• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.8°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 33.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.3°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος γνωρίζει ότι όταν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας δεν θα χρειαστεί να δυσαρεστήσει το πατριωτικό-εθνικιστικό του ακροατήριο ψηφίζοντας αντίθετα, επειδή θα υπερψηφιστεί από ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμ

Δηλώσεις εκ του ασφαλούς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δικαιολογημένες ανησυχίες προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στον ΑΝΤ1 περί κόκκινων γραμμών στην απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Τοποθετήθηκε για ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με κύρια αιχμή τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αποκατάσταση των μισθολογίων των ενστόλων.

Στην ερώτηση περί ενός κινήματος με εθνικιστικές απόψεις απάντησε ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. είναι πατριωτικό κίνημα και όσο για τη συνάντησή του με τον κ. Πουσκόφ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Δούμας, ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο απλώς για συνάντηση με έναν θεσμικό παράγοντα. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί κανένα θέμα με την Εκκλησία και ότι αυτό αποτελεί (άλλη μία) κόκκινη γραμμή των ΑΝ.ΕΛΛ. Μίλησε ακόμα για «λαθρομετανάστευση», επιμένοντας να μην εγκαταλείπει αυτήν τη ρατσιστική φρασεολογία και να μην προσαρμόζεται στους διεθνώς αποδεκτούς χαρακτηρισμούς των μεταναστών και των προσφύγων.

Τέλος, αναγνώρισε το δικαίωμα της ιθαγένειας μόνο στην τρίτη γενιά μεταναστών και όχι στη δεύτερη που αφορά και χιλιάδες παιδιά που μετά την κατάργηση του Νόμου Ραγκούση έφαγαν «πόρτα» από τη δεύτερη και ουσιαστική τους πατρίδα. Ωστόσο ο κ. Καμμένος έσπευσε να δηλώσει ότι μέσα στη Βουλή θα υπάρξουν νομοσχέδια που δεν θα υπερψηφίζονται πάντα από τους βουλευτές του. Τόνισε ότι τα συγκεκριμένα κόμματα αυτής της κυβέρνησης θα λύνουν τις διαφορές τους ανοιχτά και δημόσια κι όχι κάτω από το τραπέζι με απειλές και διαγραφές.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. εκ του ασφαλούς και γνωρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να δυσαρεστήσει το πατριωτικό-εθνικιστικό του ακροατήριο ψηφίζοντας αντίθετα με τις κόκκινες γραμμές των προεκλογικών τους δεσμεύσεων κάνει αυτές τις δηλώσεις, ενώ είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά είχαν συνεκτιμηθεί απολύτως από τους δύο αρχηγούς πριν συγκροτήσουν την κυβέρνηση.

Είναι εξάλλου δεδομένο ότι το νέο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, συντομότατα θα έρθει στη Βουλή για να αποκαταστήσει την κατάφωρη αδικία απέναντι σε νέους πολίτες αυτής της χώρας, θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού σύμφωνα και με τις δικές τους προεκλογικές δεσμεύσεις («Εφ.Συν.» 16/1/2015).

Τι έλεγαν τα κόμματα

♦ ΠΑΣΟΚ: Η προώθηση ρύθμισης για τη δεύτερη γενιά αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να αποτελέσει δέσμευση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

♦ ΠΟΤΑΜΙ: Στην πλειονότητά τους, οι ευρωπαϊκές χώρες απονέμουν ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στο έδαφός τους και ακολούθησαν την παιδεία τους.

♦ ΚΚΕ: Ολα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα Ελληνόπουλα.

Γίνεται φανερό πως ειδικά για το ζήτημα της ιθαγένειας οι εθνικιστικές κορόνες των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή κατά την ψήφιση του αναμενόμενου νομοσχεδίου. Το θετικό στοιχείο για τη σημερινή κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στα ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορεί να διασφαλίζει άνετες πλειοψηφίες είτε με είτε χωρίς τους συγκυβερνώντες. Το δύσκολο όμως είναι η κυβερνητική απάντηση που θα δοθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ειδικά όταν χθες αργά το απόγευμα ακόμη και ο συντηρητικός ευρωπαϊκός σχηματισμός του Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο συμμετέχει και η Ν.Δ.) διά του επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε να καταδικαστούν οι ΑΝ.ΕΛΛ., όπως καταδικάστηκε το κόμμα του Χάιντερ στην Αυστρία το 2000 για ξενοφοβία και ρατσισμό.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το αίτημα αυτό του Λαϊκού Κόμματος δεν διατυπώθηκε νωρίτερα όταν η Ν.Δ. κατάργησε τον νόμο για την απόδοση ιθαγένειας, φυλάκιζε επ’ αόριστον πρόσφυγες και μετανάστες και κυρίως όταν επί των ημερών της και μέχρι να δολοφονηθεί ένας Ελληνας πολίτης τα ναζιστικά και ρατσιστικά τάγματα εφόδου δρούσαν ανενόχλητα και χωρίς ούτε μία φορά μέχρι σήμερα να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο έστω και σε μία εγκληματική τους ενέργεια.

♦ Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας της δηλώσεις Καμμένου «αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις για το θέμα της αρμόδιας αν. υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχονται το αίτημα των παιδιών των μεταναστών [...] με την πεποίθηση ότι δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ».

♦Το ΚΙΔΗΣΟ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι ουδεμία έκπληξη μας προκάλεσε η θέση του κ. Καμμένου σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Με δεδομένο, όμως, ότι ως κυβέρνηση πρώτοι ρυθμίσαμε νομοθετικά την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες ακροδεξιές και ρατσιστικές οπισθοδρομήσεις. Περιμένουμε άμεσα την επίσημη θέση της κυβέρνησης».

Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε ο νόμος για την ιθαγένεια με ψήφους (και) του ΠΑΣΟΚ μέλλει να ψηφιστεί ξανά!

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ισορροπημένο και λειτουργικό»
Οι διαφωνίες των κομμάτων για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα παρέμειναν και στη χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου ωστόσο το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της...
«Ισορροπημένο και λειτουργικό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
Με διευρυμένη πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψηφίστηκαν χθες και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προχθές η Χρυσή...
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
Εντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το ζήτημα της ρατσιστικής κατάληψης στον χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του τεμένους στον Βοτανικό. Οι αντιδράσεις έρχονται μία μέρα μετά την πρωτοβουλία του...
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
Με παλμό αλλά χωρίς μεγάλη μαζικότητα έγιναν πορείες διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Αριστεράς στην Αθήνα. Η απάντηση του λαού στις 5 Ιουλίου ’15 δεν ηττήθηκε, λένε συμμετέχοντες αναζητώντας...
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο στην οποία, εκτός του προσφυγικού-μεταναστευτικού θέματος, τα ζητήματα της διαφθοράς και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ενώ οι...
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί ερειπίων
Τα κόμματα καταθέτουν τις απόψεις τους - Η παιδεία, λόγω της αυτονόητης αξίας της ως δημόσιου αγαθού, πάντα προτάσσεται ως στρατηγική προτεραιότητα των κομμάτων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην...
Αντιπαράθεση επί ερειπίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας