• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.6°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.7°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια

Ο νόμος προβλέπει με σαφήνεια και χωρίς καμία εξαίρεση ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα πρωτοφανές σκηνικό είχε στηθεί από χτες το πρωί στην Υπηρεσία Ασύλου, με άνδρες της Ασφάλειας να έχουν παραταχθεί στους διαδρόμους του τρίτου ορόφου, έξω από το γραφείο της διευθύντριας, προκειμένου, υποτίθεται, να προστατέψουν τον Τούρκο αξιωματικό που είχε κανονισμένη συνάντηση με την υπηρεσία για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του.

Χτες έληγε η δεκαήμερη προθεσμία από την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών να του δοθεί άσυλο και ο Τούρκος στρατιωτικός πήγε στην Υπηρεσία για να πάρει την κάρτα του αναγνωρισμένου πρόσφυγα είτε, σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης, όπως και έγινε τελικά, να πάρει το χαρτί ότι συνεχίζει να βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Σύντομα αποδείχτηκε ο πραγματικός λόγος της παρουσίας τόσων αστυνομικών στην Υπηρεσία.

Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, ενώ κάποιοι από τους δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και πολίτες βρίσκονταν στο διπλανό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κατεχάκη για να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας του Τούρκου στρατιωτικού, προκειμένου να είναι πράγματι σε θέση να τον προστατέψει η αστυνομία, στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου οι υπάλληλοι γίνονταν μάρτυρες της πρωτοφανούς σύλληψής του.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αντέδρασε με έκπληξη και διαμαρτυρίες όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια τον έσερναν στους διαδρόμους της υπηρεσίας, μαζί με τη δικηγόρο του, που είχε γαντζωθεί επάνω του.

Περιφρόνηση κράτος δικαίου

Ο έντονος αρνητικός συμβολισμός της σύλληψης μέσα στην ίδια την Υπηρεσία Ασύλου κάποιου που ζητά άσυλο δεν ήταν το πιο προβληματικό στοιχείο της χτεσινής ενέργειας της αστυνομίας.

Η σύλληψη και η μεταφορά του στο τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου του δόθηκε απόφαση κράτησης για λόγους δημόσιου συμφέροντος, και στη συνέχεια η μεταφορά του στα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού, δείχνει απροκάλυπτη περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και εκθέτει όσους υπογράφουν την απόφαση.

Ο νόμος προβλέπει με σαφήνεια και χωρίς καμία εξαίρεση ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία.

Επιτρέπεται η συνέχιση της κράτησης, μεταξύ άλλων για λόγους εθνικής ασφάλειας, όσων ζητούν άσυλο ενόσω κρατούνται ήδη, κάτι το οποίο δεν ισχύει φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση, καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος ο στρατιωτικός μετά την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών.

Η παράνομη κράτησή του εγείρει επιπλέον ζητήματα σκοπιμότητας και νομιμότητας. Σε λίγες εβδομάδες, ο κρατούμενος συμπληρώνει 18 μήνες συνολική κράτηση από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα και ζήτησε άσυλο, το ανώτερο διάστημα διοικητικής κράτησης που προβλέπεται.

Εξαιρετικά προβληματικό είναι εξάλλου το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση διαταράσσονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός δεν απειλεί φυσικά ο ίδιος τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της Ελλάδας και η θέση ότι πρέπει να στερηθεί τη διεθνή προστασία επειδή το ζητά με απειλές η γειτονική χώρα συνιστά επικίνδυνη διαστρέβλωση.

Το γεγονός ότι έκανε δεκτή την αίτηση το διοικητικό Εφετείο, στο οποίο προεδρεύει δικαστής που έχει επίσης τοποθετηθεί στην 7η Επιτροπή Προσφυγών και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να εξαιρεθεί, αναδεικνύει τον βαθιά προβληματικό χαρακτήρα της σύνθεσης των Επιτροπών Προσφυγών.

«Ολισθηρός δρόμος»

Παρόμοιες κινήσεις δίνουν την ευκαιρία στη Ν.Δ. να εμφανίζεται τιμητής στο θέμα του ασύλου, αν και βαρύνεται η ίδια με προκλητική περιφρόνηση της νομιμότητας στο πρόσφατο παρελθόν.

Η κυβέρνηση οφείλει «αν μη τι άλλο, να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της» σημειώνει. Για «εθνική ντροπή» κάνει λόγο το Ποτάμι.

Πλήγμα στο κράτος δικαίου χαρακτηρίζει τη σύλληψη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης: «Η κυβέρνηση επιλέγει μια εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος που υπακούει σε λόγους σκοπιμότητας. Η επιλογή αυτή μάς οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τρομοκράτης» χωρίς αποδείξεις
Βασισμένη σε ανακρίβειες, χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο εξατομικευμένη αιτιολόγηση και συκοφαντική θεωρεί την απορριπτική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ο ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που...
«Τρομοκράτης» χωρίς αποδείξεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους
Στα τέλη Αυγούστου θα δώσουν συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους να τους δοθεί αναβολή, προκειμένου να συγκεντρώσουν...
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού»
Τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μετά τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της χορήγησης ασύλου, παρά το...
«Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ντοκουμέντο βίαιης επαναπροώθησης
Η παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών και κουκουλοφόρων στο Διδυμότειχο δεν σταματά στις απαγωγές και επαναπροωθήσεις Τούρκων αντιφρονούντων, αλλά επεκτείνεται και σε Σύρους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην...
Ντοκουμέντο βίαιης επαναπροώθησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο
Ανενόχλητη συνεχίζει τη σκοτεινή και παράνομη δράση της στον Εβρο η γνωστή από πολλές καταγγελίες ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων που, με τη συνεργασία Ελλήνων αστυνομικών, πραγματοποιεί απαγωγές Τούρκων πολιτών...
«Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας