Μια άσκηση συμφιλίωσης αντιθέσεων επιφύλασσε η συνέντευξη Τύπου των δικηγορικών συλλόγων των νησιών του Αιγαίου χτες στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε στο ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης που κατέθεσαν εναντίον του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά.
Στίχοι του Ελύτη, στροφές ολόκληρες, εναλλάσσονταν με νομικά επιχειρήματα, στην ίδια πρόταση.
Η επίκληση στον ανθρωπισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα έδινε τη θέση της στη νοσταλγία για την περίοδο της πιο ανελέητης πολιτικής των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.
Τα άδεια στην πλειονότητα καθίσματα του κοινού έρχονταν σε αντίθεση με την παρουσία τόσων εκπροσώπων στο πάνελ.
Και ο αυστηρός, κάπως ψυχρός, διάκοσμος της αίθουσας έσπαγε από τον ασυνήθιστο στολισμό του τραπεζιού: μια σύνθεση από άνθη στο κέντρο και γύρω μανταρίνια, κλαδιά αμπελιού, μαστίχες Χίου, ένα μπουκάλι κρασί, πολλά βιβλία, Ομήρου Οδύσσεια, Ελύτης, Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι, παράθεση συμβόλων και μαζί προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων του πνεύματος και της γης του Αιγαίου.
«Θέλουμε να πούμε ότι η καρδιά του Αιγαίου χτυπά. Και χτυπώντας η καρδιά του Αιγαίου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Γιατί; Γιατί τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η φύλαξη της γλώσσας μου. Είμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε τα νησιά μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών με την έννοια ότι αρνούμεθα να μεταβληθούν τα νησιά σε θύλακες που αποκρούουν τη συνέχιση των μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, παραφράζοντας τον στίχο του Ελύτη «μονάχη έγνοια η γλώσσα μου».
Πιάνοντας το νήμα, ο Θέμης Σοφός, αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, που στηρίζει την αίτηση ακύρωσης, προσέθεσε από στήθους «ότι ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση και ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος και ο ήλιος στέκει από πάνω σου θηρίο ελπίδας κι εσύ κρύβεις έναν έρωτα έχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη. Την πικρή γεύση τρικυμίας τη ζουν αυτή τη στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα νησιά μας και ελπίζουν πολύ γρήγορα αυτό να μεταβληθεί».
Νωρίτερα, είχε σημειώσει ότι η αίτηση ακύρωσης εδράζεται στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και ότι η απαγόρευση μετακίνησης περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και μετακίνησης και στερεί από τους πρόσφυγες την ευκαιρία ομαλής διαβίωσης και ένταξης.
«Εννοείται ότι δεν πρόκειται να πως για την έκβαση της υπόθεσης, λόγω και της παλιάς μου ιδιότητας, δεν θα ήταν σωστό», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που έκλεισε πάντως, την αρχική του τοποθέτηση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχει νόμική βάση η αίτηση ακύρωσης και την ελπίδα του ότι θα έχει καλή έκβαση. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν μπαίνει στην ουσία.
Ο κ. Αθανασίου μπήκε στην αίθουσα, ενώ είχε αρχίσει η εκδήλωση, κι όμως οι περισσότεροι στο πάνελ σηκώθηκαν όρθιοι για να τον υποδεχθούν με χειραψία.
«Σπαράζει η καρδιά που δεν υπάρχουν χώροι. Αυτό όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το θέμα τι θα γίνει με τα νησιά μας. Η οικονομία καταρρέει, τουρισμός δεν υπάρχει και αλλοιώνεται και ο πολιτισμός, αλλοιώνεται η σύσταση των νησιών. Αρκεί να σας πω ότι το ένα δέκατο του πληθυσμού της Λέσβου αυτή τη στιγμή είναι μετανάστες και πρόσφυγες», σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Λύση... Σαμαρά
Και για να μη μείνει αμφιβολία σε ποιες πολιτικές εδράζεται αυτή η ρητορική, διευκρίνισε: «Τι μπορεί να γίνει για να μην υπάρχουν ροές; Επιτήρηση των συνόρων, όπως γινόταν το ‘14, το ‘13, όταν μαινόταν ο πόλεμος και οι σφαγές στη Συρία. Μετά άνοιξαν τα σύνορα και έγινε αυτό το κακό που γίνεται τώρα».
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος υπογράμμισε την «έλλειψη στρατηγικής όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων κι ως προς τη δημιουργία συνθηκών υποδοχής» και την πλήρη έλλειψη συντονισμού των ελληνικών αρχών.
Στην επισήμανση πως υπήρξαν απειλές από κοινοτάρχη ότι θα χυθεί αίμα αν εγκατασταθούν πρόσφυγες στο χωριό του, όπως και βίαιες επιθέσεις κατοίκων εναντίον εκπροσώπων ΜΚΟ που επιχείρησαν να δώσουν πληροφορίες για το πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων σε διαμερίσματα, σημείωσε πως η Σάμος έχει 33 κοινοτάρχες και πως είναι καλοδεχούμενα και αποδοτικά τα προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων.
Μένοντας περισσότερο στην ουσία της υπόθεσης, η δικηγόρος Γραμματική Αλοιμόνου, που εκπροσώπησε στο ΣτΕ τους δικηγορικούς συλλόγους Χίου, Ρόδου, Κω και Σάμου, ανέδειξε την έωλη νομική βάση και την πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης γεωγραφικού περιορισμού.
Η Χαρά Κατσίγιαννη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, διάδικου στο ΣτΕ, υπογράμμισε ότι η απόφαση γεωγραφικού περιορισμού είναι αντίθετη με τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Ευάγγελος Γκιγκιλίνης υπογράμμισε το παράδοξο να μην απαιτείται αιτιολόγηση της βλάβης δημοσίου συμφέροντος, την οποία υποτίθεται ότι θέλει να προλάβει η απόφαση γεωγραφικού περιορισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας