Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες, πλούτος για την ελληνική κοινωνία
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες, πλούτος για την ελληνική κοινωνία

  • A-
  • A+

Στη Λιβαδειά και τη Θήβα θα εφαρμοστούν πιλοτικά από τον Μάρτιο οι πολιτικές ένταξης που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της χάραξης εθνικής πολιτικής για την ένταξη, με γνώμονα την ισορροπία με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την κοινωνική συνοχή.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα εγκύκλιος που θα διευκρινίζει ζητήματα σχετικά με την παροχή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους πρόσφυγες.

Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η νομοθεσία προβλέπει με σαφήνεια την παροχή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και σε όσους ζητούν άσυλο, ωστόσο προκύπτουν εμπόδια κατά την εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες κατά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας ή στην αγορά εργασίας και να δημιουργούνται εντάσεις.

Το πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration System) θα διαρκέσει έξι μήνες και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης της λειτουργίας και της αναγκαιότητας των προγραμμάτων ένταξης, με βάση την ανταπόκριση των προσφύγων, έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις και να εφαρμοστούν στη συνέχεια στους δήμους όλης της χώρας.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 20 οικογένειες προσφύγων από τη Λιβαδειά, τον πρώτο δήμο που εφάρμοσε το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και 10 οικογένειες από τη Θήβα, όπου λειτουργεί το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις παλιού εργοστασίου, συνολικά 120 πρόσφυγες, που έχουν επιλεγεί ώστε να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Καταγραφή δεξιοτήτων

Κάθε ένας από τους πρόσφυγες θα περάσει από αναλυτική συνέντευξη, προκειμένου να καταγραφούν οι δεξιότητες και οι ανάγκες τους, ώστε να υπάρξει η εκπόνηση κατάλληλων προγραμμάτων εργασιακού προσανατολισμού.

Το πρόγραμμα θα παρέχει συμβουλές σε θέματα εργασίας, κοινωνική υποστήριξη και τεχνική κατάρτιση, ενώ στο στάδιο της καταγραφής θα υπάρξει μέριμνα ώστε να δίνονται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους πρόσφυγες, καθώς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα ΚΕΠ.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ο ΔΟΜ θα αναλάβει την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό και διερμηνείς.

«Η πολιτική ένταξης είναι ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία και τους πρόσφυγες, είναι βελτίωση των σχέσεων, είναι πλούτος της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Οπως επισήμανε, το υπουργείο εκπονεί ήδη πανελλαδικά το πρόγραμμα γλωσσομάθειας ενηλίκων -θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Απρίλιο- και το πρόγραμμα καταγραφής δεξιοτήτων των προσφύγων, ενώ βρίσκεται υπό διαμόρφωση το πρόγραμμα ένταξης στην αγορά εργασίας, για το οποίο, όπως σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί έμφαση στον αγροτικό τομέα, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι θα υπάρξει σύντομα συνάντηση με την ΚΕΔΕ, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η διαχείριση των προγραμμάτων ένταξης.

«Χρειάζεται η συνεργασία των κρατικών δομών, της Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου ένταξης, το οποίο διαμορφώνουμε, συζητάμε και βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι σε μια κοινωνία με δημοκρατία, με ισότητα και με αλληλεγγύη», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκο υπογράμμισε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στους τομείς της υποδοχής και της φιλοξενίας μεταναστών, ενώ σημείωσε ότι οι δομές των προσφύγων στη χώρα μας βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ή και σε καλύτερο, με τις δομές των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου υπογράμμισε την απουσία προβλημάτων από τη στέγαση των προσφύγων στα διαμερίσματα, όπως και τη συνολική βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου, ενώ ο δήμαρχος Θήβας Σπυρίδων Νικολάου σημείωσε τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της πρότυπης δομής φιλοξενίας στη Θήβα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
​Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από...
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
Νεκρό ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά 7χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είχε εξαφανιστεί από το κέντρο φιλοξενίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Οι γονείς δήλωσαν την...
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας