• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.7°C
  4 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.5°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%

Παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων χωρίς εξηγήσεις

 • A-
 • A+

Στις 20 Νοεμβρίου, μια τετραμελής οικογένεια Σύρων, ο Κ. Α., η Γ. Α. και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, όλοι τους αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), πήγαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, το κοντινότερο στο νησί όπου ζουν, για να πάρουν την πτήση της Ολυμπιακής για την Αθήνα και από εκεί την πτήση της Aegean για τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου ζουν συγγενείς τους.

Είχαν μαζί τους τις βαλίτσες τους, χρήματα για το ταξίδι, τα εισιτήριά τους και τα προσφυγικά διαβατήριά τους, που τους επιτρέπουν, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να ταξιδεύουν δύο φορές τον χρόνο για τουρισμό σε όποια χώρα επιθυμούν, εκτός από τη χώρα καταγωγής τους, για διάστημα μέχρι τρεις μήνες κάθε φορά.

Εκείνη την ημέρα ανακάλυψαν ότι έχει ανασταλεί σιωπηρά το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά τις επόμενες ημέρες με τον πιο σκληρό τρόπο, και ότι στην περίπτωσή τους η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει υποκατασταθεί στην πράξη από αυθαίρετες αποφάσεις και ενέργειες, που εκτελούνται με προφορικές εντολές, δεν εδράζονται σε καμία αναγνωρισμένη διαδικασία και επικαλούνται ψιθυριστά και αορίστως τη δυσκολία της Γερμανίας να διαχειριστεί την προσφυγική ροή.

Η αρχή έγινε φυσικά την άνοιξη με την επιβολή παράνομου μηνιαίου πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων για οικογενειακή επανένωση, γεγονός που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων από 4.000 προσφύγων στην Ελλάδα, μακριά από τους πιο δικούς τους ανθρώπους, για αβέβαιο χρονικό διάστημα.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Γερμανία ανέστειλε μερικώς την εφαρμογή των διατάξεων για την ελευθερία μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν για τις πτήσεις από την Ελλάδα, επικαλούμενη ευρήματα για είσοδο προσφύγων με πλαστά έγγραφα, και προχώρησε σε αυστηρούς και χρονοβόρους ελέγχους όλων των επιβατών.

Χωρίς εξήγηση

Σε αντίθεση με τη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που στο θέμα του πλαφόν συμφώνησε στο παρασκήνιο με τη γερμανική πλευρά και, όταν αποκαλύφθηκε η απόφαση της Γερμανίας, επιχείρησε δημόσια να τη δικαιολογήσει, οι τωρινοί έλεγχοι διαβατηρίων ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να εκφράσει τη δυσφορία του, μιλώντας για αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της γερμανικής πλευράς.

Ωστόσο, στην περίπτωση της τετραμελούς οικογένειας που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να ταξιδέψει αεροπορικώς στα τέλη Νοεμβρίου στη Γερμανία, οι γερμανικές αρχές δεν περιορίστηκαν σε έλεγχο διαβατηρίων και ασφάλειας, αλλά προχώρησαν στην απαγόρευση ταξιδιού και εισόδου, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς να επικαλούνται λόγους ασφάλειας, τη μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσε τέτοια ενέργεια.

Οταν έφτασε η οικογένεια στο αεροδρόμιο της Ρόδου, άκουσαν με έκπληξη τους υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας να τους ενημερώνουν ότι η εταιρεία έχει στείλει ερώτημα στη Γερμανία αν επιτρέπει στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν, ενέργεια πρωτοφανής, που δεν προβλέπεται σε κανένα γνωστό ταξιδιωτικό πρωτόκολλο.

Δεν είναι σαφές αν η εταιρεία ενημέρωσε στη Ρόδο την οικογένεια για την απάντηση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aegean που μίλησε στην «Εφ.Συν.», η εταιρεία ενημέρωσε ότι υπήρξε αρνητική απάντηση από τη Γερμανία, αλλά υποχώρησε μπροστά στην επιμονή των προσφύγων και επέτρεψε την επιβίβασή τους στην ενδιάμεση πτήση προς την Αθήνα, χωρίς να είναι σαφές με ποιο νόμιμο τρόπο μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Η εταιρεία

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόσφυγας Κ. Α. σε μέλη τουλάχιστον δύο οργανώσεων, που παρείχαν στην οικογένεια νομικές συμβουλές, νομική εκπροσώπηση και δυνατότητα ασφαλούς στέγασης, η εταιρεία ενημέρωσε την οικογένεια ότι καθυστερεί η απάντηση της Γερμανίας και ότι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα, για να μη χάσουν την πτήση.

Οπως και να έχει, όταν η οικογένεια έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επιχείρησε να μπει στην πύλη των διεθνών πτήσεων, ενημερώθηκε είτε από υπαλλήλους της εταιρείας είτε από την ασφάλεια του αεροδρομίου ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν, γιατί υπάρχει αρνητική απάντηση της Γερμανίας.

Η οικογένεια ζήτησε να δει το έγγραφο με την αρνητική απάντηση, αλλά δεν τους το έδειξαν, ούτε τους εξήγησαν τους λόγους της απαγόρευσης.

Η οικογένεια πήρε τις αποσκευές της, κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, βρήκε ξενοδοχείο για να μείνει και επικοινώνησε με οργανώσεις, προσπαθώντας να βρει μια άκρη.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μέλος οργάνωσης, που επιθυμεί να κρατηθεί η ανωνυμία του (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), εξασφάλισε τη φιλοξενία της οικογένειας σε διαμέρισμα που διαχειρίζεται η οργάνωση και επικοινώνησε με την ασφάλεια του αεροδρομίου και την αεροπορική εταιρεία.

Από την ασφάλεια, αρνήθηκαν να δείξουν κάποιο έγγραφο, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις παραδέχτηκαν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για άτυπη, ανεπίσημη ενημέρωση, ότι το τελευταίο διάστημα η Γερμανία δεν επιτρέπει το ταξίδι όχι μόνο στη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά σε κάθε πρόσφυγα, εκτός από περιπτώσεις μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.

Υστερα από πολλά τηλεφωνήματα στην αεροπορική εταιρεία τις επόμενες ημέρες, και αφού αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα ή να συνιστά με οποιονδήποτε τρόπο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια η οικογένεια, η εταιρεία δέχτηκε ότι η μη πραγματοποίηση του ταξιδιού δεν οφείλεται σε ευθύνη της οικογένειας ή σε άλλο νομότυπο λόγο και διατήρησε την ισχύ των εισιτηρίων, αλλάζοντας την ημερομηνία του ταξιδιού.

Προειδοποίησε όμως ότι, αν ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα με το ταξίδι, η εταιρεία δεν φέρει ευθύνη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της Aegean επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία επέτρεψε στην οικογένεια να ταξιδέψει το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, ημέρα που υπήρχε πτήση για τη Στουτγάρδη, χωρίς επιβάρυνση της οικογένειας, τους ενημέρωσε όμως ότι δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί στη Γερμανία.

Σημείωσε ότι η ενέργεια να σταλεί ερώτημα στη Γερμανία δεν αποτελεί γενικευμένη πρακτική της εταιρείας, αλλά αποτελεί πρωτοβουλία των υπαλλήλων στη Ρόδο που είχε σκοπό την αποφυγή λάθους, καθώς δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των προσφύγων και με δεδομένη την απόφαση της Γερμανίας να πραγματοποιεί έλεγχους διαβατηρίου σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα μετά τις 12 Νοεμβρίου.

Δεν έγινε σαφές γιατί οι υπάλληλοι της Ρόδου απευθύνθηκαν για να λύσουν τις αμφιβολίες τους απευθείας στη Γερμανία και όχι στα κεντρικά γραφεία της Aegean στην Αθήνα.

Αρνητική απόφαση

Η συνέχεια επιφύλασσε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για την οικογένεια των προσφύγων. Το πρωί του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου, επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο και έστειλαν μήνυμα επιβεβαίωσης στο μέλος της οργάνωσης.

Η ανακούφιση που ένιωσε μετατράπηκε γρήγορα σε ανησυχία, καθώς δεν υπήρξε τηλεφώνημα από τη Γερμανία ότι έφτασαν ασφαλείς και για τις επόμενες δυο ημέρες ήταν αδύνατη η επικοινωνία μαζί τους.

Τα ίχνη των προσφύγων ξαναβρέθηκαν τη Δευτέρα, όταν τηλεφώνησαν όχι από τη Γερμανία αλλά από τη Θεσσαλονίκη.

Οπως εξήγησαν, με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, η ασφάλεια του αεροδρομίου τούς εξέφρασε την απορία της πώς ταξίδεψαν, ενώ υπήρχε αρνητική απόφαση της γερμανικής υπηρεσίας ασύλου, χωρίς ωστόσο να δείξουν οποιοδήποτε έγγραφο ή να εξηγήσουν πώς εμπλέκεται η γερμανική υπηρεσία ασύλου, καθώς οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δικαιούνται να ταξιδέψουν χωρίς άλλη προϋπόθεση, εκτός από τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και την προϋπόθεση ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι υπάλληλοι της ασφάλειας ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα μαζί τους οι πρόσφυγες για το ταξίδι, αν και δεν υπάρχει σχετική προϋπόθεση ούτε και ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός.

Στη συνέχεια, κράτησαν το κινητό του Κ. Α. και τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους άφησαν να περιμένουν όλο το βράδυ σε κλειστό χώρο της αίθουσας αναχωρήσεων, συνοδεύοντάς τους κάθε φορά που χρειάστηκε να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο.

Την επομένη το πρωί, τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που δεν καταλάβαιναν, τους επέστρεψαν τα πράγματά τους, μεταξύ των οποίων το κινητό με την μπαταρία κατεστραμμένη, και τους επιβίβασαν στην πρώτη διαθέσιμη πτήση για την Ελλάδα, που έτυχε να έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε ότι λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων η πρεσβεία δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για μεμονωμένες περιπτώσεις και παρέπεμψε για γενικά ερωτήματα στο γραφείο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκθεση - κόλαφος για τη σημερινή μάζωξη των υπουργών της Ε.Ε.
Προκειμένου να εφαρμόσει το πιο σκληρό δόγμα αποτροπής, η Ε.Ε. δεν διστάζει να εκθέσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο στον κίνδυνο πνιγμού, δολοφονίας,...
Εκθεση - κόλαφος για τη σημερινή μάζωξη των υπουργών της Ε.Ε.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αθώωση-σταθμός για το Φαρμακονήσι
Με μια απόφαση-σταθμό το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου απαλλάσσει νεαρό Σύρο από την ευθύνη για τον θάνατο 12 Αφγανών προσφύγων, όπως και για παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό το...
Αθώωση-σταθμός για το Φαρμακονήσι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέλει κι άλλες αναποτελεσματικές συμφωνίες ο Κνάους
Τόσο αποτελεσματική βρίσκει την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό ο Γκέραλντ Κνάους, ο άνθρωπος που θεωρείται εμπνευστής της συμφωνίας, ώστε προτείνει να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και...
Θέλει κι άλλες αναποτελεσματικές συμφωνίες ο Κνάους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καταργήστε την κράτηση»
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τάση ποινικοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη με βασικό όχημα την κράτηση εκφράζει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,...
«Καταργήστε την κράτηση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΛΑ.Ε.: «Κρυφές “αμαρτωλές” συμφωνίες κυβέρνησης-Ε.Ε. για το προσφυγικό»
Τη διολίσθηση της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στην εφαρμογή αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής κατ’ εφαρμογήν των κυρίαρχων πολιτικών στην Ε.Ε. επισήμανε η ημερίδα της Λαϊκής Ενότητας...
ΛΑ.Ε.: «Κρυφές “αμαρτωλές” συμφωνίες κυβέρνησης-Ε.Ε. για το προσφυγικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας