• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 23.4°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 19.8°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 19.5°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 14.8°C / 23.2°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 23.6°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 20.5°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 19.8°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  36%

Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με δύο σχέδια νόμου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο νομοσχέδια με βασικό θέμα την έμφυλη βία έχουν ήδη δρομολογηθεί και σύντομα αναμένεται να γίνουν νόμοι. Το πρώτο αφορά την εξειδίκευση και ενσωμάτωση στη νομοθεσία της Σύμβασης της Κων/πολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αύριο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο καταρτίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αναρτήθηκε χθες στην ανοιχτή διαβούλευση. Σκοπός του είναι η διαμόρφωση ενός αυτοτελούς θεσμικού πλαισίου, για πρώτη φορά, με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων.

Σχέδιο νόμου υπ. Δικαιοσύνης

«Κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας»

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συμφώνησαν το 2011 με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η σύμβαση υπεγράφη το 2014, ενώ πήρε τη μορφή τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και αναρτήθηκε στην ανοιχτή διαβούλευση στις 17/11/2017.

Η έστω και καθυστερημένη από πλευράς Ε.Ε. αλλά και Ελλάδας σημαντική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών στις «παραδοσιακές» αλλά και στις πλέον σύγχρονες μορφές της εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος στις κοινωνίες της κάθε χώρας. Τα κράτη που έχουν υπογράψει δεσμεύονται με τη συγκεκριμένη σύμβαση να προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προστατεύουν περισσότερο αποτελεσματικά τις γυναίκες θύματα με συγκεκριμένα μέτρα και στο πεδίο της πρόληψης και στο πεδίο της στήριξης και προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πλέον μηχανισμός παρακολούθησης που θα λειτουργεί σε όλα τα κράτη για την εφαρμογή της σύμβασης.

Τα πέντε άρθρα συνοπτικά

1. Περιέχει όλα τα σημεία της σύμβασης στην ελληνική γλώσσα.

2. Απαραίτητες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται σε κάθε μία από τις πράξεις που συνιστούν βία κατά των γυναικών. Οι αλλαγές αφορούν την πληρέστερη προστασία του θύματος. Ο δράστης δεν θα μπορεί να επικαλεστεί πλέον ούτε θρησκεία ούτε έθιμα προκειμένου να μειώσει την ποινή του. Αυτό πρωτίστως αφορά το έγκλημα του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων αλλά και κάθε συναφές έγκλημα. Τιμωρείται πλέον η καταδίωξη ή παρακολούθηση μιας γυναίκας ξεχωριστά από το αδίκημα της απειλής. Παύει να ισχύει η απαράδεκτη διάταξη περί παύσης ποινής για αποπλάνηση ανήλικης στην περίπτωση που τελεστεί γάμος.

3. Αλλαγές επί το αυστηρότερο στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας ο οποίος περιλαμβάνει πλέον και τα σύμφωνα συμβίωσης ως προς τη νομική προστασία του θύματος. Προβλέπεται σειρά περιοριστικών μέτρων και πλήρης προστασία του θύματος.

4. Διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση των θυμάτων, την ψυχολογική υποστήριξη και την παροχή ασφάλειας. Στην περίπτωση αλλοδαπού δράστη το αδίκημα προβλέπει απέλαση ή απώλεια της άδειας παραμονής, πράγμα που διασφαλίζει τα θύματα και τα ενθαρρύνει στην καταγγελία της κακοποίησης. Προβλέπονται δομές και μονάδες φιλοξενίας θυμάτων. Στατιστική καταγραφή των εγκλημάτων κατά γυναικών.

5. Οι αλλοδαπές γυναίκες τυγχάνουν κι αυτές πλήρους προστασίας είτε είναι θύματα τράφικιγκ, σωματεμπορίας είτε ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συγκέντρωση και πορεία για την εξάλειψη της βίας εις βάρος των γυναικών
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Συγκέντρωση και πορεία για την εξάλειψη της βίας εις βάρος των γυναικών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Είμαστε οι κόρες των μαγισσών που δεν προλάβατε να κάψετε»
Συγκεντρώσεις ενάντια στη σεξιστική βία ● Δυναμική και γεμάτη ευρηματικά συνθήματα η σαββατιάτικη πορεία με τρεις συμβολικές στάσεις ● Νέα συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.
«Είμαστε οι κόρες των μαγισσών που δεν προλάβατε να κάψετε»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενάντια στο σεξισμό και στο ρατσισμό
Μαζική πορεία πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αυριανής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διαδηλώτριες και...
Ενάντια στο σεξισμό και στο ρατσισμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
Μπορεί η πολιτεία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος από προηγούμενες δεκαετίες, συντάσσοντας σύγχρονο νομικό πλαίσιο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, όμως απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί και υπάρχουν πολλά...
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»
​Για το Κέντρο Διοτίμα, η 25η Νοεμβρίου δεν είναι ακόμη μία επέτειος. Είναι ημέρα-ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι γυναίκες, οι τρανς γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια...
«Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων
Εχουμε και αυτό το φεστιβάλ από σήμερα, το «1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων» στο Θέατρο Βράχων που διοργανώνει η Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υπέρβαση κάθε μορφής έμφυλων...
1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας