Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι... δεν είδε ο υπουργός στο κέντρο υποδοχής της Μόριας
ΕΦ.ΣΥΝ.

Τι... δεν είδε ο υπουργός στο κέντρο υποδοχής της Μόριας

  • A-
  • A+

Στην αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ κριτικής και έργου, τι από τα δύο έχει δηλαδή μεγαλύτερη αξία, ή, έστω, τι από τα δύο είναι ευκολότερο, κατέφυγε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ χριστουγεννιάτικα στη Μόρια, επιχειρώντας να απαξιώσει τα ρεπορτάζ ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων που κατέγραψαν τις εικόνες χάους από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

«Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάχτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως που δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι παρατηρήσεις του υπουργού έπεισαν την κάμερα του ΑΠΕ/ΜΠΕ, η οποία, εκτός από τις δηλώσεις του, κατέγραψε μερικές γενικές εικόνες πλήθους από το εσωτερικό του Κέντρου και όχι τις εικόνες που έχουν προκαλέσει απόγνωση και αγανάκτηση στους πρόσφυγες και σοκ στους τηλεθεατές.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Τόσο το βρετανικό δίκτυο BBC όσο και το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια άλλη πραγματικότητα, αυτή που περιγράφουν εδώ και καιρό οι εκθέσεις οργανώσεων και που ήταν σε θέση να διαπιστώσει η «Εφ.Συν.» σε άτυπη επίσκεψη στο Κέντρο την περασμένη εβδομάδα:

τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους αποκομιδής και να σχηματίζουν λόφους παντού μέσα στο ΚΥΤ (πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι αποκομιδή γίνεται από τον δήμο κάθε πρωί και βράδυ), σκηνές άτακτα τοποθετημένες σε κάθε ελεύθερο χώρο, πρόσφυγες να προσπαθούν να ζεσταθούν καίγοντας δέντρα ή ανάβοντας φωτιά μέσα σε τενεκέδες με ό,τι διαθέσιμο, με κίνδυνο να υπάρξουν ξανά φέτος θάνατοι από δηλητηριώδη αέρια, γονείς που ρωτούν απεγνωσμένα πού μπορούν να βρουν πρώτες βοήθειες για τα παιδιά, τουαλέτες σε κατάσταση ακραίας ακαθαρσίας, βρύσες που δεν βγάζουν ζεστό νερό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνουν οι πρόσφυγες νερό από μπουκάλια και να πλένονται μέσα στις σκηνές τους, μικρά παιδιά να παίζουν δίπλα σε εστίες μόλυνσης.

«Χρειάζεται χρόνος»

ΕΦ.ΣΥΝ.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ αν «είναι δυνατόν ένα σύγχρονο κολαστήριο να εποπτεύεται από έναν πρώην ακτιβιστή όπως εσείς», ο κ. Μουζάλας είπε ότι «οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα» και απέδωσε την ευθύνη στην αύξηση της προσφυγικής ροής.

«Η πολιτεία προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά κι αυτός είναι ο λόγος που με ξανακάνει εμένα ακτιβιστή», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση κοντέινερ, που έδωσαν τη δυνατότητα σε 500 ανθρώπους να φύγουν από τις σκηνές, παρά τις «ανόητες και εμπαθείς αντιδράσεις». Και εξήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και άλλα κοντέινερ, κάτι που χρειάζεται χρόνο, ότι θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση με τη μεταφορά χιλιάδων ευάλωτων στην ενδοχώρα και ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και θα έχουν αντικατασταθεί οι καλοκαιρινού τύπου σκηνές.

«Ταχυδακτυλουργοί δεν υπάρχουν, υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά», σημείωσε.

ΕΦ.ΣΥΝ.

Το ερώτημα είναι αν ακούγεται πειστική η απάντηση, καθώς, έναν χρόνο μετά τα περσινά τραγικά γεγονότα, δεν φαίνεται να υπήρξε σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής μικρής αύξησης της ροής, όπως αυτή που σημειώνεται από τον Αύγουστο, ενώ πέρασαν κρίσιμες εβδομάδες μέχρι να ανταποκριθεί το υπουργείο στις επείγουσες εκκλήσεις οργανώσεων και οργανισμών να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών.

Αλλωστε, σε νησιά όπου δεν διαπιστώνεται αυξημένη ροή, η κατάσταση είναι κάπως βελτιωμένη, αλλά απέχει πολύ από τις προβλεπόμενες συνθήκες.

Τέλος, η διοικητική απορρύθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με αλλεπάλληλες αλλαγές διευθυντών και γενικών γραμματέων, δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στα νησιά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
​«Μεγάλος ασθενής» για τους πρόσφυγες η Μόρια
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «ΕΦ.ΣΥΝ» παρουσιάζει την τελευταία έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το κέντρο στη Λέσβο. Σοβαρά κενά στον εντοπισμό των ευάλωτων ατόμων και επιδείνωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής...
​«Μεγάλος ασθενής» για τους πρόσφυγες η Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πέφτουν όλο και περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς χρειάζονται πάση θυσία πόρους για τη επιβίωσή τους αλλά και την εξόφληση...
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γ. Μουζάλας: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, θα δώσουμε λύση»
​Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, για να επιβλέψει τις εργασίες...
Γ. Μουζάλας: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, θα δώσουμε λύση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σκιά θανάτου πάνω από τις σκηνές
Σε εργαστήρι απελπισίας εξελίσσονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Την Τρίτη πέθανε πρόσφυγας στη Λέσβο και την Τετάρτη πατέρας τριών παιδιών στη Σάμο (έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και δεν...
Σκιά θανάτου πάνω από τις σκηνές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας