Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις, τώρα κάνουν ουρά...»

Πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας αποβιβάζονται από το πλοίο «Νήσος Σάμος» που έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα της Δευτέρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις, τώρα κάνουν ουρά...»

  • A-
  • A+

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους οι δήμοι που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα ΕSTIA που συντονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν και με το παραπάνω, καθώς είναι αισθητές η βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων, η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ενώ διαψεύστηκαν όσοι καλλιεργούσαν τον φόβο και προέβλεπαν τα χειρότερα για το πρόγραμμα.

Η βασική αγωνία των δημάρχων των πρώτων οκτώ δήμων που υλοποίησαν το πρόγραμμα, όπως τη μετέφεραν στη χθεσινή ημερίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» με θέμα «Στεγάζοντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες: οι δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον», ήταν πώς θα διευρυνθεί το πρόγραμμα στην κατεύθυνση όχι απλώς της στέγασης αλλά της πλήρους κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και, κυρίως, πώς θα συνεχιστεί ο θεσμός και μετά το 2018, όταν λήγει δηλαδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι υπηρεσίες του προγράμματος επισήμανε άλλωστε και ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όσα έχουμε χτίσει θα παραμείνουν βιώσιμα και πέρα από το 2018», σημείωσε.

Τον κεντρικό ρόλο των δήμων στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων αναγνώρισε και ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μουζάλας: Στόχος οι 28.000 θέσεις

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν στους δήμους η διαχείριση και οι πόροι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με την εποπτεία της κυβέρνησης, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε δυνατό για το 2018 αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει το 2019.

Υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος των 28.000 θέσεων σε διαμερίσματα (έχουν παραδοθεί περίπου 22.000, κυρίως από την Υπατη Αρμοστεία, ενώ εκκρεμεί η παράδοση των υπόλοιπων από δύο συνεργαζόμενες οργανώσεις) και σημείωσε τις κύριες δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο στην κατεύθυνση της ένταξης: καταγραφή των δεξιοτήτων των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, απόκτηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, υλοποίηση προγράμματος εκμάθησης ελληνικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Οι δήμαρχοι Λειβαδιάς Κατερίνα Πούλου, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην ημερίδα «Στεγάζοντας Αιτούντες Άσυλο και Πρόσφυγες: Οι Δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον»

«Η χώρα δεν είχε ποτέ μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική. Κοιτάγαμε πώς θα τους κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη για να τους διώξουμε από τη χώρα. Το πληρώνουμε τώρα γιατί γίνονται τα πάντα δυσκολότερα», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Υπογράμμισε πως οι Αθηναίοι αγκάλιασαν το πρόγραμμα στέγασης και πως είναι μεμονωμένα τα περιστατικά ξενοφοβίας, ενώ επισήμανε τα οφέλη στην τοπική οικονομία από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, την κάλυψη των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και την κίνηση της τοπικής αγοράς.

Ο κ. Καμίνης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο δράσης και κεντρικός συντονισμός και συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ενώ μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη εξήγγειλαν πρωτοβουλία να συγκροτηθεί δίκτυο των δήμων που έχουν στεγαστικά προγράμματα ή άλλες δομές και υπηρεσίες που αναφέρονται σε μετανάστες και πρόσφυγες.

«Δύο πόδια, δύο χέρια και δεν δημιουργούν προβλήματα»

«Σε πρώτη φάση υπήρχαν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις και είχαμε δυσκολία να βρούμε διαμερίσματα. Τώρα κάνουν ουρά. Γιατί είδανε ότι οι άνθρωποι έχουν δύο πόδια και δύο χέρια σαν εμάς και ότι δεν δημιουργούν προβλήματα», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι είναι τελείως ακατάλληλη η φιλοξενία σε στρατόπεδα και καμπ για διάστημα πέραν των 15 ημερών.

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την οποία παραδέχτηκε ότι είχε αρχικά αμφιβολίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν χώροι λατρείας όσων προσφύγων το επιθυμούν, όπως και χώροι ταφής στα δημοτικά νεκροταφεία, κάτι για το οποίο σήμερα απαιτείται άδεια της οικείας Μητρόπολης.

Στο στοίχημα να καταφέρει ο Δήμος Λεβαδέων να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα και τις προδιαγραφές του προγράμματος και έτσι να αναβαθμίσει τον τρόπο λειτουργίας του για όλους τους δημότες αναφέρθηκε η δήμαρχος Παναγιώτα Πούλου.

«Οι πρόσφυγες έχουν ενσωματωθεί στη ζωή μας, κυκλοφορούν, ψωνίζουν, συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουν κοινωνικές σχέσεις με τους γείτονες», σημείωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι καθυστερεί η έκδοση ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε μονογονεϊκές οικογένειες να πάρουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, όπως και ότι δεν ενισχύθηκε ο δήμος με ιατρικό προσωπικό, επειδή δεν λειτουργεί καμπ στην περιοχή. Στην πολιτική εκμετάλλευση του προσφυγικού για αντιπολιτευτικούς λόγους αναφέρθηκε ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.

«Οταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση, ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος επιχείρησε να δημιουργήσει πίεση στο άλλο με αιχμή το προσφυγικό. Ποια ΚΕΔΕ; Ο καθένας μας αναμετρήθηκε με το μπόι του, τη φιλοσοφία του και τη συνείδησή του. Σήμερα η εμπειρία πέρασε στο DNA της πόλης μας, ξέρουμε ότι το πρόγραμμα θα πάει καλά, το έχουμε αγκαλιάσει», σημείωσε.

Το θεσμικό πλαίσιο

Την ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων επισήμανε ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος. «Απαιτούνταν κινήσεις στο όριο της νομιμότητας, χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε στον προληπτικό έλεγχο ότι οι κινήσεις δεν παραβιάζουν το δημόσιο λογιστικό. Η παραμικρή κίνηση σκόνταφτε στη σχέση με το δημόσιο λογιστικό.

Πρέπει να γίνουν ευκολότερες και γρηγορότερες οι διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού, ενοικιάσεων διαμερισμάτων, προμήθειας υλικών», σημείωσε. Την ανάγκη να επεκταθεί το πρόγραμμα με υπηρεσίες ένταξης και να διασφαλιστούν η χρηματοδότηση και η λειτουργία του μετά το 2018 εξέφρασαν επίσης οι δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας.

Ξανθός: Το προσφυγικό δεν έγινε πρόβλημα δημόσιας υγείας

«Δεν επιτρέψαμε να γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας το προσφυγικό», σημείωσε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας για σημαντική συνδρομή στη θωράκιση της δημοκρατίας και την κοινωνική συνοχή, που αποτελεί επένδυση για τη χώρα.

Σημείωσε ότι έχει αντιμετωπιστεί σε γενικές γραμμές το ζήτημα της υγειονομικής φροντίδας, ότι έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του πληθυσμού, ενώ για τις ανάγκες της περίθαλψης και νοσηλείας έχουν γίνει στο υπουργείο 711 προσλήψεις επαγγελματιών Υγείας.

Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των νέων αναγκών, να ενταθεί η φροντίδα των ευάλωτων και να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των νοσογόνων συνθηκών που επικρατούν στα καμπ.

«Το πρόγραμμα ESTIA εδράζεται στις πιο σύγχρονες απόψεις για την ένταξη ευάλωτων με διασπορά τους στον αστικό ιστό», επισήμανε η υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και αναφέρθηκε στον στόχο να δημιουργηθούν 240 κέντρα κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα, που θα ενημερώνουν τους πρόσφυγες και τους πολίτες για ό,τι τους αφορά και θα τους παραπέμπουν στην κατάλληλη υπηρεσία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
​Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από...
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά βρήκε στέγη στη Λιβαδειά
Πολιτεία, δημοτική αρχή, κοινωνία, τοπικοί φορείς και Εκκλησία ενώθηκαν και βρήκαν τη λύση για να εξασφαλίσουν όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε και οι πρόσφυγες να ζήσουν στη χώρα μας ανθρώπινα. Στα...
Η ανθρωπιά βρήκε στέγη στη Λιβαδειά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά
Καταγραφή όλων των προσφύγων και μεταναστών, ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα γίνονται οι διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής, χρήματα που θα δίνονται απευθείας στους φιλοξενούμενους των καταυλισμών αλλά και...
Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
Με υπερηφάνεια παρουσίασαν χτες τη νέα δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων οι Γιατροί του Κόσμου, οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Εργασίας Θεανώ Φωτίου, και...
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, περιέγραφε σε αδρές γραμμές στην τηλεόραση του Σκάι το σχέδιο για τη δημιουργία μονιμότερων δομών φιλοξενίας που έχει υποβάλει...
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ESTIA II: μειωμένα κονδύλια, αυξημένοι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες
Σε υποβάθμιση των υπηρεσιών στέγασης αλλά και σε περικοπές προσωπικού στους υποστηρικτικούς φορείς οδηγούν οι περικοπές στο κόστος του προγράμματος ESTIA II-2020.
ESTIA II: μειωμένα κονδύλια, αυξημένοι κίνδυνοι για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας