Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Της νύχτας τα καμώματα των ελληνικών αρχών...

Πρόσφυγες και μετανάστες στο Θούριο του Εβρου υπό το βλέμμα αστυνομικών και υπό τον φακό του φωτογράφου. Οταν οι κάμερες φεύγουν και πέφτει το... σκοτάδι η τύχη τους είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιη

Της νύχτας τα καμώματα των ελληνικών αρχών...

  • A-
  • A+

Χαστούκια, κλοτσιές και προσβολές, χτυπήματα με κλομπ, ακόμα και σε μικρά παιδιά, ακόμα και σε έγκυες, πολύωρη στέρηση νερού και φαγητού, αφαίρεση εγγράφων, κινητών και άλλων προσωπικών αντικειμένων, απαγωγή και αυθαίρετη κράτηση με τη βία χωρίς καμία από τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, στενή συνεργασία με ένοπλες ομάδες κουκουλοφόρων.

Πρόκειται για μυστικές αστυνομικές επιχειρήσεις μεγάλης έκτασης που, όπως δείχνει και η προχτεσινή αναφορά του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με νέες μαρτυρίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα, γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην περιοχή του Εβρου, χωρίς να αφήνουν αποτύπωμα, χωρίς καμία λογοδοσία, καλυμμένες από ένα αδιαπέραστο πέπλο σιωπής, θυμίζοντας έντονα αστυνομικές πρακτικές γνωστές από τη σκοτεινή περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους.

Η αναφορά δημοσιοποιεί μαρτυρίες 13 προσφύγων, στους οποίους παρέχει νομική συμβουλή ή εκπροσώπηση η οργάνωση, και άλλων πέντε τους οποίους συνάντησε στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Εβρου - τις πιο ενδεικτικές από τις περιπτώσεις που έχει υπόψη της η οργάνωση.

Οι νέες μαρτυρίες προστίθενται στις δεκάδες μαρτυρίες και καταγγελίες που έχουν φέρει στο φως τα τελευταία χρόνια η «Εφ.Συν.» και άλλα ΜΜΕ ή έχουν υποβληθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων στις εισαγγελικές αρχές, αλλά και παλαιότερες εκθέσεις διεθνών οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η γερμανική ProAsyl, συνθέτοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό ανομίας και συγκάλυψης που φαίνεται ότι επικρατεί.

«Οι καταγγελίες και αναφορές που δεχόμαστε, δυστυχώς, είναι επαναλαμβανόμενες και επιβεβαιωμένες. Αποτελούν παγιωμένη πρακτική των αρχών κατά τη διαχείριση των πληθυσμών των πολιτών τρίτων χωρών που επιδιώκουν παράτυπη είσοδο στη χώρα.

Μάλιστα, οι τρόποι και οι συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνουν χώρα προσθέτουν έτι περαιτέρω στην, ούτως ή άλλως, αυθαίρετη και αντίθετη στο εθνικό και διεθνές δίκαιο πρακτική.

Το πλέον ανησυχητικό όμως ζήτημα είναι πως, το τελευταίο διάστημα, τα σχετικά περιστατικά φαίνονται να έχουν αυξηθεί εκθετικά και οι ανεπίτρεπτες πρακτικές των κρατικών αρχών στον Εβρο να έχουν συστηματοποιηθεί», αναφέρει η οργάνωση.

Στόχος των μυστικών επιχειρήσεων φαίνεται να είναι οποιοσδήποτε αλλοδαπός: με χαρτιά ή χωρίς, που σκοπεύει να ζητήσει άσυλο ή βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του ή έχει αναγνωριστεί πρόσφυγας, κάποιος που βρέθηκε στον δρόμο ή που έχει μείνει κρατούμενος για μήνες στο κέντρο κράτησης του Φυλακίου, κάποιος που ήρθε από την Τουρκία ή που επισκέφθηκε την Ελλάδα από άλλο ευρωπαϊκό κράτος, πολυμελείς οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα βασανιστηρίων.

Ενας Σύρος αναφέρει πως συνελήφθη στον σταθμό των ΚΤΕΛ του Διδυμότειχου όπου πήγαινε για να πιάσει δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων, όπως έχει δικαίωμα, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Δεν γλίτωσε ούτε η έγκυος

Μια Αλγερινή, έγκυος στον όγδοο μήνα, συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, χάνοντας το ραντεβού για τη συνέντευξη με την Υπηρεσία Ασύλου.

Η Υπηρεσία προχώρησε σε ανακοίνωση αξιόποινης πράξης στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης, χωρίς να είναι γνωστή η συνέχεια.

Πολλά θύματα απωθούνται μόλις φτάσουν στην ελληνική όχθη του Εβρου. Αλλα συλλαμβάνονται όταν έχουν φτάσει στα ενδότερα των νομών από ανθρώπους που άλλοτε φέρουν στολή της ΕΛ.ΑΣ., άλλοτε στρατιωτική παραλλαγή και άλλοτε μαύρα ρούχα, μεταφέρονται με οχήματα που έχουν χαρακτηριστικά οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους κράτησης και τις βραδινές ώρες στο ποτάμι.

Εκεί παραδίδονται σε άλλους ένοπλους, που τους ανεβάζουν σε βάρκες και τους περνούν απέναντι στην Τουρκία.

Η οργάνωση αναφέρει ότι για μια περίοδο υπήρχαν συνεχώς αναφορές για επαναπροωθήσεις ανθρώπων που κρατούνταν για απέλαση - οι αστυνομικοί τούς έδιναν σημείωμα απελευθέρωσης, τους οδηγούσαν στα σύνορα και, αφού τους αφαιρούσαν το σημείωμα, τους περνούσαν απέναντι.

Παρόμοιες μαρτυρίες καταγράφονται με συχνότητα που τις καθιστά πια περίπου αναμενόμενες, γεγονός που γεννά τεράστια ερωτήματα, αν όχι έντονη καχυποψία, για τη στάση των αρχών.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζονται βέβαια ότι δεν υπάρχει τέτοια δραστηριότητα στον Εβρο και ότι τηρείται η νομιμότητα, βεβαιότητα που προκαλεί εντύπωση, καθώς δεν μοιάζει να στηρίζεται σε ενδελεχή και σοβαρή διερεύνηση των καταγγελιών.

Την ίδια στιγμή, επιχειρούν να μιλήσουν για κατασκευασμένες μαρτυρίες και παραπληροφόρηση Τούρκων που έχουν σκοπό να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας, επιχείρημα που επίσης δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα ευρήματα ή τεκμηριωμένες ενδείξεις, ή επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία των καταγγελιών, αποδίδοντάς τις σε μέλη κυκλωμάτων διακίνησης.

Είναι εξίσου εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία φαίνεται να πείθονται από αυτά τα επιχειρήματα οι εισαγγελικές αρχές, που αφήνουν τις υποθέσεις στο συρτάρι ή τις βάζουν στο αρχείο.

Το ΕΣΠ σημειώνει ότι πρέπει να εξακριβωθούν ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες και να σταματήσει η παράνομη πρακτική, κάτι που έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δείτε την αναφορά της οργάνωσης, όπου περιλαμβάνονται συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων επαναπροώθησης.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
Mαρτυρίες κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών για όσα έζησαν στο άτυπο, μυστικό αστυνομικό κέντρο κράτησης και απέλασης στον Πόρο του Εβρου φέρνει στο φως νέο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic...
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο
Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες όσων περνούν τα σύνορα στον Εβρο, οι βίαιες επιχειρήσεις απώθησής τους από την ΕΛ.ΑΣ. και άγνωστους κουκουλοφόρους χωρίς διακριτικά ● 26...
Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μας απήγαγαν, μας έκαψαν τα χαρτιά και μας γύρισαν πίσω»
Αλλη μία σοβαρότατη μαρτυρία έρχεται να προστεθεί στο πλήθος καταγγελιών για οργανωμένες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στον Εβρο και να επαναφέρει τα ερωτήματα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. ● Ο...
«Μας απήγαγαν, μας έκαψαν τα χαρτιά και μας γύρισαν πίσω»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα.
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πήγαν για πογκρόμ, έπρεπε τουλάχιστον να είχαν προσαχθεί»
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τον τρόπο που ενήργησε η αστυνομία της Λέσβου κατά τη διάρκεια του ακροδεξιού πογκρόμ εναντίον των προσφύγων και μεταναστών που...
«Πήγαν για πογκρόμ, έπρεπε τουλάχιστον να είχαν προσαχθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας