έχουν φτάσει 2.698 νέοι πρόσφυγες στο νησί των 86.000 κατοίκων, ενώ εκείνοι που έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία ανέρχονται σε μόλις 64» σημειώνεται.

«Οι τυχεροί των οποίων το αίτημα για χορήγηση ασύλου  έγινε αποδεκτό μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όσων απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους στέλνονται πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν έχει, όπως φαίνεται, κίνητρο για να τους υποδεχθεί. Οι ελληνικές αρχές προωθούν αργά τις υποθέσεις τους, καθώς οι αιτούντες άσυλο ζουν σε αναμονή, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες τόσο θλιβερές που ο Πάπας Φραγκίσκος τις παρομοίασε με στρατόπεδο συγκέντρωσης» αναφέρεται.

AP Photo

Οι NYT σημειώνουν ότι η μεταναστευτική κρίση στη Λέσβο θα μπορούσε να «μετρηθεί» με τα σωσίβια των πτωμάτων. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ήρθαν σε επαφή με πολλούς αθνρώπους, που περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία ζουν.

Οι άνδρες κόβουν ξύλα και ανάβουν φωτιά στις σκηνές τους για να προσπαθήσουν να ζεσταθούν, γεγονός που οδήγησε σε ατυχήματα τα οποία στοίχησαν τη ζωή τριών ανθρώπων στη Μόρια πέρυσι. 

«Οι σκηνές βουλιάζουν στη βροχή, ενώ υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι δημόσιες τουαλέτες και τα ντους είναι γεμάτα με ακαθαρσίες. Το κακό φαγητό συχνά εξαντλείται. Οι ουρές είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».

«Πολύ κρύο, πολύ κρύο, πολύ κρύο», είπε σε σπαστά αγγλικά ένας 23χρονος Ιρακινός, που παραμένει στο στρατόπεδο για περισσότερο από πέντε μήνες, αφού άφησε την πατρίδα του μετά τον θάνατο του αδελφού του.

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στην Μόρια θα αποκτήσεις πρόβλημα», δήλωσε ένας 27χρονος από το δυτικό Αφγανιστάν, που ζούσε στον καταυλισμό για περισσότερο από 11 μήνες. «Αυτό δεν είναι ένα μέρος για να βάλεις τους ανθρώπους», είπε. «Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει το στρατόπεδο».

Ο ίδιος έφυγε από τη Μόρια, βρήκε δουλειά ως εργάτης, νοίκιασε σπίτι στην πόλη της, όπου επέλεξε να παραμείνει, αφού η αίτησή του για άσυλο έγινε αποδεκτή.

Κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μερικοί εξακολουθούν να παρακολουθούν τα γεγονότα στις χώρες καταγωγής τους. Οι Σύριοι διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για την πολιορκία του της Ανατολικής Γούτα  από το καθεστώς του Ασαντ.

Ακόμη και έχοντας βιώσει τον πόλεμο, ο Σαμίρ από το Ιράκ, περιέγραψε το στρατόπεδο ως «ένα πολύ επικίνδυνο μέρος». Έχει αρχίσει να κοιμάται μαζί με τα πιο υπάρχοντα του, κινητό, χρήματα και τσιγάρα στις τσέπες του, για να αποφύγει να τον ληστέψουν.

Είχε δει τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους να εκτελούν τον πατέρα και τον αδελφό του, όπως είπε για να συμπληρώσει ότι η ζωή εδώ μόνο προσθέτει στα τραύματά του. Η αίσθηση της ανασφάλειας τον ταράζει. 

Φοβούμενος για την ψυχική του υγεία πήγε στον γιατρό του καταυλισμού για να εκθέσει τα συμπτώματά του: ευερέθιστη διάθεση. επαναλαμβανόμενες σκέψεις για τραυματικά γεγονότα, ψευδαισθήσεις, αϋπνία, εφιάλτες, διαταραχή μνήμης προσοχής, κοινωνική απομόνωση, αυτοκτονική τάση. Η διάγνωση; Ψυχωτική διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Άλλοι πρόσφυγες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, προσπάθησαν να χτίσουν μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους με κάποια στοιχεία κανονικότητας. Ο 13χρονος Χαλίλ από το Αφγανιστάν, που είναι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, πάει μαζί με τους φίλους για ψάρεμα ή βόλτα με ποδήλατο κατά μήκος της ακτής για να σκοτώσει το χρόνο του.

Μερικοί έχουν χάσει την ελπίδα ότι οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου θα γίνουν δεκτές και είναι απελπισμένοι να φύγουν. Ένας 20χρονος Αλγερινός είπε ότι προσπάθησε να φύγει από το νησί για την Αθήνα πολλές φορές μέσω φορτηγών μέσα σε πλοία. Όμως, κάθε φορά τον ανακάλυπταν.

«Εμείς από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, δεν μπορούμε να φύγουμε», είπε για να προσθέσει ότι θα συνεχίζει να προσπαθεί, αφού οι πιθανότητες του για άσυλο είναι περιορισμένες.

AP Photo

Για τις γυναίκες στο στρατόπεδο της Μόρια, η κατάσταση είναι συχνά δυσμενέστερη, όπως στην περίπτωση μιας 30χρονης Αφγανής, η οποία το έσκασε πριν ενάμιση χρόνο από το σπίτι της, όπου απειλούσε να τη σκοτώσει ο άνδρας της και φτάνοντας στην Τουρκία την πούλησαν σε έναν δουλέμπορο, που την κρατούσε κλεισμένη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς τροφή επί μία εβδομάδα και τη βίαζε καθημερινά. 

«Όταν έφθασε τελικά στη Μόρια, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. “Ήθελα να αυτοκτονήσω όταν είδα την κατάσταση”, είπε. Στην αρχή δεν υπήρχε χώρος για αυτή και αναγκάστηκε να κοιμάται σε μεικτό αντίσκηνο. Μια νύχτα χάθηκε μέσα στο σκοτάδι και βρέθηκε στο δάσος της Μόριας. Ένας άνδρας την άρπαξε και τη βίασε. Η γυναίκα πήγε στην αστυνομία, κατέθεσε μήνυση, αλλά την έστειλαν πίσω στη Μόρια. Ήθελα να αυτοκτονήσω», είπε.

Ο Γιάννης Μπαλπακάκης, διοικητής του στρατοπέδου στη Μόρια, αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η ομάδα του και επέμεινε ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε ακραίες περιστάσεις.

«Προσπαθούμε πολύ να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαστε αδιάφοροι» είπε. «Ο υπερπληθυσμός είναι ένα τεράστιο θέμα για μας», παραδέχθηκε για να επισημάνει πως «η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο».

«Πρέπει να αυξήσουμε τη ροή των προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και να μειώσουμε τη ροή από την Τουρκία προς την Ελλάδα» δήλωσε στην εφημερίδα Έλληνας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανέφερε ότι «οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς βελτιώνεται ο καιρός».

Οι NYT σημειώνουν πως οι παλιοί και νέοι τάφοι στο νησί δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο του θαλάσσιου διάπλου. Η δημοσιογράφος Ιλιάνα Μάγκρα, κλείνει την ανταπόκριση ως εξής: «”Σκέφτεσαι το μέλλον”, είπε ο 29χρονος Ισάκ από την Ερυθραία, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένειά του είχε πεθάνει από AIDS. Έχει ελπίδα; "Ναι", είπε με χαμόγελο. "Αύριο είναι μια άλλη μέρα, ναι;"»

Πηγή: The New York Times

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απεργία πείνας 4+1 προσφύγων
Το δικαίωμά τους να παραμείνουν ζωντανοί διεκδικούν 4 κρατούμενοι στο προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας. «Απαιτούμε τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζητάμε να απελευθερώσετε όλους τους πρόσφυγες από τη φυλακή...
Απεργία πείνας 4+1 προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Με αφορμή 39 μαρτυρίες για δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης από τις αρχές που υποστηρίζουν παγίως ότι... «αυτά δεν...
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
3.100 πρόσφυγες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια το κράτος να ανταποκριθεί και να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν την ατυχία να καταθέσουν αίτημα δευτεροβάθμιας...
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
Πολλαπλασιασμός απελάσεων Σύρων και άλλων προσφύγων στην Τουρκία και αξιοποίηση της δυνατότητας ταχείας παρέμβασης της Frontex στα σύνορα της Ευρώπης, μερικά από τα μέτρα της Κομισιόν. Στόχος, η χώρα μας να...
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας