Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Υπηρεσία Ασύλου απαντά στη φημολογία για καθυστερήσεις
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η Υπηρεσία Ασύλου απαντά στη φημολογία για καθυστερήσεις

  • A-
  • A+

Στοιχεία για αιτήσεις που διεκπεραιώνει έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασύλου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη φημολογία που υπάρχει η οποία κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις και εκκρεμότητες.

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία, διεκπεραιώνει πάνω από 750 αιτήσεις ασύλου κάθε εβδομάδα στα πέντε νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν βγει στα νησιά 33.021 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ανέρχονται σήμερα σε 7.716 (4.454 στη Λέσβο, 1.019 στη Χίο, 1.022 στη Σάμο, 846 στην Κω, και 375 στη Λέρο). 

Η Υπηρεσία τονίζει ότι η ίδια δίνει «έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διεκπεραιώνεται ο πολύ μεγάλος και δυσανάλογος για τη χώρα αριθμός αιτήσεων ασύλου όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα κατά τρόπο σύννομο, δίκαιο και αποτελεσματικό». 

Η ανακοίνωση

Με αφορμή τις κατά καιρούς δηλώσεις και δημοσιεύσεις αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου στα νησιά, τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις και των αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώνει ως προς τα εξής:

► Κατά μέσο όρο διεκπεραιώνονται σε πρώτο βαθμό περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ('hotspots'), οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16 τοις εκατό των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φθάνουν στα νησιά).
► Από το Μάρτιο 2016 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό, 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά. 

►Ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό κατά το μήνα Νοέμβριο, ήταν 72 ημέρες.

► Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στα νησιά με hotspots έχουν ως εξής: 

  • Λέσβος: 4.454
  • Χίος: 1.019 
  • Σάμος: 1.022
  • Κως: 846
  • Λέρος: 375

Συνολικά: 7.716 αιτήσεις. 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί στα νησιά:

Σε 2.220 περιπτώσεις οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες, λόγω εφαρμογής της έννοιας της "ασφαλούς τρίτης χώρας"
 17.471 περιπτώσεις έχουν παραπεμφθεί στην κανονική διαδικασία ασύλου (που διεκπεραιώνεται στην ενδοχώρα) λόγω του ότι οι αιτούντες ανήκαν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.
 4.458 περιπτώσεις αποτελούσαν περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, και επίσης παραπέμφθηκαν σε γραφεία ασύλου της ενδοχώρας για συνέχιση της διαδικασίας
 4.155 αιτήσεις απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, δηλαδή θεωρήθηκε ότι οι αιτούντες δεν κινδυνεύουν στη χώρα καταγωγής τους για έναν από τους λόγους που προβλέπονται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951
 7.159 αιτήσεις έγιναν δεκτές και χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, κυρίως από τα γραφεία της ενδοχώρας κατόπιν παραπομπής στην κανονική διαδικασία
 1.138 παραιτήσεις από την αίτηση ασύλου υποβλήθηκαν και δεν ανακλήθηκαν (κυρίως προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού). 
 Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που υποβάλλουν αίτηση ασύλου στα πέντε νησιά κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Υπάρχει μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών κάτω των 10 ετών. 

Η Υπηρεσία Ασύλου και το προσωπικό της δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διεκπεραιώνεται ο πολύ μεγάλος και δυσανάλογος για τη χώρα αριθμός αιτήσεων ασύλου όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα κατά τρόπο σύννομο, δίκαιο και αποτελεσματικό, είναι δε στη διάθεση οποιουδήποτε και ανά πάσα στιγμή για την παροχή αναλυτικών στατιστικών δεδομένων και άλλων πληροφοριών. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το...
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
Σε μια εκδήλωση με μπόλικη... ποίηση αλλά λιγοστό κόσμο, οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου παρουσίασαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το σκεπτικό της αίτησής τους για άρση του...
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση οργανώσεων για αποσυμφόρηση των νησιών
Δεκαεννιά οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν εκ νέου από τις Αρχές να προχωρήσουν επιτέλους προς βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των...
Εκκληση οργανώσεων για αποσυμφόρηση των νησιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Nα μην ξανάρθει ο «μαύρος» χειμώνας του '16
Περισσότερες από 40 συλλογικότητες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα ξεκινούν εκστρατεία στο διαδίκτυο με τίτλο «Ανοίξτε τα νησιά - Οχι άλλοι νεκροί από το κρύο», καλώντας τις...
Nα μην ξανάρθει ο «μαύρος» χειμώνας του '16

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας