• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.2°C / 36.3°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 35.3°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 36.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.7°C
  3 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 36.0°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία

 • A-
 • A+

Συγκάλυψη, αποσιωπήσεις, καθυστερήσεις και αδράνεια καταλογίζουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η γερμανική οργάνωση ProAsyl και η ελληνική οργάνωση Refugees Support Agean (RSA) σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική συμφωνία και τις απελάσεις Σύρων στην Τουρκία με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η αμφιλεγόμενη στάση της Υπατης Αρμοστείας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή δύο Σύρων εναντίον της απέλασής τους στην Τουρκία. Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, ενώ με οριακή πλειοψηφία, 13 έναντι 12, αποφάσισε να μη στείλει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το εάν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία.

Οπως υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, οι απορριπτικές αποφάσεις της υπηρεσίας Ασύλου και των Επιτροπών Προσφυγών στα αιτήματα των Σύρων επικαλούνται δύο επιστολές της Υπατης Αρμοστείας προς την υπηρεσία Ασύλου, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές διαβεβαιώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι παρέχει στους Σύρους επαρκές καθεστώς προστασίας, κάτι που αμφισβητείται.

Στην πρώτη επιστολή (4 Μαΐου 2016), ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο διεθνής οργανισμός αποκαλεί θετικό βήμα τις διπλωματικές διαβεβαιώσεις της Τουρκίας, χωρίς να τις αξιολογεί, και αποφεύγει να αναφερθεί στις ελλείψεις και τα σημαντικά προβλήματα του προσωρινού καθεστώτος προστασίας.

Στη δεύτερη επιστολή (9 Ιουνίου 2016) παραδέχεται ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν δόθηκε καθεστώς προσωρινής προστασίας σε όσους Σύρους απελάθηκαν, αποφεύγει όμως να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Τις δύο επιστολές επικαλέστηκαν τόσο οι απορριπτικές αποφάσεις των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Προσφυγών όσο και οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο 4ο τμήμα του ΣτΕ, που κάνουν λόγο για σημαντική ένδειξη ότι εκπληρώνει η Τουρκία τα κριτήρια της ασφαλούς τρίτης χώρας.

Και επιστολή... φάντασμα

Ωστόσο, στις 14 Δεκεμβρίου υπήρξε αναθεωρημένη επιστολή της Υπατης Αρμοστείας, που έρχεται σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες.

Εκεί, αναφέρει ότι δεν έχει την ενδεδειγμένη πρόσβαση στους απελαθέντες, ούτε μπορεί να επιτηρήσει το καθεστώς προστασίας και τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών.

Αυτή την τρίτη επιστολή δεν την παίρνει υπόψη το ΣτΕ, ενώ και η Υπατη Αρμοστεία δεν δημοσιεύει διευκρινίσεις εναντίον της χρησιμοποίησης των προηγούμενων επιστολών της.

Οι δύο οργανώσεις κάνουν λόγο για συνεχόμενες αποτυχίες της Υπατης Αρμοστείας να ανταποκριθεί στον ρόλο της και για σκανδαλώδη ενέργεια το να αποφύγει να αναφερθεί στις αλλαγές της τουρκικής νομοθεσίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει αποφύγει κάθε δημόσια θέση ή παρέμβαση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την πολιτική δυναμική ή τη δικαστική διαδικασία σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.

Το RSA και η ProAsyl ανησυχούν βαθιά για την απόφαση της Υπατης Αρμοστείας να παραμείνει σιωπηλή για τις παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων προσφύγων στο όνομα της ευρωτουρκικής συμφωνίας», σιωπή «ακόμα πιο εκκωφαντική» ενόψει της σημερινής κατάστασης στην Τουρκία, την οποία αναγνώρισε η μειοψηφία του ΣτΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Με αφορμή 39 μαρτυρίες για δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης από τις αρχές που υποστηρίζουν παγίως ότι... «αυτά δεν...
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ευρωτουρκική συμφωνία απέτυχε
Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα αποτελέσματα της εφαρμογής της στην Ελλάδα: χιλιάδες πρόσφυγες...
Η ευρωτουρκική συμφωνία απέτυχε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε απαντήσεις από τις Βρυξέλλες για τα 820 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων ΜΚΟ. «Δεν υπάρχει σκιά», διαβεβαίωσε. Επιτέθηκε στις χώρες που αρνούνται να...
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας