Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισες ευκαιρίες στην απασχόληση για τα ΑμεΑ; Οχι στην Ελλάδα...
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ισες ευκαιρίες στην απασχόληση για τα ΑμεΑ; Οχι στην Ελλάδα...

  • A-
  • A+

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν το χάσμα στα επίπεδα απασχόλησης μεταξύ των ατόμων με αναπηρία και του πληθυσμού χωρίς περιορισμούς, εντύπωση την οποία όλοι έχουμε αποκομίσει λίγο ή πολύ από τους χώρους εργασίας στους οποίους κινούμαστε.

«Πεδίο απροσπέλαστο, πεδίο σημαντικών φραγμών και διακρίσεων, οι οποίες παρεμποδίζουν την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία σε ίση βάση με τους άλλους» χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο τον τομέα της εργασίας σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες.

Στην Εκθεση παρουσιάζονται βασικοί δείκτες για την απασχόληση και καταγράφονται τα τεράστια ποσοστά των μη ενεργών ατόμων με αναπηρία, των ανέργων και ειδικότερα του πληθυσμού των αναπήρων που δεν έχει ενταχθεί ποτέ στην εργασία, ενώ τα πρωτογενή δεδομένα προέρχονται από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016.

Σύμφωνα με τον δείκτη GALI (Global Activity Limitation Index - Δείκτης Παγκόσμιου Περιορισμού Δραστηριότητας), τα άτομα με σοβαρές ή μέτριες αναπηρίες στην Ελλάδα αποτελούν το 24,7% του πληθυσμού.

Από αυτούς, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία (11,2% του πληθυσμού), ενώ 1.217.020 άτομα (13,5%) εκτιμάται ότι έχουν περιορίσει σε μέτριο βαθμό τη δραστηριότητά τους λόγω μακροχρόνιου προβλήματος υγείας.

Τεράστιο χάσμα

Στις ηλικίες από 20 έως 64 ετών, υπολογίζεται ότι 889.389 άτομα αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού αναπηρία εκ των οποίων οι 359.244 έχουν σοβαρής μορφής περιορισμό, με τον δείκτη απασχόλησης σε αυτές τις ηλικίες να φτάνει μετά βίας το 24%.

Συγκεκριμένα, στις κατεξοχήν παραγωγικές ηλικίες από 25 έως 54 ετών εντοπίζεται τεράστιο χάσμα μεταξύ του ποσοστού των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία και του αντίστοιχου ποσοστού του πληθυσμού χωρίς αναπηρία, με την ανεργία στην τετραετία 35-39 ετών να είναι 43,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι άνεργοι ανάπηροι με μέτριο περιορισμό φτάνουν το 29,3% τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία είναι 24,6%.

Στον πληθυσμό με σοβαρή αναπηρία και ειδικά στις ηλικίες από 25 έως 39 ετών η ανεργία αγγίζει το 40%, με το μέγιστο ποσοστό (58,2%) να εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-29.

Το 60,4% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία και το 39,2% των ατόμων με μέτριο περιορισμό δραστηριότητας εκτιμάται ότι δεν μετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ το 83,7% των νέων 20-24 ετών, το 72% των νέων 25-29 ετών καθώς και το 55,5% των ατόμων ηλικίας 30-34 δεν έχουν μέχρι στιγμής καμία εργασιακή εμπειρία.

Ακόμη όμως κι όταν τα ΑμεΑ καταφέρουν να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας, αντιμετωπίζουν ακατάλληλο έως και εχθρικό εργασιακό περιβάλλον και ανάλογες συνθήκες εργασίας, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία αναφέρει ότι δεν τους παρέχονται οι αναγκαίες για την αναπηρία τους προσαρμογές.

Τα εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα του δεύτερου κατά σειρά δελτίου στατιστικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση και την εργασία των ΑμεΑ.

«Η λήψη θετικών μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία επιβάλλεται, όπως και η προώθηση της προσβασιμότητας στην εργασία, καθώς και η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών εργασίας (π.χ. υποστηριζόμενη απασχόληση), που θα επιτρέψουν στα άτομα με σοβαρές αναπηρίες, τα οποία χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης, να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία», τονίζει η ΕΣΑμεΑ σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας παράλληλα ότι η οποιαδήποτε εθνική στρατηγική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξέχωρα από μια νέα επιδοματική πολιτική που καλύπτει το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που δημιουργεί η αναπηρία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διακρίσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία των ΑμεΑ
Διακρίσεις και βαθιά ανισότητα χαρακτηρίζουν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την εκπαίδευση 2017-18, που παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του...
Διακρίσεις και ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία των ΑμεΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν ζωή με αξιοπρέπεια
Περισσότερα από χίλια μέλη από συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν χθες στο άγαλμα του Βενιζέλου και, με κεντρικό σύνθημα «ισοτιμία», πραγματοποίησαν παναναπηρικό...
Ζητούν ζωή με αξιοπρέπεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στον δρόμο προς την ισότητα τα άτομα με αναπηρία
Φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη διαφαίνεται η αλλαγή της κρατικής πολιτικής στα θέματα αναπηρίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χτες, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο υπουργός...
Στον δρόμο προς την ισότητα τα άτομα με αναπηρία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πίσω από τη μετανάστευση κρύβεται πάντα η ανισότητα
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, όπως αυτή εκτυλίσσεται στο βάθος του χρόνου, παρουσιάστηκαν σε στρογγυλή τράπεζα ● Κοινό σημείο όλων των μετακινήσεων από την Ανατολική προς τη...
Πίσω από τη μετανάστευση κρύβεται πάντα η ανισότητα
Αφισα για την Ημέρα της Γυναίκας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες απεργούν
Η 8η Μαρτίου έχει μείνει να λέγεται «παγκόσμια ημέρα της γυναίκας», ενώ από τον ΟΗΕ έχει οριστεί ως «παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας»....
Οι γυναίκες απεργούν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου, Μαρία Γιαννακάκη, στο Κυβερνητικό...
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας